Dalis maitinimo įstaigų svečius iš Rusijos vilioja iškabintais skelbimais rusų kalba. Liaudyje sklando anekdotai apie turtingus, pinigais besišvaistančius, tačiau įnoringus rusus.

Kavinės „Meilutė“ barmenė Karolina pastebi, kad rusai turi daugiau pageidavimų nei kitų tautybių klientai. „Jie nori, kad mes labai lengvai kalbėtume rusiškai, viską jiems išaiškintume. Šnekame, kiek galime, bet lietuviai daug malonesni“, – pastebi padavėja.

DELFI kalbintos kitos vienos kavinės padavėjos sakė, kad už gerą aptarnavimą rusai palieka mažiausiai 10 litų arbatpinigių. Tai – gerokai daugiau nei įprastai palieka lietuviai.

Nori, kad viskas būtų „blic“

„Negalėčiau pasakyti, kad rusai negaili arbatpinigių arba atvažiuoja pilnomis kišenėmis šlamančiųjų. Iš tikrųjų pagyvėjimas yra, turbūt tam įtakos turi ir skrydžiai. Tačiau atvyksta ne tik rusai – šįmet jaučiame pagyvėjimą baltarusių, latvių. Jų ryškiai daugiau nei pernai ar užpernai“, – DELFI sakė klubo ir kavinės „Laukinių vakarų salūnas“ vadybininkas Raimondas Mikalauskas.

Rusų turistus R. Mikalauskas įvardija kaip „išrankius“. „Lyginant su lietuviais, jie išrankesni, galbūt labiau išpuikę. Jie nori, kad būtų aukštesnis aptarnavimo lygis, jie nori, kad viskas būtų, liaudiškai sakant, „blic“ (staiga – DELFI), – juokėsi R. Mikalauskas. Specialiai rusams salūnas turi keletą rusiškai kalbančių padavėjų.

Pašnekovas pastebi, kad šįmet kurorte padaugėjo baltarusių, latvių ir lenkų. Iš šių išlaidžiausi baltarusiai, tuo metu latviai ir lenkai labai skaičiuoja.

Nori daugiau žvaigždučių

Palangos turizmo informacijos centro direktoriaus pavaduotoja Egidija Smilingienė teigė, kad pernai turistai iš Rusijos sudarė 23 proc. centre apsilankiusių asmenų. Tarp centre apsilankančių užsieniečių rusų dalis didžiausia.

„Rusai atvyksta jau užsisakę apgyvendinimą, pas mus teiraujasi, ką gali papildomai nuveikti, kokių ekskursijų ar pramogų galima užsisakyti. Yra turistų, kurie atvyksta su auklėmis, būna, kad joms užsako atskirus butus ar apartamentus. Nereikia galvoti, kad čia atvyksta kažkokie turtuoliai – daugiausia atvyksta iš Maskvos, kur atlyginimai didesni nei likusioje Rusijoje“, – kalbėjo E. Smilingienė.

Kurorte rusai dažniausiai renkasi geresnės kokybės, pradedant trimis žvaigždutėmis, viešbučius. Jie siekia atvykti, kada Palangoje šilčiausia, čia apsistoja ilgesniam laikui – 2-3 savaitėms. Dalis gyveną mėnesį ar visą vasarą. Dažniausiai rusai atvyksta su šeimomis.

Specialiai rusų turistams – papildomi skrydžiai

Praėjusį sekmadienį įvyko pirmas reguliarus šio sezono skrydis iš Maskvos į Palangą. Sekmadieniniai skrydžiai iš Maskvos turėtų tęstis iki rugsėjo 1-os dienos. Nuo liepos 21-os iki rugpjūčio 18-tos sekmadieniais lėktuvai iš Palangos kils ir čia leisis dukart. 50 vietų lėktuvai paprastai būna užpildyti.

„Liepa, rugpjūtis – pikinis metas Lietuvos pajūryje, aviakompanija „Rusline“ jau trečius metus vykdo šį skrydį ir mato, kad tuo metu pats didžiausias poreikis. Po Joninių sezonas įsibėgėja visu tempu“, – DELFI sakė Palangos oro uosto Pardavimų skyriaus atstovė Vaida Gendrolytė.

Kartais į oro uostą atskrenda ir privatūs orlaiviai. Jais atvyksta ir verslo žmonės, ir poilsiautojai.

„Tarp rusų yra ir jaunimo, atvyksta jaunos šeimos, čia praleidžia dvi, tris savaites. Yra tokių, kurie kartu aukles atsiveža, kad galėtų maloniai laiką leisti. Rusai bagažo tikrai turi daug“, – pastebi oro uosto atstovė.

Turizmo informacijos centro direktoriaus pavaduotoja E. Smilingienė priduria, kad rusai Palangą pasiekia ne tik tiesioginiu reisu iš Maskvos lėktuvu, bet ir traukiniu Vilnius-Klaipėda. Yra ir tokių, kurie iš Maskvos atvyksta automobiliu.