Šis liberalų sprendimas reiškia, kad konservatorių frakcijos seniūnas ir partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis negali būti renkamas opozicijos lyderiu, tapti Seimo valdybos nariu ir naudotis kitomis Seimo Statute nurodytomis teisėmis.

Tiesa, dar antradienį vakare vienas liberalų lyderių Gintaras Steponavičius siuntė kitokią žinią: politikas feisbuke rašė, kad liberalams ir konservatoriams atėjo laikas veikti kartu. Esą per ketverius metus 33 mėnesius opozicijos lyderio postą galėtų užimti konservatorių atstovas, 15 mėnesių - liberalų.

Remiantis Seimo Statutu, opozicijos lyderiu gali skelbtis opozicinės frakcijos arba frakcijų koalicijos seniūnas, jei frakcija ar koalicija vienija daugiau kaip 1/2 Seimo mažumai priklausančių Seimo narių.

Konservatoriai frakcijoje turi tik 31 Seimo narį, o Seimo mažumoje iš viso dirba 63 parlamentarai, įskaitant ir opozicija nepasiskelbusią Lenkų rinkimų akciją. Į Seimo mažumą įskaičiuojamos visos frakcijos, kurios nepriklauso Seimo daugumai.

Kadangi 31 narys niekaip nereiškia daugiau nei pusės nuo 63 parlamentarų (trūksta 1 Seimo nario), tai konservatorių frakcijos seniūnas, be Liberalų sąjūdžio (ar kitos frakcijos) paramos, niekaip negalėtų tapti opozicijos lyderiu.

Liberalai nepritarė susitarimui

E. Gentvilas teigia, kad frakcijos sprendimas nepritarti konservatorių pasiūlytai bendradarbiavimo sutarčiai buvo priimtas vienbalsiai. „Šiuo požiūriu tai jau nebe mūsų problema“, - sako Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Pašnekovas taip pat paminėjo keletą liberalams nepriimtinų niuansų: pirma, liberalai jau anksčiau yra sakę, kad nesijungs į jokius blokus su konservatoriais, antra, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, vykdydami konsultacijas su valstiečiais žaliaisiais dėl galimos koalicijos siekė kalbėti liberalų vardu, trečia, konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė yra pasakiusi, kad konservatoriai „pasiims liberalus“.

„Jeigu Gabrielius formuos koaliciją, tai liberalai joje bus, nes jie jam artimi, neslėpkime, - diskusijoje yra sakiusi politikė, kuri į Seimą nebepateko, bet liberalams šie žodžiai pro akis nepraslydo.

E. Gentvilas sako, kad Liberalų sąjūdžiui frakcijų koalicija būtų kaip „rankų surišimas“.

„Dėl ko mes turėtume tai daryti? Dėl to, kad konservatoriams reikia opozicijos posto?“ - klausė politikas, drauge pripažindamas, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turi teisę siekti opozicijos lyderio posto.

G. Landsbergis: esu labai nustebęs

Konservatorių lyderis ir frakcijos seniūnas G. Landsbergis tokios žinios nesitikėjo. „Negaliu komentuoti, nes turiu ne tą informaciją“, - sakė politikas.

„Prieš komentuodamas turėčiau pasitikrinti. Nes tada, matyt, yra kažkas, ko nežinau. Visiškai nuoširdžiai sakau: aš dabar esu nustebęs“, - teigė G. Landsbergis.

Po pertraukos G. Landsbergis DELFI papasakojo, kaip situaciją regi konservatoriai. Anot konservatorių lyderio, susitikimas su liberalais vyko antradienį ir liberalai pasiūlė, kad per ketverius kadencijos metus dalį laiko opozicijos lyderio pareigas eitų konservatorių atstovas, dalį – liberalų.

„Mes turėjome susitikimą, kuris buvo vakar. Susitikimo išvada buvo tokia, kad liberalai siūlo rotacinį principą, kad mes sudarytume opozicinių partijų susitarimą dėl bendradarbiavimo vienu klausimu: dėl opozicijos lyderio. Jis rotuotųsi. Tai buvo jų pasiūlymas. Mes šiandien ryte turėjome frakcijos posėdį (vakar nebebuvo susirinkimo), frakcija iš principo buvo nusiteikusi pozityviai“, - pasakojo politikas.

„Todėl aš ir nustebau, nes, man atrodė, kad tai buvo labai konstruktyvus pokalbis. Tai mane labai labai stebina, jei taip yra iš tikrųjų“, - nuostabos neslėpė G. Landsbergis.

