Pirmadienį pasirašytu socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės įsakymu, pirminė integracija Ruklos Pabėgėlių priėmimo centre trumpėja nuo dabar buvusių 6 iki 3 mėnesių. Pabėgėliams persikėlus į savivaldybes, taip pat nebeliks galimybės pratęsti integracijos laiko - jis nustatytas tik 12 mėnesių.

„Šiuo metu taip pat nustatyta lyg ir dvylika mėnesių, bet visuomet buvo galimybė pratęsti integraciją iki 60 mėnesių, t.y. 5 metų - tad žmogus taip ir nesiintegruodavo, bet gaudavo paramą“, - BNS sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Lygių galimybių skyriaus vedėja Eglė Čaplikienė.

Anot jos, taip pat mažinamos pašalpos: vienkartinė pašalpa įsikūrimui savivaldybėje nuo 456 eurų sumažinama iki 204 eurų, atitinkamai sumažintos pašalpos vaikui ir šeimai. Pavyzdžiui, šeimai įsikūrimui bus galima skirti ne daugiau 612 eurų - iki šiol ši suma buvo 1140 eurų.

Kas mėnesį mokama piniginė pašalpa būtiniausioms reikmėms, t.y. būsto nuomai, rūbams anksčiau buvo mokamas visą integracijos laiką, t.y. paprastai visus metus. Nuo šiol viso dydžio pašalpa bus mokama tik pirmus šešis mėnesius, o nuo 7 iki 12 mėnesio mažinama pusiau.

Tad šiuo metu skiriamos kasmėnesinės išmokos - 204 eurai vienam, 306 eurai dviems ir 408 eurai trims asmenims - praėjus pusmečiui atitinkamai mažės iki 102, 204 ir 306 eurų. Jei asmenų šeimoje daugiau nei trys, už kiekvieną papildomą šeimos narį iki šiol buvo papildomai skiriamas 51euras. Ši suma po 6 mėnesių gyvenimo savivaldybėje taip pat sumažėja pusiau - iki 26 eurų. Taip pat įvestos išmokų „lubos“ - nepaisant to, kiek bus šeimos narių, kasdienėms reikmėms viena šeima galės gauti ne daugiau nei 510 eurų.

Dar viena įtraukta naujovė - gyvenamojo būsto nuoma migrantai turės pasirūpinti patys.

„Mes siekiame maksimaliai paskatinti žmogų ieškotis darbo ir įsitvirtinti, nes dabar turime pavyzdžių, kai šeima gauna nemažą pinigų sumą ir nelabai sekasi susirasti darbo dėl tam tikrų priežasčių - ar nenoro, ar neaktyvumo. Nes kas nori, tas darbą tikrai susiranda. Kitas dalykas, labai žymiai skiriasi buvusios pašalpos nuo to, ką gauna nepasiturintys Lietuvos žmonės“, - BNS paaiškino E.Čaplikienė.

Anot jos, nors įsakymas įsigaliojo nuo pirmadienio, lapkritį daugelis pabėgėlių išmokas jau gavo, tad naujoji tvarka bus aktuali gaunant paramą integracijai už gruodį. Kol nėra žinoma pabėgėlių šeimų sudėtis, jų perkėlimo terminai ir kitos aplinkybės, ministerija teigia tiksliai nežinanti, kiek lėšų gali būti skiriama vienkartinėms ir mėnesinėms išmokoms „į rankas“.

„Aišku, dabar pašalpoms lėšų reikės mažiau - galbūt net ketvirtadaliu, bet tiksliai kol kas negalime pasakyti“, - sakė ji.

Be minėtų išmokų šeimoms gali būti skirta po 60 eurų vaikų darželiui, pašalpa mažamečiams vaikams (iki 2 metų - 28,5, nuo 2 metų - 15 eurų), taip pat kitos vienkartinės išmokos.

Anot SADM, Pabėgėlių integracijai kitų metų biudžete planuojama 5,5 mln. eurų, didžioji dalis išlaidų bus padengtos Europos Sąjungos lėšomis, dalis sumos Lietuvai bus pervesta 2016-ųjų antrojoje pusėje.

Pietų Europai susidūrus su pabėgėlių antplūdžiu, Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Lietuva labiau pageidauja priimti šeimas, bėgančias iš Sirijos ir Irako. Vyriausybė tikisi, kad pirmieji pabėgėliai Lietuvą pasieks kitų metų pradžioje.