Minėta bendrovė keleivius veža maršrutu „Vilnius-Skurbutėnai“/„Wilno-Skorbuciany“. Už Valstybinės kalbos įstatymo pažeidimą - kad autobusų maršrutų lentelėse šalia lietuvių kalbos neteisėtai vartojama lenkų kalba – inspekcija parko direktoriui buvo skyrusi 450 Lt baudą. Tačiau E. Obločinskis šią baudą apskundė teismui.

Prie bylos buvo pridėti ir būrio žmonių parašai – šie tikino norį, kad maršrutų pavadinimai būtų išversti į lenkų kalbą. „Iki šiol 20 metų nenorėjo, dabar staiga pradėjo norėti, staiga žmonės Lietuvoje nebesupranta, kur važiuoja“, - ironizavo inspekcijos viršininko pavaduotojas Arūnas Dambrauskas.

Autobuso maršrutas „Wilno-Skorbuciany“, Valstybinės kalbos inspekcijos nuotr.
A.Dambrausko žiniomis, Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose su nelietuviškais maršrutų užrašais keleivius vežioja keturios bendrovės. Inspekcija už tokį pat Valstybinės kalbos įstatymo pažeidimą yra nubaudusi ir bendrovės „Irzimas“ vadovą Zygmunda Marcynkevičių. Nors jis baudą sumokėjo, pažeidimas iki šiol nepašalintas.

Dėl to, inspekcijos atstovo teigimu, Z. Marcynkevičių teks bausti pakartotinai. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad už pakartotinį šios rūšies pažeidimą gali būti skiriama 600 -1500 Lt bauda.

Pasak A.Dambrausko, minėtos bendrovės vadovaujasi nebegaliojančiu Tautinių mažumų įstatymu bei Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija. „Tačiau vienu straipsniu remiasi, kitus pamiršta. Teismai išaiškino, kad nėra ko konvencija vadovautis – tai tik programinio pobūdžio dokumentas, kiekviena valstybė visas tvarkas nustato savo įstatymais, tad tokie jų argumentai – niekur netelpantys, atmestini, nelogiški ir negaliojantys“, - kalbėjo A. Dambrauskas.

DELFI jau rašė, kad Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose ketverius metus nesėkmingai kovojama su nelietuviškais gatvių pavadinimais.