Astrologijos instituto steigėjas savo veiklą vadina ne ateities nusakymu, o jos formavimu. Tačiau komunikacijos specialistai įsitikinę, kad astrologija pasitelkiama tada, kai visuomenė nenori priimti ar nesugeba suprasti racionalių paaiškinimų.

Rudenį laukiantys dideli sunkumai

Metų sandūroje ir prasidėjus naujiesiems ugninės beždžionės metams pagal kinų kalendorių, Rusijos žiniasklaidoje gausu publikacijų ir interviu su įvairiomis pranašystėmis. Tokiems astrologams kaip P. Globa Rusijos kanalas NTV negaili ir valandos eterio geriausiu metu.

Komentuodamas šiuos astrologinius metus astrologas nevengė aliuzijų į tokiais pačiais astrologiniais metais fiksuotus įvykius: 1932 m. po kurių į valdžią atėjo Hitleris, 1956 m. Vengrijos sukilimą, 1968 m. Prahos pavasarį, Marthino Lutherio Kingo ir Roberto Kenedžio nužudymus, 1980 m. „Solidarumo“ iškilimą Lenkijoje, 1992 m. Kalnų Karabacho konfliktą, 2004 m. Beslano tragediją.

Tokiais metais istorijoje esą buvo didelių politinių skandalų, į dienos šviesą išvilkta nemažai kompromatų, į viešumą iškilę iškilę „tamsūs arkliukai“. Taigi ir šiemet, pasak astrologo, galima laukti panašių dalykų – jie šuoliuos kaip ta beždžionė.

„Viena iš prognozių, yra ta, kad „vienapolis“ pasaulis galutinai dar nesugriuvo ir nesugrius. Tačiau vis labiau pasireikš „daugiapoliškumas“. Tačiau labiau matoma ir reikšminga Rusija bus 1920–21 m.“, – įsitikinęs V. Globa, pagal kurį ir prezidentas Vladimiras Putinas valdžioje tikrai dar vieną kadenciją išsilaikys.

Astrologas taip pat prognozavo, kad konfliktas Sirijoje artimiausiu metu nebus išspręstas, ISIS nebus nugalėta, tačiau su Turkija santykiai gali pagerėti, mat šios prezidentas pagal horoskopą – žuvis, tai yra geras derybininkas.

„Ukrainos klausimas sudėtingas. Mūsų tautos artimos, bet skirtingos, bet tegul jie patys sprendžia. Manau, kad be 2020 m. joje rimtų pokyčių nebus – taip, kaip Padnestrėje. Galbūt po artimiausių rinkimų prezidento Porošenko neliks, bet situacija nesikeis – išorinis lyderis galbūt pakeis, bet tendencijos liks“, – samprotavo P. Globa.

Kalbėdamas apie ekonomiką jis buvo itin pesimistiškas: „Įspėju, kad žmonės kaip reikiant pasiruoštų rudeniui. Tuomet laukiantys pokyčiai yra susiję su gamtos ciklais: šiemet rugsėjį bus saulės ciklo pasikeitimas – toks buvo 1998 rugpjūtį (tuo metu Rusiją ir buvusias Sovietų sąjungos šalys ištiko gili ekonominė krizė, – red.). Gal šalis ir nebankrutuos, bet ekonomika sudrebės. Tuneliu dar reiks eiti ir eiti, šviesos nesimato iki 2020 – 2021 m.“.

Pasak astrologo, iki to laiko de facto žlugs ir Europos Sąjunga, kuri vis dėlto dar gyvuos de jure. To priežastis esą bus visiškai skirtinga Vokietijos, Anglijos, Prancūzijos ir Pietinių šalių politika.

Beje, P. Globos teigimu, astrologija yra ne ateities nusakymas, o ateities formavimas. Esą kaip žemėlapis nurodo kelius, kuriais geriausia nuvykti į norimą vietą, taip astrologija nurodo į dangaus kūnų dėsningumus, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį norint pasiekti tam tikrų dalykų. Į DELFI laišką P. Globa ir jo įsteigto instituto atstovai neatsakė.

Neišsigydo po sovietinio sindromo

Politologas Nerijus Maliukevičius įsitikinęs, kad panašios astrologinės prognozės, ypač politinėmis temomis, populiarios dėl to, kad joms yra paklausa.

