Šių įvykių priežastys iki šiol neduoda ramybės istorikams, tyrėjams ar tiesiog paprastiems žmonėms. Šį antradienį įvykių amžininkų pagalba prisiminsime Molėtų miestelio tragediją.

Šių metų rugpjūčio 29 dieną žmonės rinkosi į Molėtus paminėti tragedijos, kuri įvyko prieš 75 metus. Tragedijos, kuomet nacių ir kolaborantų rankomis buvo sunaikinta visa Molėtų miesto žydų, mūsų valstybės piliečių, bendruomenė. Du tūkstančiai miestelio žydų tris dienas buvo uždaryti sinagogose, o po to nužudyti ir palaidoti bendroje duobėje.

Dar ir šiandien daugumai lietuvių žydų tragedija atrodo svetima, o neretai siejama kaip keršto akcija prieš su sovietais kolaboravusius žydus. Įvykių amžininkas Kazys Rakauskas, kuris tuo metu Molėtuose lankė mokyklą, laidoje teigs, jog tokie kaltinimai nepagrįsti: „Kalbant apie sovietų valdžios pradžią Molėtuose, galiu pasakyti drąsiai ir atsakingai - aktyvistų iš žydų beveik nebuvo. Jie visi buvo nukentėję. Žydų parduotuvės, privatus verslas buvo uždarytas.“

Advokatas Kazys Rakauskas įvykius Molėtuose vėliau ėmė nagrinėti ir archyvuose. Kai kurios išvados pribloškia. Vienoje byloje Molėtų žudynių vykdytojas po karo atsiskleidžia visiškai priešingame amplua: „Byloje rašoma, kad jis buvo aktyvus KGB organų neetatinis bendradarbis. Jo nuopelnų dėka buvo išaiškinti partizanų ryšininkai, jų rėmėjai ir daugeliu atžvilgiu buvo pritaikytos įvairios laisvės atėmimo bausmės.“

Po karo Vilniuje gimęs litvakas Tzvi Kritzer pokario Molėtuose lankėsi ne kartą. Būtent jis buvo vienas iš pagrindinių rugpjūčio 29 dienos atminimo eisenos organizatorių, kuris vaikystės keliones į Molėtus atsimena kaip nuotaikingas išvykas.

„Nepamiršau Molėtų, nors visada tai man skambėjo kaip japonams Hirošima ir Nagasakis. Vaikystėje mes vykdavome į Molėtus senu autobusu. Atsimenu, kad visi žmonės būdavo linksmi, kalbėjosi, juokėsi, atsiminė vaikystę. Man tai būdavo smagi kelionė ir tik vėliau supratau, kad kitiems tai buvo sunki kelionė ir humoras buvo tik bandymas palengvinti tas kančias“, - laidoje pasakos litvakas.

Pasakojimą apie tragediją Molėtuose žiūrėkite „Istorijos detektyvų“ laidoje šį antradienį 22:30val. per LRT TELEVIZIJĄ.