„Paminėsiu pavardę, bet nežinau jo apsisprendimo, niekad apie tai su juo nešnekėjau, tai kaip pavyzdys – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jis būtų puikus premjeras, mano įsitikinimu“, – ketvirtadienį DELFI sakė R. Karbauskis, paklaustas, kas galėtų tapti ministru pirmininku, jei S. Skvernelis būtų išrinktas prezidentu.

Pats V. Matijošaitis tvirtina, kad kol kas koncentruojasi į Kauno mero rinkimus, tačiau neatskleidžia, ar norėtų vadovauti vyriausybei.

„Į jokius pasvarstymus, kas būtų, jeigu būtų, šiandien leistis nenorėčiau“, – portalui lrytas.lt sakė V. Matijošaitis.

Rizikuotų, jei nebūtų paminėjęs V. Matijošaičio

LRT.lt kalbintas Mykolo Romerio universiteto docentas, politologas Virgis Valentinavičius teigė nesistebintis tokiais R. Karbauskio pareiškimais. Anot jo, užuomina apie tai, kad Kauno meras galėtų vadovauti vyriausybei, įrodo, kad „valstiečiai“ tęsia neoficialią prezidento rinkimų kampaniją, mėgindami padėti S. Skverneliui.

„Visa valdančioji koalicija, įskaitant R. Karbauskį ir S. Skvernelį, jau metus kalba rinkimų režimu. 90 proc. jų viešo kalbėjimo nutaikyta į prezidento rinkimus ir 10 proc. yra atsakinėjimas į kritiką ir oponentų dusinimas. [...] Taip, tai yra lygiai toks pat triukas kaip ir Rusnės estakada. R. Karbauskis iš karto pareiškė, kad S. Skvernelis tikrai laimės prezidento rinkimus.

V. Matijošaitis yra populiarus politikas. Jis, būdamas Kauno meru, populiariu meru, džiaugiasi savo žinomumu, žiniasklaidos palankumu ir mažu atskaitingumu. Iš principo V. Matijošaitis, nekandidatuodamas į prezidentus, išvengė rentgeno aparato, kuris šviečia virš S. Skvernelio ir R. Karbauskio. Nors V. Matijošaitis kažkada tvirtino, kad su R. Karbauskiu ir S. Skverneliu nesitaria dėl prezidento rinkimų, bet tuo patikėti lygiai taip pat sunku kaip ir tuo, kad R. Karbauskis nežinojo, jog S. Skvernelis paskelbs apie kandidatavimą į prezidentus Rusnėje“, – komentavo V. Valentinavičius.

Politologo vertinimu, R. Karbauskio pareiškimas apie V. Matijošaitį taip pat įrodo jų nuo pat Seimo rinkimų besitęsiantį bendradarbiavimą, apie kurį garsiai ne visada drįstama kalbėti.

„Esu beveik tikras, kad egzistuoja tvirti susitarimai nebūtinai dėl to, kad V. Matijošaitis bus premjeras. Manau, kad jis nenorėtų eiti nei į prezidentus, nei į premjerus, nes pakliūtų po rentgeno aparatu ir tada gali apsišviesti verslo ir politikos santykių reikalai, kurie Kaune nėra apšviečiami. Manau, kad egzistuoja susitarimas naudoti V. Matijošaičio vardą kaip kozirį šitoje rinkimų kovoje. V. Matijošaitis palaikys S. Skvernelį, o šis palaikys V. Matijošaitį per savivaldos rinkimus. Ranka ranką plauna ne tik prieš pusryčius, bet tai sistemingai daroma jau kurį laiką“, – aiškino V. Valentinavičius.

Jo įsitikinimu, R. Karbauskis, net ir žinodamas, kad V. Matijošaitis prioritetą veikiausiai skirtų Kauno mero pozicijai, o ne vyriausybės vairui, niekuo nerizikuoja.

„Jeigu mano prielaida teisinga, kad dėl visko sutarta, tai R. Karbauskis nerizikuoja. Priešingai – rizikuotų, jei V. Matijošaičio nepaminėtų. O V. Matijošaičiui, kaip Kauno merui, toks jo paminėjimas yra papildoma reklama, kurios jis turi neproporcingai daug, palyginti su kritika jam“, – aiškino pašnekovas.

Jei svajonė išsipildytų, R. Karbauskis gali pakliūti į duobę

V. Valentinavičiaus nuomonei, kad R. Karbauskio mintys apie V. Matijošaitį, kaip premjerą, yra gudri viešųjų ryšių priemonė, padedant S. Skverneliui prezidento rinkimuose, pritaria ir Vytauto Didžiojo universiteto politologas Bernaras Ivanovas.

„Tokiais pareiškimais lengva paveikti rinkėją, lengva juo manipuliuoti. O kadangi V. Matijošaičio reitingai yra aukšti, tai sudedame du pliusus ir tarsi gaunasi vienas didelis pliusas. Taip, prezidento rinkimus tai gali padėti laimėti daugiau balsų“, – LRT.lt komentavo B. Ivanovas.

Vis dėlto, politologo manymu, „valstiečių“ lyderis neįvertina paties V. Matijošaičio įtakos. Jei taip nutiktų, kad jis taptų premjeru, B. Ivanovo įsitikinimu, pats R. Karbauskis atsidurtų nepavydėtinoje situacijoje.

„Tai (R. Karbauskio pareiškimas, kad V. Matijošaitis galėtų tapti premjeru – LRT.lt) yra ir triukas, ir tai, kad R. Karbauskis neturi, ką pastatyti į premjero postą. Manau, tai viešųjų ryšių prasme yra teisingas žingsnis. Tokiu būdu R. Karbauskis savo silpnybę bando paversti stiprybe, tik jis neįvertino to fakto, kad V. Matijošaitis nėra S. Skvernelis. Jeigu S. Skvernelis yra silpna figūra politine prasme R. Karbauskio atžvilgiu, tai V. Matijošaitis yra kita istorija. Jeigu kas ir galėtų rimtai konkuruoti su R. Karbauskio politine įtaka, tai būtent V. Matijošaitis.

Taigi lazda turi du galus. Iš vienos pusės, tai gali padėti R. Karbauskiui į prezidento kėdę pasodinti S. Skvernelį, bet aš visiškai nesuprantu, kam jam to reikia, nes prezidentas Lietuvoje yra formali figūra. [...]

Teoriškai svarstant, jei V. Matijošaitis taptų premjeru, jis suburtų ne policininkų komandą pas save vyriausybėje, o rimtų ekspertų būrį, kurie duotų rimtą atkirtį R. Karbauskio įtakai“, – svarstė B. Ivanovas.

Politologas taip pat atkreipė dėmesį ir į tai, kad V. Matijošaičio gundymas premjero pozicija gali pakenkti ir pačiam Kauno merui.

„V. Matijošaitis politine prasme tampa šluba antimi. Jei pripažįsti, kad būtum premjeru, tai kyla klausimas, kas iš tiesų būsi – ministru pirmininku ar meru? Ir kas tada būtų vietoje Kauno mero, nes Kaune daugiau be V. Matijošaičio ryškių asmenybių trūksta“, – klausimus kėlė B. Ivanovas.