STT pareigūnai siekia išsiaiškinti, ar meras iš vienos akcinės bendrovės vadovo kito asmens naudai reikalavo kyšio.

DELFI šaltinių teigimu, asmuo, kurio naudai A. Katinas reikalavo kyšio yra nuo antradienio jau buvusi Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovė Džiuljeta Žiugždienė.

Premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė negalėjo to nei patvirtinti, nei paneigti, bet informavo, kad Dž. Žiugždienė pareigas paliko pirmadienį, lapkričio 2 dieną.

„Nežinau, ar tai konkrečiai susiję su A. Katinu, bet sekretoriato vadovė vakar savo noru išėjo iš darbo. Tiesiog paprašė ją atleisti iš pareigų ir šiandien Vyriausybės kanceliarijoje nebedirba“, – sakė E. Butkutė-Lazdauskienė.

Su Dž. Žiugždiene antradienį DELFI susisiekti nepavyko.

Vyriausybė: tyrimas nesusijęs su Dž. Žiugždienės darbu kanceliarijoje

Buvusios ministro pirmininko sekretoriato vadovės Dž. Žiugždienės atžvilgiu pradėtas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrimas nėra susijęs su jos veiksmais Vyriausybės kanceliarijoje, tokią išvadą galima daryti iš STT informacijos, pateiktos premjerui Algirdui Butkevičiui, antradienio vakarą pranešė Vyriausybė.

„STT neatskleidė tyrimo detalių, tačiau informavo Ministrą Pirmininką, jog D.Žiugždienė praėjusią savaitę buvo iškviesta į apklausą kaip liudytoja, o apklausa nėra susijusi su jos veiksmais Vyriausybės kanceliarijoje“, – rašoma Vyriausybės pranešime spaudai.

„Negaliu vertinti šios situacijos, nes neturiu jokios informacijos apie jos veiksmus. D.Žiugždienė nėra LSDP narė. Ji yra dirbusi ir kitoms politinėms partijoms. Manau, kad objektyvus STT tyrimas atsakys į visus klausimus“, – sako A.Butkevičius.

Pateikti įtarimai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ministro pirmininko A. Butkevičiaus sekretoriato vadovei Dž. Žiugždienei pateikė įtarimus.

„Galiu patvirtinti šį faktą“, - BNS antradienį sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

„Turime informacijos, kad STT kvietė ją į apklausą“, - BNS sakė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Remontavo namą

DELFI žiniomis, A. Katinas neįvardintų verslininkų paprašė suremontuoti Utenos rajone esantį Dž. Žiugždienės namą. Teigiama, kad prašymas buvo įvykdytas, o remontas buvo didelės vertės.

Naujienų agentūros BNS žiniomis, STT tyrime figūruoja bendrovė „Utenos melioracija“, kuriai vadovauja Utenos tarybos narys, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Liuonius Purvinis. Jis antradienį atsisakė BNS komentuoti situaciją.

„Utenos melioracijos“ generalinis direktorius L.Purvinis anksčiau yra figūravęs ir kitame STT tyrime, - buvusio Vilniaus vicemero socialdemokrato Romo Adomavičiaus korupcijos byloje. Šiame tyrime ir vėliau teisme L.Purvinis buvo apklaustas kaip liudytojas.

„Manau, kad prieitas liepto galas. Nemažai politikų pradeda pernelyg drąsiai jaustis, kai jie pajaučia nebaudžiamumą. (...) Aš tik vieną dalyką žinau, meras nedalyvavo paskutiniame tarybos posėdyje praėjusį ketvirtadienį. Ko gero, gali būti ir daugiau asmenų (figūruojančių STT tyrime). Toks branduoliukas ten yra žmonių, ranka rankon dirbančių“, - BNS ketvirtadienį sakė Utenos tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas konservatorius Edmundas Pupinis. Daugiau detalių apie vykstantį tyrimą politikas teigė nežinąs.

Meras nušalintas nuo pareigų

Atliekant tyrimą, Panevėžio miesto apylinkės teismas Utenos merą socialdemokratą A. Katiną dviem mėnesiams nušalino nuo pareigų. Pirmadienį jam buvo pareikšti įtarimai.

Alvydas Katinas

Jam taip pat paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Nušalinus A. Katiną, jo pareigas eis mero pavaduotojas, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Vidmantas Valinčius. „Pagal įstatymą pareigas automatiškai eina mero pavaduotojas. Bet kokiu atveju, ar tai būtų šis atvejis, ar tai būtų mero liga, atostogos, komandiruotė, automatiškai mero pareigas eina mero pavaduotojas“, – BNS sakė V.Valinčius.

Šį ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ramūnas Pačebutas.

Tačiau su juo DELFI antradienį susisiekti nepavyko.

Socialdemokratai nekomentuoja, meras suspendavo narystę partijoje

Dėl pareikštų įtarimų Utenos meras LSDP narys Alvydas Katinas suspenduoja savo narystę partijoje, teigiama LSDP išplatintame pranešime spaudai.

Savo ruožtu Lietuvos socialdemokratų partija iki tyrimo pabaigos, kaip teigiama pranešime, susilaikys nuo tolesnių komentarų. Tokia pozicija aiškinama tuo, kad „socialdemokratų partija nekeičia savo pozicijos dėl politikos ir teisėsaugos darbo atskyrimo ir tikisi sąžiningo ir teisingo tyrimo, laikosi etiškos politikos principų ir taipogi nekaltumo prezumpcijos“.