Kaip nutinka, kad valstybėje subręsta, naudojasi jos privilegijomis tie žmonės, kurie vėliau ją išduoda? Apie tai Virginijus Savukynas kalbėsis su istoriku Mindaugu Tamošaičiu.

„Liudas Gira, nuvažiavęs į Maskvą 1940 metais liepos 31 dieną, rašo savo sūnui laišką taip: „Štai ryt pamatysiu draugą Staliną. Verta man buvo iki to gyventi“. Taigi apie kažkokį gailestį čia nėra net kalbos“, - teigia istorikas.

1940 metais pirmosiomis okupacijos dienomis patys lietuviai, iki tol laikyti gerbtinais, padėjo okupantams pavergti Lietuvą. Kodėl taip nutiko, kad protingi žmonės, intelektualai tapo Lietuvos valstybės išdavikais?

Kita tema – Vilniaus pontoninio tilto tragedija. 1975 metų balandžio 13 –osios vakare sugriuvęs nebaigtas surinkti tiltas ilgiems dešimtmečiams užminė ne vieną mįslę. Kodėl šis tiltas sugriuvo? Ar tikrai buvo ženklai, draudžiantys juo eiti?

"Žinote, taip nesaugu buvo eiti, turėklų nebuvo. Tiltas judėjo, lentos su tarpais. Tikrai nesaugu", - šiandien prisimena šio įvykio liudininkas Nikolajus Timofejevas.

Taip pat laidoje nagrinėsime lietuvių karybos paslaptis. Kuris lietuvis pirmasis panaudojo bombardas? Kaip pasigaminti bombardos sviedinį?

O su Dainiumi Razausku toliau nagrinėsime mitologijos detektyvus: kas gi buvo aitvaras?

"Istorijos detektyvai" trečiadienį 21.45 val. per LRT.