LLRA-KŠS tinklapyje rašoma, jog vyriausiosios tarybos sprendimu patvirtintą logotipą sudaro elementai, simbolizuojantys krikščionybę ir tvirtą šeimą. Vienas iš centrinių vaizdų – stilizuota žuvies forma, kuri nuo pat krikščionybės ištakų yra jos simbolis. Logotipe pavaizduota tradicinė šeima išreiškia meilės ir laimės siekį. Pasirinktos spalvos simbolizuoja tobulumą ir stabilumą, o partijos pavadinimas – tam tikras visų logotipo elementų simbolis – natūraliai užbaigia logotipą.

Tiesa, niekur neužsimenama, jog logotipas neįtikėtinai panašus į pernai Vladimiro Putino partijos „Vieningoji Rusija“ nario Aleksejaus Lisovenkos pristatytą vadinamąją „tradicinių vertybių gynėjų“ vėliavą.

Pastarąją A. Lisovenka tikina sukūręs todėl, kad homoseksualai esą savinasi vaivorykštės spalvas. Už tai jie nusipelnė atsako.

„Tai mūsų atsakas tos pačios lyties poroms, kurios niekina mūsų šeimos supratimą. Mes turime apsisaugoti nuo gėjų karštinės ir palaikyti tradicines vertybes“, – pernai sakė A.Lisovenka, kuris yra siūlęs uždrausti vaivorykštės spalvų vėliavas viešumoje bei socialiniuose tinkluose.

Vis dėlto mojavimai naujosiomis vėliavomis pačiam A. Lisovenkai baigėsi nemalonumais. Mat greitai paaiškėjo, jog „Vieningosios Rusijos“ nario neva sukurta vėliava tėra Prancūzijos tradicinių vertybių gynėjų grupės „La Manif Pour Tous“ sukurtos vėliavos plagiatas.

Originalios vėliavos naudoti neleido

Tiesa, prancūzų radikalų vėliavoje yra pavaizduoti tik du vaikai. Rusų nukopijuotoje – trys, o LLRA-KŠS logotipe – du ir berniukas bei mergaitė sukeisti vietomis. A. Lisovenka teisinosi gavęs prancūzų leidimą naudoti „tikros šeimos“ vėliavą, tačiau greitai paaiškėjo, kad tai melas, mat „Manif Pour Tous“ vadovė Ludovine de la Rochere tikino jokio leidimo niekam nedavusi.

Demonstracija Paryžiuje „už tradicines šeimos vertybes“

„Mūsų logotipas panaudotas be mūsų pritarimo. Asmuo, kuris atsakingas už bendradarviavimą su kitų šalių judėjimais, dirba man ir tikrai žinočiau, jeigu būtų koks bendradarbiavimas su „Vieningaja Rusija“. Kadangi tai yra politinė partija, mes niekada nesutiktume su ja bendradarbiauti.

Mes taip pat nepritariame tam, kaip jie naudoja mūsų vėliavą. Mums tai simbolizuoja vaikų teises“, – sakė „La Manif Pour Tous“ vadovė.

Judėjimo nuostata nebendradarbiauti su politinėmis partijomis turėtų galioti ir LLRA-KŠS, kurios logitipas – beveik identiškas „La Manif Pour Tous“ vėliavai. Tačiau LLRA-KŠS lyderis Valdemaras Tomaševskis tikino, kad naujasis jo partijos logotipas yra originalus.

„Sukūrėme bendromis pastangomis, rinkomės iš kelių variantų, buvo diskusijų. Pasirinkome šį variantą, o jį nupiešė žmogus ne iš partijos, toks simpatikas, dizaineris“, – tikino V. Tomaševskis.

Ir nors jis pripažino, kad „kitose organizacijose yra panašių logotipų“, LLRA-KŠS naudojamas ne toks pats logotipas, mat, anot partijos lyderio, Lenkų rinkimų akcijos logotipe yra „daugiau pakeitimų“ – pavyzdžiui kairėje pusėje nupieštas berniukas, o ne mergaitė, kaip prancūziškoje „La Manif Pour Tous“ vėliavoje.

„Mes nekopijavome“, – tikino V. Tomaševskis.

Gali tekti atlyginti žalą

Tuo tarpu Advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ partnerio, advokato Eriko Saukalo teigimu, atlikus atvejo analizę aišku, kad buvo pažeistos intelektinės nuosavybės teisės.

„Politinės partijos „Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga“ logotipas yra klaidinamai panašus į Prancūzijos tradicinių vertybių gynėjų grupei „La Manif Pour Tous“ priklausantį įregistruotą Europos Sąjungos prekių ženklą.

Visų pirma, iš esmės sutampa šeimos atvaizdas, o ženklai skiriasi tik dekoratyviniais elementais (t.y. stilizuota žuvies forma ir politinės partijos pavadinimo sutrumpinimu), kurie yra nepakankami tam, kad būtų galima atskirti ženklus nesuklaidinus visuomenės.

Taip pat sutampa veikla, kuriai naudojamas „Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga“ logotipas ir įregistruotas minėtas „La Manif Pour Tous“ priklausantis Europos Sąjungos prekių ženklas.

Būtina atkreipti dėmesį, jog „La Manif Pour Tous“ priklausančio prekių ženklo grafinis dizainas yra saugomas ir autorių teisių, todėl toks partijos „Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga“ logotipo naudojimas pažeidžia ne tik „La Manif Pour Tous“, kaip prekių ženklo savininko, išimtines teises, bet ir autorių turtines teises“, – teigė A. Saukalas.

E. Saukalo teigimu, „La Manif Pour Tous“ turi teisę reikalauti įpareigoti politinę partiją „Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga“ nutraukti šio logotipo naudojimą bei atlyginti dėl tokio naudojimo padarytą žalą.