DELFI jau rašė apie rusakalbio jaunimo gabenimą į „Sojuz“ stovyklas. Ten vaikai ne tik mokomi karinės drausmės ar muštro – jie taip pat indoktrinuojami, skleidžiant promaskvietiškas idėjas. Pastaruoju metu – nepamirštant ir Ukrainos padėties bei Maskvos mėgstamų motyvų apie ten neva siautėjančius fašistus.

Šią savaitę išaiškinta, kad į „Sojuz“ stovyklas vežami Vilniaus Sofijos Kovalevskajos gimnazijos auklėtiniai, dalis stovyklų dalyvių suaugę tarnauja Rusijos karinėse pajėgose. Taip pat žinomas Vasilijaus Kačialovo gimnazijos pedagogas, dalyvavęs „Sojuz“ stovykloje.

Į Seimą pasiaiškinti iškviestas švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis žurnalistams pareiškė, kad tokia situacija yra netoleruotina, o jo vadovaujama ministerija jau kurį laiką labai atsargiai vertina Rusijos organizuojamus renginius, orientuotus į buvusio sovietinio bloko valstybes.

„Apie stovyklas mums nebuvo žinoma. Galime pasakyti tiktai tiek, kad mes nepalaikėme, nepalaikome ir nepalaikysime visų renginių, kurie darome NVS ir Baltijos šalių išskirtinio formato rėmuose. Neišvyko mūsų mokiniai į chemikų olimpiadą, kuri buvo daroma NVS ir Baltijos šalių formate, taip pat neišvyko į keletą kitų renginių. Bet vėlgi – mokyklos kai kada priima savarankiškai sprendimus“, - kalbėjo D. Pavalkis.

Vertindamas portalo 15min.lt aprašytą situaciją S. Kovalevskajos mokykloje, ministras konstatuoja pasigendantis mokyklos vadovybės atsakingo požiūrio.

„Kaip visi matote, ir mes matome, atsakomybės kartais tikrai mokykloms pritrūksta“, - konstatavo D. Pavalkis.

Ministras teigė nematantis poreikio riboti mokyklų vadovybės įgaliojimus siunčiant moksleivius į užsienį. „Taip drastiškai apriboti – aš nemanau, kad yra reikalas. Tačiau dėl šitų stovyklų – mūsų nuomonė turėtų būti kategoriška“, - sakė ministras.

Nesupranta mokinius į stovyklą išsivežusio pedagogo

Vis dėlto jis patvirtino, kad informacija apie Vilniaus mokyklų auklėtinių keliones į „Sojuz“ stovyklas ministerija gavo prieš maždaug mėnesį. Konkrečiai buvo žinoma, kad kelionėse dalyvavo Vasilijaus Kačialovo gimnazijos mokytojas Romanas Abramovas.

„Mes pradėjome tyrimą savarankišką. (…) Mokytojas, kuris išsivežė mokinius, yra Lietuvos pilietis, trečia karta gyvena Lietuvoje, jis puikiai kalba lietuviškai. Kokios paskatos yra to darymo – tikrai ministerija negali atsakyti. O mokykla elgiasi taip, kaip jinai nori“, - tęsė ministras.

Klausiamas apie galimas poveikio priemones konkrečiai mokyklai ar jos pedagogams, D. Pavalkis teigė tokiomis priemonėmis nedisponuojantis.

„Mes negalime (…) nieko padaryti. Nors ministerija oficialiai ir atsako už kokybę, už mokyklų priežiūrą, bet instrumentų, kaip kažką nubausti, sukontroliuoti, padaryti mes neturime. Dėl to ir kalbame apie tai, kad būtina įsteigti mokyklų priežiūros instituciją, kuri turėtų administracinius gebėjimus bausti ir kontroliuoti. Bet vėlgi, sužiūrėti, kur vaikai išvažiuos per atostogas – aš nemanau, kad bus įmanoma“, - svarstė politikas.

S. Kovalevskajos ir V. Kačialovo gimnazijos – Vilniaus miesto savivaldybės jurisdikcijoje. Ministras patvirtino, kad meras Artūras Zuokas jau gavo prašymą įvertinti situaciją.

„Matome grėsmę. (…) Ministerija yra ne jų darbdaviai, jų darbdavys yra savivaldybės. Ir dėl šiandienos, sakykim, skandalo, aš kreipiausi į poną A. Zuoką“, - teigė D. Pavalkis.

