Profesorius Mindaugas Jurkynas atkreipia dėmesį, kad ši situacija neigiamai paveiks partijos ir jos lyderio populiarumą, nepaisant to, kokia bus tyrimo išvada.

Kelia daug klausimų dėl pradėto tyrimo

Anot J. Tvaskienės, paskelbta žinia, kad Liberalų sąjungos lyderis Eligijus Masiulis galimai ėmė 100 tūkst. eurų kyšį iš vieno verslo koncerno, yra šokiruojanti. „Tai gana šokiruojanti informacija. Tuo labiau, kad Liberalų sąjūdis save pozicionavo kaip jėgą, kuri kovoja už skaidrumą, ir kaip jaunus žmones, kurie ateina keisti korumpuotos sistemos“, – atkreipia dėmesį J. Tvaskienė.

Ji pabrėžia ir tai, jog yra keista, kad tokie kaltinimai pateikti būtent E. Masiuliui. Apžvalgininkės teigimu, reikia pripažinti, kad visos partijos turi simpatijų versle ir tai neretai lemia pinigai, bet paprastai partijų lyderiai iš šių bendrovių neina imti kyšių. „Paprastai tuos pinigus (remiantis atvejais, kurie buvo išlindę į viešumą) eidavo paimti tam tikri partijos pinigų rinkėjai, tikrai ne pats partijos lyderis, todėl ši situacija keista“, – sako J. Tvaskienė.

Ji pastebi, kad situacija keista ir dėl kitų aspektų. Apžvalgininkė akcentuoja – viešojoje erdvėje jau ne kartą buvo diskutuota apie tai, kad STT paprastai daro tai, ko reikia kažkam, o ne tai, ko reikia bendram gėriui.

„Pažiūrėkime į kontekstą – informacija apie E. Masiulį pasirodė, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai buvo paskelbtos visuomenės apklausos, rodančios, kad šios partijos reitingai stipriai ūgtelėjo. Tokiu atveju visada kyla klausimas, kam tokia istorija gali būti naudinga, kas gali norėti, kad liberalai ir E. Masiulis smuktelėtų?“ – svarsto J. Tvaskienė.

Anot jos, tokios naudos gali siekti tiek konkuruojančios partijos, tiek žmonės, kurie patys priklauso Liberalų sąjungos partijai. „Galime žiūrėti į pagrindinius oponentus, kurie kol kas tarsi yra bičiuliai – konservatoriai, kuriems liberalų populiarumo augimas labai skausmingas. Taip pat galime žiūrėti netgi į kai kuriuos žmones partijos viduje. Pavyzdžiui, A. Guoga, nelaukdamas išvadų, paskubėjo pareikšti, kad E. Masiuliui derėtų trauktis“, – atkreipia dėmesį J. Tvaskienė.

Jos teigimu, klausimų kyla ir dėl to, kodėl informacija apie šį tyrimą buvo paviešinta. Apžvalgininkė primena, kad pati STT yra skelbusi, jog bylą galima viešinti tik tada, kai yra konkretūs jos tyrimo rezultatai. Šiuo atveju dar tik pradedamas vykdyti ikiteisminis tyrimas. „Kodėl pareigūnai viešina informaciją iš karto, kai patys yra sakę, kad tokie veiksmai gali sužlugdyti visą tyrimą?“ – klausia J. Tvaskienė.

Svarsto, ar STT netampa politikavimo įrankiu

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius M. Jurkynas pastebi, kad šis įvykis sukėlė sprogusios bombos įspūdį. „Žinoma, tai sudarė labai neigiamą įvaizdį liberalų partijai ir E. Masiuliui, nepaisant to, kad, remiantis nekaltumo prezumpcija, negalime pasakyti, ar įtarimai pasitvirtino, ar ne. Žinoma, lauksime atsakymų, todėl teisiškai komentuoti galime labai paprastai – nekaltas, kol neįrodyta kitaip“, – sako M. Jurkynas.

Jis primena, kad panašių situacijų yra pasitaikę ir anksčiau konservatoriui Vitui Matuzui, socialdemokratui Vyteniui Andriukaičiui, konservatoriui Arvydui Vidžiūnui, tačiau visos jiems iškeltos bylos subliuško. „Nebuvo teismo verdikto, kuris pasakytų, kad tie politikai kalti. [...] Jei tai vėl eilinis dūris ir subliuškusi byla, kyla klausimas, ar STT netampa politikavimo įrankiu, siekiant tiesiog pabloginti ar numušti tam tikrų politinių partijų ar politinių veikėjų reitingus ar populiarumą“, – sako M. Jurkynas.

Jis sutinka, kad nepaisant to, ar E. Masiulis būtų pripažintas kaltu, ar nekaltu, neigiama žinia daro poveikį ir pradėtas tyrimas turės įtakos tiek politiko, tiek partijos populiarumui. „Jei žmogus nemąsto, jis pagalvos – visi jie vagys, visi jie korumpuoti, toks ir jis – nepaisant to, ar žmogus iš tiesų yra korumpuotas, ar ne. Žmogus kol kas yra nekaltas, nes nėra įrodyta kitaip. [...] Derėtų labai rimtai kelti klausimą, kam švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai ir ar STT netampa politinio susidorojimo įrankiu“, – pabrėžia M. Jurkynas.

Ketvirtadienį STT paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą, kuriame minimas ir Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis. STT tiria galimą kyšininkavimą, papirkimą ir prekybą poveikiu stambiu mastu. Pasak pareigūnų, įtariama, kad vienas verslo koncernas E. Masiuliui perdavė 100 tūkst. eurų kyšį, kad šis veiktų verslininkų naudai. Ketvirtadienį kratos atliktos koncerno prezidento, viceprezidento darbo vietose, taip pat E. Masiulio namuose, darbo vietoje ir Liberalų sąjūdžio būstinėje. E. Masiulis apklaustas kaip specialusis liudytojas.