Manoma, kad paskutinėmis rugpjūčio dienomis erkiniu encefalitu susirgo trys vienos šeimos nariai Kaune - tėvai ir dukra. Ligos diagnozė - erkinis encefalitas - jiems įtariama p agal epidemiologinius bei klinikinius požymius.

Kaip BNS aiškino Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro gydytoja Loreta Ašoklienė, šie asmenys tikriausiai gėrė nevirinto ožkos pieno, kuris buvo užkrėstas erkinio encefalito virusu. Pasak jos, norint diagnozę patvirtinti, reikės ištirti ožkos kraują. Tiriamosios medžiagos bandiniai laboratoriniam ištyrimui paimti rugsėjo 1-ąją, tačiau tyrimų rezultatai dar negauti.

K auno Visuomenės sveikatos centro specialistų atliktas epidemiologinis tyrimas patvirtino, kad šių susirgimų priežastis gali būti nevirintas ožkos pienas. Ožkos pieną vartojo ir vienas susirgusiųjų sodo kaimynas, kuris taip pat blogai jautėsi, tačiau į medikus nesikreipė.

Ožka, kurios pieną gėrė susirgę asmenys, buvo ganoma kolektyviniame sode Kauno rajone, tarp Kulautuvos ir Raudondvario. Užsikrėtimo erkiniu encefalitu atvejų šiose vietose buvo užregistruota ir anksčiau.

Tiriamosios medžiagos bandiniai laboratoriniam tyrimui buvo paimti pirmadienį, tačiau tyrimų rezultatai dar negauti. Kadangi visiems erkiniu encefalitu susirgusiems šeimos nariams šią vasarą buvo įsisiurbusios erkės, užsikrėtimo priežasčių patikslinimui dar būtina ištirti ožkos kraują.

Susirgusi šeima buvo paguldyta į Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių. Gydytojos L.Ašoklienės teigimu, tai jau ketvirtasis toks grupinis susirgimas erkiniu encefalitu šalyje, kai žmonės suserga smegenų uždegimu išgėrę nevirinto ožkos pieno.

L.Ašoklienė aiškino, jog žmonėms įtarti, kad jų ožka užsikrėtusi erkinio encefalito virusu, praktiškai neįmanoma, nes gyvuliui nepasireiškia jokie specifiniai ligos požymiai.

"Persirgusios ir pasveikusios ožkos pienas yra visiškai saugus ir erkiniu encefalitu, vartojant tokios ožkos pieną, užsikrėsti neįmanoma", - aiškino gydytoja.

Ožkas erkiniu encefalito virusais užkrečia įsisiurbusios erkės, todėl, anot L.Ašoklienės, labai svarbu žinoti vietas, kur yra gamtiniai užkrėstų erkių židiniai. Sveikatos išsaugojimo sumetimais gydytoja rekomenduoja visada virinti ne tik ožkos, bet ir karvės pieną.