Prezidentė turėjo "įvairiausių motyvų" patenkinti prašymą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia turėjusi "įvairiausių motyvų" patenkinant P. Malakausko prašymą atleisti jį iš VSD vadovo pareigų.

"Jei žmogus prašo, kodėl neturėčiau sutikti (...) Turėjau ir kitų įvairiausių motyvų, kurių nenorėčiau komentuoti. Jie brendo seniai. VSD darbu iki galo nebuvau patenkinta. O P.Malakausko sprendimas yra asmeninis ir nenorėčiau jo komentuoti", - sakė D.Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, P.Malakauskas eis VSD generalinio direktoriaus pareigas, kol Seimas priims sprendimą dėl jo atleidimo iš pareigų ir kol nebus pasirašytas dekretas dėl jo atleidimo.

Po to, iki kol bus rastas naujas VSD vadovas, anot prezidentės, departamentui laikinai vadovaus vienas iš VSD vadovo pavaduotojų.

Prezidentė pirmadienį priėmė VSD generalinį direktorių P.Malakauską, kuris įteikė valstybės vadovei prašymą atleisti iš einamų pareigų.

Traukiasi dėl asmeninių priežasčių

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas BNS pirmadienį sakė, kad saugumo vadovas iš pareigų traukiasi dėl asmeninių priežasčių.

Galutinai atleidimo procedūra bus baigta, kai Seimas šį klausimą įtrauks į darbotvarkę ir balsuos dėl pritarimo, o prezidentė pasirašys dekretą dėl atleidimo.

P.Malakauskas tuometinio prezidento Valdo Adamkaus dekretu buvo paskirtas 2007-ųjų birželio 20-ąją. Jis pakeitė iš saugumo vadovų atleistą Arvydą Pocių.

A.Pocius atsistatydino iš pareigų po nepalankių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto VSD veiklos tyrimo išvadų.

VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Pasitraukimas iš dalies susijęs su tyrimu dėl CŽV kalėjimo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius-krikdemas Arvydas Anušauskas teigiamai vertina VSD generalinio direktoriaus P. Malakausko atsistatydinimą.

"Šiuo atveju tai buvo vienintelė galimybė", - Eltai sakė A. Anušauskas.

Dar rugsėjo mėnesį Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai išsakė abejones, ar P. Malakauskas gali toliau vadovauti VSD.

Tuomet Seimo nariai teigė, kad atsakomybė tenka ir VSD direktoriui už tai, kad atsisakoma įgyvendinti kai kuriuos Seimo priimtus sprendimus ir pateikti parlamentinę kontrolę vykdančiam komitetui prašomą informaciją.

"Dar rugsėjo mėnesį mes išsakėme savo poziciją dėl to", - priminė A. Anušauskas, akcentuodamas VSD atskaitomybės problemą.

NSGK pirmininkas nenorėjo plačiau komentuoti, ar P. Malakausko atsistatydinimas gali būti susietas su komiteto atliekamu parlamentiniu tyrimu dėl galimo CŽV kalėjimo buvimo Lietuvoje.

"Susiję iš dalies", - tepasakė A. Anušauskas.

I. Degutienė: pirmas žingsnis link permainų

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė mano, kad VSD generalinio direktoriaus P.Malakausko atsistatydinimas galėtų tapti pirmuoju realiu žingsniu pradedant esminę VSD reformą.

Seimo Pirmininkė išreiškė viltį, kad toks VSD vadovo sprendimas ir departamento reforma sumažins visuomenėje ir tarp politikų jau keletą metų neslopstančią įtampą dėl šios ypač svarbios valstybės institucijos veiklos.

Parlamento vadovė tikisi, kad VSD vadovo atsistatydinimas nesutrukdys vykstantiems labai svarbiems tyrimams Seime dėl galimo CŽV kalėjimų buvimo Lietuvoje ir viešai pasirodžiusios informacijos apie galimą žurnalistų pokalbių telefonu pasiklausymą.

Seimo Pirmininkė I. Degutienė pažymėjo, kad klausimas dėl Seimo pritarimo P. Malakausko atleidimui iš Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pareigų bus įtrauktas į artimiausią plenarinio posėdžio darbotvarkę iškart, gavus Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytą atitinkamą dekretą.