Valstybės kontroliuojamo laikraščio „Rossiskaja Gazeta“ žurnalistas Konstantinas Volkovas neseniai paskelbė straipsnį „Vakarų Ukrainoje uždraus Senį Šaltį ir Snieguolę“.

Panašios publikacijos pasirodė ir kitose rusiškai rašančiose žiniasklaidos priemonėse – „Lenta.ru“, „Korrespondent.net“, „Rambler.ru“.

K. Volkovas tekste nenurodo jokio oficialaus šaltinio, kuriuo remiasi, taip pat necituoja jokio oficialaus pareigūno. Tik informuoja, kad Vakarų Ukrainoje esančio Ivano-Frankivsko miesto Švietimo valdyba „pranešė apie planus uždrausti Senį Šaltį ir Snieguolę kaip „senos sistemos atgyvenas“. Ir kiek ironiškai priduria esą juos „turi pakeisti „Mikolaičikas“ – Šv. Mikalojus (Nikolajus)“.

Žurnalistas stebisi, kad miesto valdžia remiasi tėvų prašymais, tačiau esą „lieka neaišku, kam konkrečiai, oficialia tvarka reikia pakeisti naujamečius veikėjus. Tos mokymo įstaigos, kurios norėjo, jau kelerius metus vietoje Senio Šalčio kviečia į „Šventojo Mikalojaus“ ir jo kompaniono „angelo“ šventes“.

Kitos žiniasklaidos priemonės cituoja miesto interneto puslapyje paskelbtą žinią, tačiau antraštėse akivaizdžiai pašiepia ukrainiečių sprendimą: „Ivano-Frankivske dėl parodytos priklausomybės komunistų partijai liustravo Senį Šaltį ir Snieguolę“, „Ukrainoje pasiūlė dekomunizuoti Senį Šaltį ir Snieguolę“, „Ivano-Frankivsko gyventojai reikalauja dekomunizuoti Senį Šaltį“.

Bene išsamiausiai „naujieną“ aprašanti „Lenta.ru“ ją sieja su oficialaus Kijevo „dekomunizacijos“ politika įgyvendinant dar kovą priimtą įstatymą Dėl totalitarinių režimų vertinimo ir jų simbolikos propagandos uždraudimo.

Minėtas naujienų portalas iliustruodamas neva absurdišką centrinės valdžios politiką pateikia pavyzdžių, kaip ji „įgyvendinama“ Rytų Ukrainoje.

Antai Oktiabrijsko rajonas taip bus vadinamas ne paminint 1917 m. revoliuciją, o Ukrainos išlaisvinimo nuo fašistų grobikų dieną, kuri atsižvelgiant į 2009 m. prezidento Viktoro Juščenkos įsaką imta minėti kiekvieną spalio 28 d.

Ivano-Frankivsko miesto atstovai į DELFI klausimus neatsakė.

Geltonos žinios – nežiūrintiems Putino

Informacinio saugumo ir analizės centro direktoriaus Justos Šireikos nuomone, taip pateikiama „žinia“ – tipinė Rusijos propagandininkų turinio rinkodara (angl. content marketing).

„Jos principas gana paprastas – iš anksto atrinktoms tikslinėms žmonių grupėms kuriamas ir skleidžiamas specifiškai tik joms pritaikytas turinys. Taip informacijos gavėjas pasiekiamas kur kas veiksmingiau nei jį tiesiog užpilant neaktualia informacija“, – sako specialistas.

Justas Šireika

Jo teigimu, ilgainiui toks nuosekliai naudojamas turinys tampa veiksmingu įrankiu išlaikyti ir formuoti šį turinį vartojančias įvairias visuomenės grupes.

„Toli gražu ne visi žiūri TV naujienų laidas, skaito politikos apžvalgininkų straipsnius ar išsižioję klauso Vladimiro Putino metinių pranešimų. Kaip ir bet kur kitur pasaulyje, Rusijoje daliai visuomenės gerokai įdomesnės bulvarinės geltonosios spaudos naujienos, įvairios sensacijos“, – pastebi J. Šireika.

„Kaip šiuos žmones įtikinti, kad Rusija – pasaulinė supergalybė, jos prezidentas – neklystantis ir nepamainomas valdovas, o Ukrainą valdo fašistinė chunta? Žinoma, kuriant ir skleidžiant propagandinį turinį, pritaikytą šių žmonių skoniui ir interesams“, – sako J. Šireika.

Slavų protėviai skraidančiuose aparatuose

Viena iš Rusijos televizijos „Ren" laidų vadinasi „Labiausiai šokiruojančios hipotezės“ (Lietuvoje ši laida rodoma „Ren TV Baltija“ kanalu). Tokiu pavadinimu tarsi apsidraudžiama, jog hipotezės nebūtinai atitinka tikrovę. Tačiau laidose kalbinami įvairių sričių mokslininkai ir specialistai spėjimus pateikia kaip neabejotiną tiesą.

