Šios aukštosios mokyklos vienintelės dalyvavo parlamento kanceliarijos skelbtame konkurse dėl nepriklausomo ekspertinio vertinimo paslaugos.

Vilniaus universitetas paskelbė, kad išvadas rengs 14 metų patirtį reprodukcijos ir pagalbinio apvaisinimo technologijų srityje turintis Balstogės universiteto Medicinos fakulteto profesorius Waldemaras Kuczynskis ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros profesorius Valentinas Mikelėnas.

Kaune esančio Sveikatos mokslų universiteto ekspertai neskelbiami, argumentuojant viešojo pirkimo sutarties konfidencialumu. Kaip BNS informavo universiteto Rinkodaros ir komunikacijos tarnyboje, teikiant pasiūlymą buvo nurodyta, kad sudedamoji dalis konfidenciali, ir ekspertų pavardės bus žinomos tik jau pateikus išvadą.

Pasak ekspertizę inicijavusios Seimo narės liberalės Aušrinės Armonaitės, ekspertų išvadas dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo Seimo Sveikatos reikalų komitetas turėtų gauti trečiadienį.

„Įvyko viešasis pirkimas ir buvo gauti pasiūlymai iš dviejų mokslo įstaigų, kokie žmonės, eskpertai, aš nežinau, man nebuvo pasakyta, nes yra kažkoks konfidencialumas, bet per tris darbo dienas jie turi pateikti išvadas, tai reiškia, tos išvados turėtų būti trečiadienį“, – BNS sakė A.Armonaitė.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymas šiemet Lietuvoje sukėlė daug diskusijų. Stipriausiai nuomonės išsiskyrė dėl embrionų skaičiaus ribojimo, jų šaldymo ir jų naikinimo. Įstatyme, kuris įsigalios nuo sausio, sukuriamų embrionų skaičius neribojamas, tačiau kitąmet ketinama svarstyti jo pataisas.