Sekmadienį Vilniuje įvykusiame steigiamajame šios partijos suvažiavime į LŽS pirmininkus, be J. Dautarto, taip pat kandidatavo Linas Kranauskas. Absoliučia balsų dauguma pirmininku išrinktas J. Dautartas.

Steigiamajame LŽS suvažiavime buvo išrinkta partijos valdyba ir taryba, patvirtinti programa ir įstatai.

Suvažiavimo metu buvo vienbalsiai priimtas pareiškimas dėl atominių elektrinių Lietuvoje, Rusijos Federacijos Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje projektų nutraukimo.

LŽS suvažiavimas prasidėjo tylos minute, skirta Japonijos žemės drebėjimo aukų atminimui.

Buvo perskaitytas kadenciją baigusio Prezidento Valdo Adamkaus sveikinimas.

Suvažiavimą taip pat pasveikino Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius ir Socialdemokratų sąjungos įgaliotinis Tomas Bakučionis, Europos žaliųjų partijų aljanso atstovas Rytų Europoje V. Kozlovas.

Europos žaliųjų partijų aljanso atstovas pasidžiaugė, kad Lietuva pagaliau užpildė paskutiniąją baltą dėmę Europos žemėlapyje - čia įkurta Žaliųjų partija. V. Kozlovas pažadėjo, kad Europos žalieji padarys viską, kad būtų sustabdyti atominių elektrinių Lietuvoje ir jos pasienyje statybos projektai.

LŽS pirmininkas J. Dautartas pabrėžė, kad naujai įkurta partija dirbs abiem rankom - ir dešine, ir kaire, nes žalieji - nauja politinė jėga, kuriai svarbiausia ne ideologija, bet pačios aktualiausios, realios mūsų problemos, susijusios su tautos išlikimu, su darnia plėtra ir civilizacijos išsaugojimu ateities kartoms.

J. Dautarto teigimu, steigiama nauja politinė jėga turės stiprią ir aiškią ideologiją - "žalioji" politika turi būti klestinčios ir darnios ekonomikos širdis.

Anot suvažiavimo rengėjų, Lietuvos žaliųjų sąjūdžio partijos steigimą paskatino šiandieninė Lietuvos politinė, socialinė, ekologinė situacija ir grėsmės, kurios kyla dėl ekologijos ignoravimo. Naujoji partija sieks Lietuvoje įtvirtinti darnius žmogaus ir jį supančios aplinkos gyvenimo principus.

Paskelbus apie naujos partijos kūrimąsi, nuo jos, kaip praneša Lietuvos radijas, atsiribojo Lietuvos žaliųjų judėjimas. Šio judėjimo vadovas Rimantas Braziulis pareiškė, kad su žaliųjų veikla nieko bendro neturintys žmonės spekuliuoja judėjimo vardu.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 40 politinių partijų.