„Šitos rinkos atstovai reaguoja į tokius momentus, nieko keisto, kad horoskopai ir visokie tokie paranormalūs aiškinimai, be kita ko, apima politines aktualijas ir temas. Rusijoje ir apskritai po sovietinėje erdvėje populiarūs ne tik astrologai, bet ir įvairūs pranašai, ekstrasensai“, – pastebėjo N. Maliukevičius.

Nerijus Maliukevičius

Jo teigimu, šis fenomenas, susijęs su visuomenės būkle, savotiška sovietine trauma: tai yra bandymas antgamtiniais ar panašiais dėsniais paaiškinti negebėjimą kontroliuoti savo socialinių reiškinių. Kai tie reiškiniai nepaaiškinami racionaliai, pasitelkiami paranormalūs aiškinimai.

„Jei prisimintume Sovietų Sąjungos žlugimą, tai ne tik Rusijoje populiarūs buvo tokie veikėjai kaip Kašpirovskis. Jų seansai, įvairūs vandens užkalbėjimai, buvo transliuojami ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje. Juokas juokais, bet šie veikėjai ne taip senai vėl išėjo į viešumą vėl tapo matomais“, – komentavo pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad ir kai kurios Lietuvos televizijos buvo nusipirkę rusiškas laidas apie ekstrasensų mūšius.

„Beje, kitas fenomenas. Naudojantis žmonių patiklumu prieš dešimtmečius buvo kuriamos finansinės piramidės. Aišku, tokių aferistų ir pas mus netrūko, bet garsioji „MMM“ istorija puikiai atspindi paklausos fenomeną“, – pastebėjo N. Maliukevičius.

Jis nedrįso prognozuoti, kiek laiko Rusijos visuomenė bus paveiki panašioms pranašystėms.

„Čia man atrodo, čia aiškus tam tikras ryšys su visuomenės būkle. Tokios pasiūlos neliks, kai nebebus paklausos. O ar visuomenė taip pasikeis pasikeis, čia didžiausias klausimas. Pokyčiai bus galimi tada, kai visuomenė vėl atgaus gebėjimus pati valdyti savo likimą, gyvenimą, politinius socialinius reikalaus ir tam nereikės kažkokių paaiškinimų, kad pasaulį valdo tai amerikonai, tai „banderovcai“ su žydais ar kokie paranormalūs reiškiniai“, – svarstė pašnekovas.

Šoka į Putino taktą

Rytų Europos studijų centro vadovas Laurynas Kasčiūnas įsitikinęs, kad Rusijoje populiarios astrologinės pranašystės tėra dar viena propagandos rūšis.

Laurynas Kasčiūnas

„Kaip jas vertinti? Kaip niekalą. Visokių mitų galima paleisti propagandos mechanizmais. Šiuo atveju atkreipčiau dėmesį, kad kokios pranašystės skelbiamos kai prasidėjo kalbos, jog V. Putino sistema pradėjo klibėti, kad jos pamatai išplaunami. Tokia garantija, kad dar kitą kadenciją jis tikrai bus, pabrėžti tą nuolatinumą, to V. Putinui dabar labai reikia. Dėl to įvairūs kad ir astrologiniai dalykai ir kuria iliuzijas, kad čia stabilu, tvarkoj, stabilu, tiesiog pataiko į jo taktą“, – įsitikinęs L. Kasčiūnas.

Jo požiūriu, faktas, kad dalis Rusijos visuomenės astrologą vertina kaip autoritetą, parodo, kad ji pasiduoda įvairiems socialinės inžinerijos projektams: „Tai matyti ir iš visų apklausų, ir iš kitų charakteristikų galima daryti išvadą. Taigi tokie „autoritetai“ ir turi galimybę pasisakyti“.

Anot pašnekovo, rimto ekonomisto įžvalgos apie tarptautinių sankcijų ar naftos kainų poveikį Rusijai eteryje skambėtų visiškai kitaip ir turėtų kitokį poveikį nei aptakios astrologo prognozės.

„Mane patį stebina, kada Rusijos visuomenė nusimes tą sistemos jungą. Bet jie į V. Putiną vis dar žiūri kaip į problemų sprendimą, o ne iššūkį jų gerovei, saugumui ar dar kam nors. Taigi natūralu, kad tokie veikėjai kaip astrologai turi galimybę veikti, vaidinti tam tikrą rolę, kam šalyse į Vakarus nuo Rusijos būtų kur kas mažiau galimybių“, – aiškino L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (997)