„Ji nurodė, kad Izraelio pareigūnai ją sulaikė dėl priežasčių, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui“, - sakė užsienio reikalų ministro atstovas Kęstutis Vaškelevičius.

Pasak jo, pokalbio su Lietuvos konsulu metu G. Tervidytė neturėjo nusiskundimų dėl laikymo sąlygų ir konsulinės pagalbos jai nereikėjo.

K. Vaškelevičiaus teigimu, G. Tervidytė artimiausiu reisu turėtų būti grąžinta į Lietuvą.

Lietuvės motina: pareigūnai pasielgė nepagrįstai

Sulaikydami G. Tervidytę už jos veiklą Palestinoje, Izraelio pareigūnai pasielgė nepagrįstai, sako sulaikytosios motina Elena Tervidytė.

„Jeigu nuomonės reiškimas yra prievartiniu būdu užgniaužiamas, tai aš nemanau, kad tai yra pagrįsta reakcija. Juk visas demokratinis pasaulis nebaudžia už tai, kad žmogus turi savo nuomonę, savo požiūrį ir jį reiškia“, - BNS ketvirtadienį sakė E.Tervidytė.

Jos dukra dėl grėsmės nacionaliniam saugumui trečiadienį buvo sulaikyta Davido Beno-Guriono oro uoste Tel Avive.

E. Tervidytė neabejoja, kad jos dukra sulaikyta dėl veiklos Palestinoje, kur pastaruosius keletą metų įgyvendina įvairius projektus, tarp jų - ir remiamus Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos.

„Ten tokie projektai būdavo dėl vaikų, kurie išgyveno ar patyrė stresą, (...) taip pat vaikų mokymai valdyti, atpažinti ir išreikšti savo emocijas“, - sakė E. Tervidytė.

„Daug kur ji yra išsakiusi savo poziciją labai ryškiai ir aiškiai, kad mato daug neteisybės Izraelio politikoje Palestinos atžvilgiu“, - pridūrė ji.

Sulaikytosios motina žada imtis veiksmų, siekdama išsiaiškinti Izraelio pareigūnų pagrįstumą ir teisėtumą. Ji patvirtino ketinanti kreiptis į Lietuvos Užsienio reikalų ministeriją.

Pasak E. Tervidytės, dukra į Lietuvą turėtų būti grąžinta sekmadienį.