"Lietuvos prioritetai yra teisės viršenybė, civilių, ypač moterų, vaikų, apsauga konfliktų metu", - sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius žurnalistams trečiadienį. Šiais aspektais vasarį JT bus rengiami viešieji debatai. Vasario 19 dieną vyksiančią diskusiją teisės viršenybės klausimu ves Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Vasarį ST turėtų lankytis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) pirmininkaujančios Šveicarijos atstovai, taip pat yra derinamas Europos Sąjungos aukštų pareigūnų vizitas, dėl kurio dar nėra gauta patvirtinimo.

"Ketinama svarstyti Artimųjų Rytų, Sirijos, Pietų Sudano, Bisau Gvinėjos klausimus. Vyks konsultacijos dviejų komitetų - Sankcijų Demokratinei Kongo Respublikai ir Centrinei Afrikos Respublikai (CAR)", - sakė L. Linkevičius.

Šiais metais ST Lietuvoje vadovaus dviem komitetams ir darbo grupei. Du iš jų - po Rugsėjo 11-osios įvykių JAV įkurtas Kovos su terorizmu komitetas ir 1566 darbo grupė yra skirti kovai su terorizmu koordinuoti.

Taip pat Lietuvai pavesta įkurti sankcijų komitetą CAR.

"Ir čia mes skirsime ypatingą dėmesį civilių, ypač moterų ir vaikų, apsaugai. Tai yra labai aktualu CAR. Matyt, tam tikra prasme, komiteto kompetencija bus ne tik sankcijos, bet ir jomis ugdoma tam tikra motyvacija, kad vyktų vidinis susitaikymo procesas", - sakė L. Linkevičius.

Lietuva jau yra prisidėjusi prie dviejų rezoliucijų rengimo, viena iš jų - patvirtinta. Sausio 27 dieną buvo priimta rezoliucija, įtvirtinanti tarptautinę normą nemokėti išpirkų teroristams. Ją, pasak L. Linkevičiaus, pasiūlė Jungtinė Karalystė, o Lietuva su kai kuriomis kitomis šalimis ją rėmė.

"Kita rezoliucija dar yra rengiama, ji yra susijusi su JT taikos atkūrimo biuro CAR mandato tęsimu. Ją inicijuoja Prancūzija, o mes ir kai kurios kitos šalys asistuojame", - sakė L. Linkevičius.

JT ST nenuolatine nare 2014-2015 metų laikotarpiui Lietuva buvo išrinkta pernai spalio 17 dieną.

Šiuo metu JT ST sudaro nuolatinės ir nenuolatinės narės - iš viso 15 narių. Penkios nuolatinės narės, turinčios veto teisę, yra Kinija, Prancūzija, Rusija, Jungtinė Karalystė ir JAV.

10 nenuolatinių narių: Argentina, Australija, Čadas, Čilė, Jordanas, Lietuva, Liuksemburgas, Nigerija, Pietų Korėja ir Ruanda.