Kaip informuoja mail.ru, Rusijos vicepremjeras D. Rogozinas mano, kad tankų gamybos srityje Rusija lenkia Vakarus ir JAV 15–20 metų. D. Rogozino teigimu, užsienio šalims bus sudėtinga sukurti tanką, prilygstantį rusiškajam „Armata“.

Komentuodamas Prancūzijos ir Vokietijos sprendimą apie kurti konkurentą naujausiam Rusijos tankui, vicepremjeras D. Rogozinas teigė: „Žinoma, planai realūs, tai aukštų technologijų šalys, su galingu konstrukciniu potencialiu, su tradicijomis, bet manau, kad prancūzams ir vokiečiams arba amerikiečiams, ar izraeliečiams, kurie irgi garsėja savo tankais, bus labai sunku. Visų pirma, jie tikrai atsilieka nuo mūsų 15–20 metų. Antra, net jeigu jie pagamins kažką tokio pat, ką pagaminsime mes, mes tuo metu būsime pagaminę dar kažką.“

Naujausias rusų tankas „T-14“ su „Armata“ platforma pirmą kartą buvo parodytas parade Raudonojoje aikštėje gegužės 9 d. Šis tankas išsiskiria daugeliu konstrukcinių ypatybių, pavyzdžiui, turi šarvuotąją kapsulę, kurioje ekipažas lieka sveikas net susprogdinus tanką. Naujojo tanko šarvai padengti specialiu sluoksniu, kuris žymiai sumažina tanko matomumą (stebint radarais).

Be to, tanke yra naujas dinaminės apsaugos kompleksas, todėl tankui mažiau pavojingi sprogmenys ir kitos prieštankinės priemonės. Skelbiama, kad tankas taip pat turi unikalią radiolokacinę stotelę, kuri vienu metu gali kontroliuoti iki 40 taikinių žemėje ir iki 25 ore 100 kilometrų spinduliu.

Analitikas: tai visiški kliedesiai

„Visiški kliedesiai, kurie įrodo, kad rusai neturi paprasčiausių vakarietiškų technologijų“. Taip D. Rogozino pareiškimus įvardijo gynybinių technologijų analitikas D. Antanaitis.

Pirmiausia analitikas atkreipia dėmesį, kad D. Rogozinas – pakankamai daug blefuojantis Rusijos propagandos ruporas.

„Iš tokio transliavimo viena aišku: jų įsivaizduojamas priešas Amerika ir visa NATO, tačiau NATO turi pakankamai stiprią ginkluotę ir analitikus, todėl jiems D. Rogozino pareiškimai nieko nereiškia. Paprastai žmonės Vakaruose mažai domisi karine technika. Aš vertinu, kad toks pareiškimas buvo skirtas tik vidinei rinkai, sustiprinti pasitikėjimą savo kariuomene, kurią dabar Ukrainoje kartais lupa net ukrainiečiai“, – DELFI kalbėjo D. Antanaitis.

Nors kai kurias deklaruojamas technologijas rusams pakankamai sudėtinga instaliuoti, pasak D. Antanaičio, „Armata“ – blogas ženklas Lietuvai. Pasak analitiko, jei į „Armatą“ būtų integruotos visos deklaruojamos technologijos, šis ginklas būtų labai rimtas. Tačiau, sako jis, mes nematėme, ar tankas tikrai veikia – mes matėme jį tik važiuojantį.

„Su tanko važiuokle viskas gerai, bet esmė manevras, ugnies galia ir apsauga. Manevrą, arba važiavimą, mes matėme, ugnies galios nematėme, šarvavimo galimybių irgi nematėme. Realiai mes matėme gražų paveikslą, kuris buvo užgesęs vidury aikštės“, – dėstė pašnekovas.

Vis dėlto, sako D. Antanaitis, tanko sukūrimas – blogas ženklas. Mat jei rusai dirba ta linkme, už kokių 6 metų turės ne tokių deklaratyvių charakteristikų, bet kažką panašaus. „Mes irgi turime apie 6 metus, kada turime normaliai apginkluoti kariuomenę, kuri būtų kaip atgrasymo priemonė“, – aiškina gynybinių technologijų analitikas.

D. Antanaičio teigimu, tankas – puolamosios technologijos pavyzdys ir kada demonstruojamas tankas, rodomos puolamosios technologijos galimybės, o ne gynyba. „Tankas – aiški, griežta, puolančioji technika. Rusai demonstruoja galimybę, norą ir ateities potencialą pulti“, – sakė analitikas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Rusija visų pirma neturi normalių dyzelinių variklių, neturi gerų termovizinių technologijų, dėl technologinio atsilikimo negali pagaminti švaraus plieno. Nors Rusija giriasi aktyvia apsaugos sistema (APS), tai, pašnekovo teigimu, irgi tėra blefas: ši technologija esą visiškai nepasitvirtintų normaliame kare.

„Daugiausia jos veikia taip: radaras užfiksuoja, kad atskrenda raketa, tada į tą pusę paleidžia daug kulkų ar šratų jo sunaikinimui. Jei tiesa tai, ką jie kalba ir turint omenyje, kad radarai pas juos irgi atsilikę, tai radaras turi būti visą laiką įjungtas – kad galėtų surasti skrendančią raketą. Kitu atveju, jei turime įrangą, fiksuojančią radarų dažnius, mums tankai bus kaip ant delno, kad ir kaip gerai būtų pasislėpę. Taigi čia dar viena blefuojanti technologija, kuri visiškai nepasitvirtintų normaliame kare“, – aiškino D. Antanaitis.

DELFI primena, kad Т-14 „Armata“, kurį karo analitikai vadina grėsmingiausiu koviniu tanku pasaulyje, yra V. Putino pradėtos persiginklavimo programos, kurios biudžetas siekia 660 mlrd. eurų, pagrindinis „perlas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2200)