Ir pabūti ten, kur tikrai turėjo lankytis mūsų karalius Mindaugas? Kokias paslaptis saugo galingi pilkapiai? Į nuotaikingą kelionę su profesoriumi Rimvydu Petrausku laida “Istorijos detektyvai” netikėtu maršrutu pasiruošusi nustebinti ir didžiausius skeptikus.

Pirmosios kelionės kartu su „Istorijos detektyvais” tikslas – aplankyti Mindaugo laikus menančius paminklus, žemes, kuriose rezidavo karalius. Ką gali žinoti, gal būtent Rėkučiuose lankėsi Mindaugas? Objektas, kurį aplankys laidos kūrėjai, mena daugiau nei aštuonis šimtus metų ir turėjo svarbią, gynybinę, funkciją.

Netoli pylimo – pilkapiai. Išsiskiriantys savo dydžiu pilkapiai perša mintį apie įtakingos giminės kapavietę. Tik kuo tai susiję su Mindaugu? Keliautojai teigia, kad esamas pilkapynas – Nalšios žemėje. Istoriniai šaltiniai teigia, kad būtent su Nalšios žemių didikais giminiavosi Mindaugas. Galbūt prie Rėkučių pylimo pavyko rasti su Mindaugo gimine siejamą kapą?

Iš rašytinių šaltinių žinome, kad nuo Mindaugo taip pat neatsiejama buvusi ir Vorutos pilis. Tik kur ji stovėjusi? Galbūt ten buvo karūnuotas Mindaugas? Viena iš versijų teigia, kad Voruta XIIIa. galėjusi stovėti Anykščių rajone, ant ten esančio piliakalnio. Aplankę šią vietą įsitikinsime, kad vieta neeilinė. Jos istorinę vertę iki šiol saugo išlikę piliakalniai, kurie šiandien tušti. Tiesa, nebeilgam...

Kaip atrodė Mindaugo laikų gyventojų buitis? Čia į pagalbą pasitelksime muziejininkus bei senųjų amatų entuziastus. Šie pademonstruos archajinės bitininkystės paslaptis, mokys kaip be tinkamų reikmenų įkurti ugnį ar pasidirbti tikrą viduramžišką peilį. O ar teko girdėti kaip patobulėjo lietuviški žirgai kovose su kryžiuočiais? Atsakymai jau netrukus!

Intriguojanti „Istorijos detektyvų“ kelionė ieškant Mindaugo Lietuvos startuoja liepos 14 dieną 21.15 val. per LRT televiziją.