„Aptarėme Estijos - Latvijos ir Latvijos - Lietuvos vidinės sienos apsaugą“, - BNS ketvirtadienį sakė Lietuvos vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Vietnamo piliečiai yra vieni dažniausių nelegaliai Lietuvos sieną kertančių migrantų. Į šalį jie atkeliauja iš Baltarusijos ir Latvijos, o į pastarąsias patenka iš Rusijos.

Su nelegalių migrantų iš Vietnamo problema Lietuva susidūrė visais savo nepriklausomybės metais, tačiau pastaruoju jų srautas į šalį dar labiau išaugo.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos BNS pateiktais duomenimis, 2014 metais į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje buvo pristatyti 253 vietnamiečiai, 2015 metais - 320. Šiuo metu centre gyvena ir sprendimo dėl išsiuntimo iš Lietuvos laukia 36 vietnamiečiai.

„Šis skaičius yra mažas, jeigu palyginsime su vidurkiu. Pavyzdžiui, pernai rugsėjį centre gyveno apie 130 žmonių“, - BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Giedrius Mišutis.
Jis pridūrė, kad atšilus orams į centrą pristatomų vietnamiečių skaičius išaugs.

S.Skvernelis teigė, kad sprendžiant nelegalios vietnamiečių migracijos iš Latvijos problemą intensyvinami tiesioginiai kontaktai tarp sienos apsaugos tarnybų, klausimas nėra pamirštas ir kalbant šių tarnybų vadovams.

„Yra nustatytos ir atitinkamos saugumo stiprinimo priemonės tiek mūsų pačių, tiek dvišaliuose santykiuose su Latvija“, - sakė ministras, tačiau atsisakė įvardyti tas priemones.

S.Skvernelis Rygoje su kolegomis iš Latvijos Rihardu Kozlovskiu ir Estijos Hanno Pevkuru susitiko trečiadienį.

Lietuva taip pat tikisi susitarti su Vietnamu dėl spartesnės vietnamiečių deportacijos, tačiau vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius BNS yra sakęs, kad sutarties su Vietnamu pasirašymas užtruks. Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Renato Požėlos, dėl to, kad Lietuvoje nėra reziduojančio Vietnamo ambasadoriaus ir iki šiol neegzistuoja jokie dvišaliai susitarimai su Vietnamu dėl asmenų readmisijos, susiduriama su asmens tapatybės nustatymo bei grįžimo dokumentų išdavimo problemomis, o tai ilgina tų asmenų deportavimo laiką.