"Apgailestauju, kad tokia oficiali Izraelio pozicija dėl asmens, kuriam Lietuvoje pateikti kaltinimai genocidu, o teismas yra išdavęs suėmimo orderį", - BNS ketvirtadienį sakė Lietuvos generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius.

Lietuvos generalinis prokuroras Antanas Klimavičius birželio pabaigoje gavo Izraelio teisingumo ministro Meiro Shitrito (Šitrito) laišką, kuriame atsisakoma patenkinti Lietuvos prašymą išduoti 83 metų N.Dušanskį, kaltinamą Lietuvos gyventojų genocidu prieškario ir pokario metais.

Buvęs KGB darbuotojas N.Dušanskis gyvena Izraelyje ir yra šios šalies pilietis. Lietuva paprašė jį išduoti pernai. Anksčiau Izraelis kelissyk neigiamai atsakė į kitus Lietuvos teisinės pagalbos prašymus N.Dušanskio byloje.

Izraelio ministro laiške nurodoma, kad N.Dušanskio nusikaltimai įvykdyti seniau nei Izraelio teisėje numatytas 20 metų senaties terminas, todėl jis negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Be to, Izraelio ministro teigimu, N.Dušanskio atvejui netaikytinos kitos įstatymų dėl genocido išimtys, nes jam inkriminuojami nusikaltimai nėra susiję su nacių režimu.

Izraelio ministras, be kita ko, laiške pabrėžia, kad KGB nusikaltimuose, priskiriamuose N.Dušanskiui, aktyviau nei jis pats dalyvavo daugiau kaip 20 aukšto rango KGB ir NKVD karininkų, ir Izraelis neturi duomenų, kad kuriam nors iš šitų piliečių būtų iškeltos bylos.

Anot Izraelio teisingumo ministro, Lietuvos sprendimas iškelti bylą N.Dušanskiui, kai tuo pat metu jokia byla nekeliama nė vienam iš 20-ties minėtųjų Lietuvos piliečių, "išskiria Dušanskį iš kitų ir jį diskriminuoja".

Izraelio ministro laiške daroma prielaida, kad N.Dušanskis patrauktas atsakomybėn dėl jo tautybės, ir teigiama, esą tokiais tautinio, rasinio, religinio diskriminavimo atvejais tenkinti ekstradicijos prašymą neleidžia Europos konvencija dėl ekstradicijos.

Prokuroras R.Valentukevičius daugumą Izraelio argumentų pavadino absurdiškais. Pasak prokuroro, N.Dušanskiui inkriminuojamiems nusikaltimams gyventojų genocidu būtent pagal tarptautines konvencijas netaikoma senatis. R.Valentukevičius taip pat atmetė Izraelio priekaištus dėl N.Dušanskio tautinio diskriminavimo.

"Tai absurdas. N.Dušanskis kaltinamas padaręs nusikaltimus ne tik prieš lietuvius, bet ir prieš žydus", - sakė R.Valentukevičius. Jo teigimu, N.Dušanskis suėmė ir perdavė ištremti Telšiuose gyvenusią žydų Volpertų šeimą su mažamečiais vaikais.

R.Valentukevičiaus teigimu, "visiškai atmestina argumentacija", kad Lietuvoje nepersekiojami genocido nusikaltimais įtariami 20 buvusių KGB darbuotojų.

"Izraelio atsiųstame sąraše nurodoma nemažai mirusių žmonių, o kai kurie iš nurodytųjų gimė pokario metais, ir talkininkauti Dušanskiui negalėjo, nes buvo dar vaikai", - sakė prokuroras. Jo teigimu, kai kurių sąraše esančių asmenų vaidmuo genocido nusikaltimuose buvo ištirtas.

Per sovietinę okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais ir pokario laikotarpiu Lietuvoje N.Dušanskis buvo sovietų valstybės saugumo darbuotojas, išsitarnavęs iki aukšto karininko laipsnio. Lietuvoje dabar jam yra iškelta baudžiamoji byla dėl šalies gyventojų genocido.

Lietuvos generalinė prokuratūra keletą kartų prašė Izraelio teisingumo ministerijos apklausti liudytoju N.Dušanskį, gauti jo parašo ir rašysenos pavyzdžių, tačiau gavo neigiamą atsakymą.

Nesulaukę teisinės pagalbos iš Izraelio, bet surinkę pakankamai įrodymų, Lietuvos prokurorai N.Dušanskiui už akių pareiškė kaltinimus dėl 9 epizodų organizavus ir asmeniškai dalyvavus daugelyje akcijų prieš Lietuvos rezistencijos kovotojus ir civilius gyventojus. Remdamasis prokurorų pateikta medžiaga, Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismas pernai rugsėjo 28 dieną N.Dušanskiui paskyrė kardomąjį suėmimą.

Prokuratūros duomenimis, N.Dušanskis 1940-1971 metais dirbo sovietinėse okupacinėse represinėse MVD, MGB ir KGB struktūrose. Prokurorų žiniomis, N.Dušanskis dalyvavo baudžiamosiose operacijose prieš Lietuvos nepriklausomybės kovotojus ir Lietuvos šeimų trėmimuose.

Manoma, kad N.Dušanskis išvyko į Izraelį 1989-siais, likus maždaug metams iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Šimtai tūkstančių Lietuvos piliečių žuvo laisvės kovose prieš sovietinius okupantus po Antrojo pasaulinio karo metais, buvo sunaikinti kalėjimuose ar mirė nuo nepakeliamų darbo sąlygų lageriuose atšiaurus klimato SSRS kraštuose.