Anot jo, „ministerija turi savo nuomonę, bet nebūtinai savivaldybė į ją reaguos“.

Ministras pabrėžia, kad reaguoti į galimą Lietuvos piliečių verbavimą ar indoktrinavimą būtina, tačiau neperleniant lazdos.

„Visokių galime padaryti sprendimų, bet manau, kad svarbiausia nesukelti daug bereikalingos politinės įtampos. (…) Ir antras, manau labai svarbus momentas, yra nepadaryti tų rusų tautybės žmonių, kurie pakankamai lojalūs Lietuvai, nenustumti į Lietuvai priešiškų jėgų glebį“, - apeliavo D. Pavalkis.

Papiktino mokyklos direktorės laiškas

Seimo posėdyje ministras teigė gavęs V. Kačialovo mokyklos vadovės Rozos Dimentovos pareiškimą, kuriame ji teigia, kad gimnazijos auklėtiniai patys renkasi, kur keliauti.

„Direktorę šiaip jau visa švietimo bendruomenė pažįsta kaip šviesų žmogų, puikią, profesionalią mokyklos vadovę. (...) Ji aiškina, kad gimnazijos mokiniai ir mokytojai per savo atostogas gali patys priimti sprendimą, kur jiems ilsėtis, su kuo susitikti ir pan. Paaiškina, kad gimnazija nuolat gauna pasiūlymų dalyvauti renginiuose.

Tačiau šiais metais buvo pasirinkta stovykla Kirgizijoje. Iš tikrųjų aš įsivaizduoju, kad jeigu mokyklos vadovė tokį raštą parašytų Rusijos švietimo ministrui, manau, kad šį rytą ji jau nebedirbtų“, - sakė ministras, pridurdamas, kad rusiškais metodais dirbti neketina.

„Mes nesame Rusija ir nebūsime kaip Rusija tokiais savo darbo metodais“, - sakė D. Pavalkis.

Atsikirsdamas jį į Seimą iškvietusiems konservatoriams, D. Pavalkis pareiškė, kad Andriaus Kubiliaus Vyriausybės laikais karpytas finansavimas pilietiniam ugdymui. Šiuos žodžius konservatoriai salėje palydėjo pasipiktinimo šūksniais ir baubimu.

D. Pavalkis pabrėžia, kad tokios stovyklos kaip „Sojuz“ yra ne švietimo, o valstybės saugumo sektoriaus problema. „Kitą savaitę bandysime su VSD tai aptarti“, - teigė ministras.

Ir Seimo narius ministras paragino neperlenkti lazdos ir neskatinti tautinės nesantaikos.

„Pažįstu daug puikių, lojalių Lietuvai rusų tautybės žmonių. (…) neleiskime jų įtraukti ir patys neįsitraukime į manipuliacinius politinius žaidimus“, - sakė D. Pavalkis.

VSD: šalies vadovai nuolat informuojami apie siekį paveikti rusakalbius moksleivius

Valstybės vadovai bei Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) yra nuolat informuojami apie moksleivių dalyvavimą ideologizuotuose renginiuose, sako Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas.

„Apie Rusijos pastangas įtraukti Lietuvos rusakalbį jaunimą į savo politikos ir ideologijos lauką VSD visuomenę informavo jau prieš porą metų, o valstybės vadovams, sprendimų priėmėjams apie tendencijas ir konkrečius atvejus tokia informacija teikiama nuolat, įskaitant ir Švietimo ir mokslo ministeriją“, - BNS sakė VSD Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Vytautas Makauskas.

Jis patvirtino, jog ŠMM buvo perduota ir konkreti informacija apie tai, kad į sukarintas stovyklas „Sojuz“ ne pirmus metus vyksta Vilniaus mokyklų moksleiviai.

„Kalbama apie būtent šitą stovyklą (kurioje dalyvavo vilniečiai), kaip sakiau, esame informavę ir Švietimo ir mokslo ministeriją“, - sakė jis.

Savivaldybė pradėjo tyrimą

Reaguodama į informaciją apie Vilniaus rusakalbių moksleivių dalyvavimą Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose, Vilniaus savivaldybė pradėjo tyrimą.

„Pasirodžius informacijai spaudoje, Vilniaus meras Artūras Zuokas davė nurodymą Švietimo ir kultūros departamento direktoriui atlikti tyrimą ir išsiaiškinti situaciją. Šiuo metu atliekamas tyrimas“, - rašoma Vilniaus savivaldybės BNS atsiųstame atsakyme.