Geriau išmanantiems Lenkijos istoriją aišku, kad ilgamečio Lenkijos vadovo giminės šaknys – Žemaitijoje. Tačiau susidūrę su problemomis Pilsudskiai išsikėlė į Baltarusijos pasienyje esantį Zalavo dvarą. Ši vieta svarbi lenkams, tačiau aplenkiama lietuvių. Zalavo dvaras, kuriame gimė Juzefas Pilsudskis – pirmoji maršruto stotelė.

Prispausta dar didesnių rūpesčių Pilsudskių šeima turėjo išsikelti iš Zalavo. Būsimajam maršalui tuo metu buvo vos aštuoneri. Keliai pasuko į Vilnių, kur ėmė formuotis revoliucingas Juzefo charakteris. Neatsitiktinai lankysime Vilniaus Rasų kapines, kurios, maršalo valia, tapo ir amžinojo poilsio vieta politiko širdžiai. J. Pilsudskio ir Vilniaus ypatingas ryšys mums, deja, atsiėjo skaudžiai.

Maršruto vingiai neatsitiktinai nukels ir į 1908 metus, kur Bezdonyse įvyko traukinio apiplėšimas. Tik kaip su tuo susijęs būsimasis Lenkijos politikos elitas bei pats J. Pilsudskis? Iš tiesų Bezdonys tam tikra prasme tapo savotišku katalizatoriumi lenkų kairiųjų politinei veiklai.

Kita maršruto stotelė - Pietų Lietuva. Druskininkų gyventojams nebuvo paslaptis, kad būtent šiame kurorte savo nedažnas atostogų dienas mėgęs leisti J. Pilsudskis. Archyvinėse nuotraukose iki šiol galima aptikti gana pikantiškų vaizdų iš tarpukario Druskininkų. Greta poilsio maršalą lydėjo ir keletas meilės istorijų. Kokių? Sužinosite šį ketvirtadienį!

Kontroversiškos temos nepabūgusią laidą „Istorijos detektyvai” su žurnalistu Jaceku Komaru žiūrėkite jau šį ketvirtadienį 21:15val. per LRT televiziją.