Rugpjūtį įvykusį konkursą į VTAT direktoriaus kėdę laimėjo socialdemokratas Julius Pagojus. Viešai paskelbtose konkurso sąlygose buvo reikalauta trejų metų bet kokio teisinio darbo patirties. Būtent tiek patirties turėjo konkursą laimėjęs teisingumo ministro Juozo Bernatonio viceministras J. Pagojus. Tačiau paaiškėjo, kad nuo 2003 iki 2016 m. šios VTAT vadovo pareigybės aprašymuose visada buvo įtvirtintas penkerių metų vadovavimo stažo turėjimo reikalavimas, ir tik prieš konkursą šis reikalavimas buvo sumažintas. Dar daugiau, pagrindžiant tokį stažo reikalavimo sumažinimą galimai buvo suklastoti ankstesni VTAT vadovo pareigybės aprašymai, pakeičiant juose specialiuosius reikalavimus ir padirbant pareigūnų parašus", - sako V. Benkunskas.

Jo teigimu, "nuo pat pradžių šis Teisingumo ministerijos vykdytas konkursas atrodė neskaidrus, nesąžiningas ir iš anksto pritaikytas laimėti būtent teisingumo viceministrui".

Tačiau dabar gauta informacija leidžia manyti, kad, siekiant bet kokia kaina prieš rinkimus užimti svarbios institucijos vadovo kėdę, galėjo būti klastojami oficialūs dokumentai, padirbinėjami pareigūnų parašai. Jau nebekalbant apie moralinį šio konkurso kontekstą, akivaizdu, kad galėjo būti peržengtos ir Baudžiamajame kodekse įtvirtintų veikų ribos. Todėl kreipdamasis į Generalinę prokuratūrą ne tik perdaviau turimus duomenis, įrodančius galimą dokumentų klastojimą ir piktnaudžiavimą tarnyba, bet ir ginant viešąjį interesą paprašiau stabdyti šio konkurso eigą", - teigė V. Benkunskas.

Viceministras J. Pagojus yra paskirtas dirbti nuo lapkričio 1 d., kadangi dabartiniam VTAT vadovui pernai kadencija buvo pratęsta iki spalio 31 d. Praėjusį mėnesį vykusiame konkurse į Teisingumo ministerijai pavaldžios VTAT vadovo pareigas dalyvavo šeši asmenys.