Gruodžio pradžioje rodytos laidos tema „Anapusinė Rusia“, joje nagrinėjama slavų tautų kilmė ir paplitimas. Vienas iš laidos pašnekovų – istoriku pristatomas Aleksandras Asovas. Jo įsitikinimu, vienoje iš senovės indų vedų aprašyti įvykiai ir žmonės yra tiesiogiai susiję su slavais.

„Mūsų senosios dinastijos, Jarų dinastijos slavų kunigaikščiai, aprašomi kaip tiesioginiai dievų palikuoniai. Juos Slavena veda vadina šventos vylų tautos palikuoniais, skraidančiais žmonėmis. Matom, kad jie buvo įvaldę tokias aukštas technologijos, o dalis skraidančių aparatų liekanų išliko iki mūsų eros pradžios“, – rimtai dėsto istorikas.

Šią mintį pratęsia pats laidos vedėjas. Esą visai tikėtina, kad su tomis technologijomis susiję indų ir slavų epuose aprašyti dievų karai. Esą jie simbolizuoja rimtus konfliktus, o po jų sekę klimato pokyčiai ir prasidėjęs ledynmetis galėjo kilti dėl konflikto metu panaudotos pažangios ginkluotės.

Kitas laidos pašnekovas pristatomas kaip „ryšių su visuomene direktorius“ Dmitrijus Sokolovas. Jis neabejoja laidoje keliamų hipotezių svarba ir paaiškina, kokia jų reikšmė gali būti šiandien.

„Bet kuris senas rankraštis kelia dėmesį, bent jau specialiųjų tarnybų. Pirmiausia dėl to, kad knygose gali būti senovės istorija, o jos perskaitymas ir traktavimas gali pakeisti jėgų išsidėstymą šiandieniniam pasaulyje. Antra jose gali būti ankstesnių civilizacijų techninių žinių. Jų iššifravimas gali duoti naujas technologijas, kurios irgi gali pakeisti visuomenės padėtį“, – aiškina laidos pašnekovas.

Faraonai – slavai iš Kaukazo

Galiausiai, pasak laidos vedėjo, po „dievų karų“ prasidėjęs tautų kraustymasis nuvedė slavų tautas į naujas teritorijas. O iš čia esą jau galima atsekti ir Senovės Egipto faraonus – tokią jų kilmę neva patvirtina genetiniai tyrimai.

„Genetikas Romanas Šolcas pareiškė, kad bendras egiptiečių carų ir europiečių protėvis gyveno ne kur kitur, o Kaukaze maždaug prieš 9,5 tūkst. metų. O prieš maždaug 7 tūkst. metų tiesioginiai jo palikuoniai pradėjo kurtis į Europoje ir kažkas, matyt, persikėlė į Egiptą. Ir tas kažkas priklauso būtent arijams – t. y. šviesiaodžių europiečių rasei“, – pasakoja balsas už kadro.

Šią hipotezę esą patvirtina ne tik genetiniai tyrimai, bet ir archeologiniai atradimai – Kaukazo regione esą atrasta ir piramidžių, ir mumijų, ir jonvabalių amuletų.

Vilniaus universiteto profesorius dr. Alfredas Bumblauskas DELFI sakė, kad jam neteko girdėti rimtų mokslinių teorijų, kurios pagrįstų, kad Senovės Egipto faraonų protėviai galėjo būti slavų kilmės.

Vis dėlto jis nesistebėjo, kad Rusijos televizijoje pasirodo tokių istorijų. „Čia pilna tokių. Pavyzdžiui, „Ren TV Baltija“ pilna kvailų koncepcijų, kurios lietuviams patinka. Na, bet ką čia gali padaryti, nesugaudysi tokių“, – sakė istorikas.

Jo teigimu, slavai su senovės indais bendro gali būti tiek, kiek yra bendra kitų Europos tautų indoeuropietiška kilmė. „Bet visa esmė ta, kad mokslas iki šiol nepaaiškino iš kur slavai išlindo. Juk Romos laikais jų dar nėra“, – kalbėjo A. Bumblauskas.

J. Šireikos teigimu, Lietuvoje, jau kelerius metus galima stebėti, kaip Kremliaus propagandininkai savo kuriamu ir skleidžiamu turiniu perima bei formuoja atskiras visuomenės grupes.

„Gana aiškiai tokie veiksmai buvo matomi plėtojantis Garliavos istorijai, vykstant konkursui dėl skalūnų dujų žvalgybos ar referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams atveju. Beje, dauguma sąmokslo teorijų pagrindu vienijamų grupių – nuo skiepų priešininkų iki kovotojų prieš vadinamuosius chemtrailus – šiandien taip pat aktyviai vartoja Kremliaus propagandą. Aišku viena – Kremliaus propagandininkai tarpsta ten, kur tinkama dirva išsikeroti nepasitikėjimui savo valstybe“, – sako informacinio saugumo specialistas.