Pasienio policijos departamento duomenimis, tūkstantuoju grąžintuoju tapo vienas iš penkių trečiadienį reisu iš Londono parskraidintų Lietuvos piliečių.

Trečiadienį gražintos dvi 36-erių ir 51-erių metų kaunietės į Didžiąją Britaniją išvyko pernai lapkritį ir buvo deportuotos, nes neturėjo reikiamų dokumentų.

28 metų Lazdijų rajono gyventoja, vykusi atostogauti, nebuvo įleista į šalį. 19 metų vilnietė ketino dirbti Ispanijoje, bet nebuvo įleista į šalį ir grąžinta reisu per Londoną. 39 metų vilnietis į Didžiąją Britaniją išvyko prieš trejus metus ir buvo deportuotas už nelegalų darbą.

Po apklausos visi piliečiai paleisti.

Šiemet iš Didžiosios Britanijos deportuota ar į šalį neįleista 500 Lietuvos piliečių.

Iš Vokietijos išsiunčiama apie 25 proc. visų grąžintųjų, likę - iš kitų Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių.

Pagal apklausų anketas, kurias grąžintieji pildo Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės punkte (PKP), kauniečiams dukart daugiau negu kitų Lietuvos miestų gyventojams pavyksta atvykti į Didžiąją Britaniją ir ten nelegaliai įsidarbinti.

Kaip pranešė Pasienio policijos departamentas, pastebėta, kad Didžiojoje Britanijoje bando įsidarbinti ištisos lietuvių šeimos ir gana dažni atvejai, kai jos kartu deportuojamos į Vilniaus oro uosto PKP. Dažniausiai į Didžiąją Britaniją šių šeimų nariai išvyksta atskirai.

Šių metų duomenimis, Kauno miesto ir rajono gyventojai sudaro ir didžiąją dalį visų iš Didžiosios Britanijos išsiųstų Lietuvos piliečių - apie 35 procentus.

Pagal šį rodiklį antri - šiauliečiai (18 proc.), toliau - alytiškiai (5 proc.), vilniečiai (4 proc.) ir klaipėdiečiai (3 proc.).

Tarp neįleistų į Didžiąją Britaniją taip pat daugiausiai kauniečių (apie 17 proc.), šiauliečių (11 proc.) ir vilniečių (10 proc.).

Iš Didžiosios Britanijos dažniausiai deportuojami Lietuvos piliečiai, išbuvę šalyje iki pusės metų - tokių yra apie 60 procentų.

Iki metų ten pragyvena apie 20 procentų deportuojamųjų, dar tiek pat išbūna daugiau nei vienerius metus.

Ilgiausiai Lietuvos piliečiai nuo atvykimo iki deportacijos Didžiojoje Britanijoje gyveno 4 metus.

Pagal amžių deportuoti Lietuvos piliečiai skirstomi taip: iki 30 metų - apie 60 proc., nuo 30 iki 40 metų - apie 25 proc., vyresni nei 40 metų - apie 15 procentų.

Tarp neįleistų į Didžiąją Britaniją taip pat daugumą sudaro jaunesni nei 30-ties metų.

50 proc. grąžintųjų į Vilniaus oro uosto PKP iš Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių Lietuvos piliečių šiemet nurodė, kad į užsienio šalį vyko turizmo tikslais, 36 procentai - dirbti, likę - mokytis, pirkti automobilių.

Tarp grąžinamųjų ar neįleistų į šias šalis Lietuvos piliečių vyrų yra dukart daugiau nei moterų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją