Šiuos duomenis Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) yra pateikusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo organizuojanti Vilniaus apygardos prokuratūra. Prokurorai taip pat pažymi, kad galimai papirktų skaičius gali kisti pagal tyrimo eigą.

VRK posėdyje šeštadienį dalyvavęs prokuroras Alvydas Valiukevičius sakė, kad pagal surinktą medžiagą dviem asmenis pateikti įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo. Pas vieną asmenį buvo surasti pinigai ir rinkėjų sąrašai. VRK vadovas Z.Vaigauskas sakė, kad tuos sąrašus komisija matė, sąrašuose nurodyti rinkėjai yra balsavę rinkimuose.

„Dalies Širvintų rajono savivaldybės rinkėjų valia buvo iškreipta“, - VRK posėdyje darbo grupės išvadas paskelbė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matijošaitytė.

Širvintų rajono savivaldybės komisijos pirmininkė Inga Matukaitė sakė, kad vienas asmuo iš kitos asmens gavo 4 eurų atlygį už balsavimą Darbo partijos naudai. I.Matukaitė komisijos posėdyje nurodė pinigus gavusio asmens ir mokėjusio asmens pavardes, minėjo, kad surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Pirmininkė siūlė komisijai panaikinti rinkimų rezultatus Širvintose.

VRK posėdyje taip pat paskelbta, kad buvo surinkta informacija, kad keturi asmenys (trys vyrai ir moterys) gaus atlygį - po penkis eurus, kad balsuotų už Ž.Pinskuvienę. Minėti rinkėjai buvo pristatyti į policijos komisariatą. Balsus pardavusiems asmenims surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Rašyti paaiškinimus protokoluose šie rinkėjai atsisakė, tik vienas jų protokole paaiškino, kad gailisi dėl padaryto pažeidimo.

Širvintų kaimiškosios rinkimų apylinkės pirmininkė Edita Tviragienė komisijai skundėsi, kad savo darbe susidūrė su dideliu Darbo partijos spaudimu.

„Pulti, rėkti, gąsdinti“, - partijos atstovų elgesį apibūdino E.Tviragienė. Ji sakė, kad pasiryžo papasakoti apie jai ir kolegoms metus nepagrįstus Darbo partijos kaltinimus ir netinkamą elgesį.

Ji taip pat pasakojo, kad buvo pasibaisėjusi kai kurių rinkėjų neadekvačiu elgesiu - vieni reikalauja vokų, kiti neima biuletenių, sakydami, kad juos ras kabinose.

„Girta rinkėja nulėkė laiptais žemyn. Laukiam greitiosios. Rinkėja mane purvina ranka stumia - „man reikia balsuoti“.(.). Kitas pasiūlo užvažiuoti. Nenoriu daugiau dirbti alkotesteriu“,  - sakė E.Tviragienė. Ji sakė, kad policija reagavo į pranešimus. Atvažiavus policijai neblaivūs rinkėjai nurimsta, jiems išvykus vėl elgiamasi nederamai.

VRK posėdyje dalyvavęs Širvintų meras Vincas Jasiukevičius išreiškė nuostabą, kad Lietuva sugebėjo suvaldyti nusikalstamumą, tačiau nesugeba sutramdyti rinkėjų papirkinėjimo.

„Nuo 2004 metų vyksta rinkėjų papirkinėjimas. (..) Žmonės mūsų savivaldybėje įbauginti“, - sakė V.Jasiukevičius. Jis sakė, kad Širvintų policija galbūt daugiau pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl rinkėjų papirkinėjimo, jeigu pareigūnų šeimos nariai, giminaičiai nebūtų susiję su Darbo partija.

„Iš kitų partijų nėra tokių svarių nusižengimų, ši partija kasmet daro vis svaresnius pažeidimus“, - sakė V.Jasiukevičius.

Tuo metu „darbiečių“ atstovai komisiją tikino, kad jos partijos kandidatus bandyta apšmeižti, sukompromituoti ir sudoroti. Buvo tiriami tik su šia partija susiję skundai.

VRK šeštadienį sprendžia, ar yra pagrindo keliose savivaldybėse rinkimų rezultatus pripažinti negaliojančiais. Posėdyje dalyvauja kandidatė į Širvintų merus „darbietė“ Živilė Pinskuvienė su advokatu Linu Belevičiumi.

„Rinkimai vyko labai skaidriai ir labai sąžiningai. Puolimas ir kitų partijų susivienijimas buvo labai stiprus“, - tikino Ž.Pinskuvienė. Ji paprašė ją ir ją ir partiją kaltinančius komisijos narius patikrinti melo detektoriumi. Į tai komisija replikavo neturinti tokio įrenginio, kai kurie komisijos nariai pasiūlė pasvarstyti komisijai įsigyti melo detektorių.

„Kategoriškai neigiu visus kaltinimus“, - sakė „darbietė“.

Advokatas L.Belevičius sakė manąs, jog teisine prasme rinkėjų papirkimo faktas nėra nustatytas, nėra aišku, ar buvo papirkta ar bandoma papirkti.

Iš viso gauti aštuoni prašymai dėl rinkimų rezultatų nepripažinimo. VRK pirmininko Z.Vaigausko teigimu, rimčiausia situacija atrodo Širvintose ir Šilutėje, kur fiksuota nemažai rinkimų pažeidimų.

Pasak Z.Vaigausko, Šilutėje užfiksuoti pažeidimai leidžia įtarti, kad buvo perklijuojami išankstinio balsavimo vokai, yra keletas ikiteisminių tyrimų dėl rinkėjų papirkimo.

Rinkimų tvarkos pažeidimais Širvintose skundėsi Lietuvos socialdemokratų partija. Jie tvirtino, kad gauta pranešimų dėl balsų pirkimo, taip pat pasigesta biuletenių išankstinio balsavimo vokuose.

Panaikinti rinkimų rezultatus taip pat prašoma Šilalės, Švenčionių, Kalvarijos, Varėnos, Visagino ir Kėdainių rajonų savivaldybėse.

Po pirmojo savivaldos rinkimų turo dėl šiurkščių pažeidimų VRK anuliavo Trakų rajono savivaldybės rinkimų rezultatus. Pakartotiniai rinkimai ten vyks birželio 7 dieną.