E. Gentvilas: tegul žmogus vaidina

Tačiau Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas sako, kad G. Landsbergiui nėra ko nustebti, nes jis viską žino.

„Jis šoke? Dėl ko? Koks čia gali būti šokas, jeigu aš vakar jam parodžiau frakcijos sprendimo protokolą? Jis vakar atėjo pas mane su Jurgiu Razma į kabinetą priešpiet ir aš pasakiau, kad mūsų frakcija svarstė, štai protokolas ir ten parašyta: dėl pasiūlytos bendradarbiavimo sutarties su TS-LKD. Balsavimo rezultatai: mūsų 13 buvo ir vienbalsiai visi nutarėme nepritarti tai bendradarbiavimo sutarčiai. Aš apie tai informavau G. Landsbergį ir J. Razmą. Koks čia jam gali būti šokas? Tegul žmogus vaidina, kad jam šokas, bet apie tai jis žino nuo vakar priešpietės“, - aiškina E. Gentvilas.

Liberalų lyderis Seime sako prašęs konservatorių suprasti, bet tokia liberalų pozicija. E. Gentvilas sako, kad jo vadovaujamai frakcijai būtų visai priimtina pasirašyti susitarimą dėl opozicijos lyderio, bet Seimo Statute parašyta, kad tai turi būti frakcijų koalicija.

E. Gentvilas sako pasiūlęs konservatoriams išsiaiškinti, kaip teisininkai ir Seimo Statuto žinovai įvertintų galimybę išrinkti opozicijos lyderį nesudarant koalicijos. „Ne sutariame dėl koalicijos, bet pasirašome susitarimą dėl opozicijos lyderio G. Landsbergio. Vakar aš jiems pasiūliau, iki šiol neturiu jokių žinių iš jų. Bet aš čia neišsigalvoju, tai ne E. Gentvilo pozicija, tai frakcijos pozicija", - sako liberalas.

Ar G. Landsbergis dar turi šansų tapti opozicijos lyderiu?

Nesudarius liberalų ir konservatorių frakcijos koalicijos, lieka tik teorinės galimybės užsitikrinti opozicijos lyderio postą. Seimo Statutas leidžia opozicijos lyderiu pasiskelbti didžiausios frakcijos seniūnui, bet ta frakcija vis tiek turi vienyti daugiau nei pusę Seimo mažumos atstovų.

Galimybės atsivertų dviem atvejais:

Pirma, jei į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakciją pereitų bent vienas Seimo mažumos atstovas (tuomet 32 būtų daugiau nei pusė nuo 63).

Antra, jei bent du Seimo mažumos atstovai pereitų pas valdančiuosius (tuomet 31 būtų daugiau nei pusė nuo 61).

„Kai aš sakau, o koks čia mano reikalas, galbūt skamba ciniškai, bet nenoriu cinizmo. Tiesiog sprendimas ne mano rankose. Konservatoriai turi ieškoti žmogaus", - sako E. Gentvilas.

Opozicijos lyderio pareigos nėra tik titulas. Opozicijos lyderis yra Seimo valdybos narys. Tai reiškia, kad jis tampa Seimo vadovybės atstovu, kartu su Seimo pirmininku ir jo pavaduotojais, gali naudotis tarnybiniu automobiliu su vairuotoju, tokiam asmeniui už naudojimąsi tarnybiniais telefonais kompensuojama 0,4 VMDU dydžio suma, opozicijos lyderio darbo užmokestis irgi didesnis.

Iki mokesčių darbo užmokestis opozicijos lyderiui sudaro 2923 Eur, po mokesčių – 2221 Eur.

Eilinio Seimo nario alga siekia 2531 Eur iki mokesčių ir 1923 Eur po mokesčių. Žinoma, darbo užmokestis dar gali priklausyti nuo stažo, vaikų skaičiaus.

Remiantis Seimo Statutu, opozicijos lyderis gali diskusijoje kalbėti be eilės, kaip ir prezidentas, Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas. Jis gali siūlyti nutarimus, o Seimo pritarimu ir įstatymus, svarstyti skubos tvarka. Opozicijos lyderis taip pat pasisako pirmas Vyriausybei pristačius programą, tokia pat tvarka taikoma ir Vyriausybei pristatant metinę veiklos ataskaitą. Opozicijos lyderis pats pirmas užduoda klausimus ir kiekvienos Vyriausybės valandos metu Seime.

DELFI primena, kad Seimo daugumą sudaro Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija, kurioje dirbs 59 Seimo nariai (56 laimėję, plius 3 pavieniai parlamentarai: Naglis Puteikis, Raimundas Martinėlis, Darius Kaminskas) ir Socialdemokratų frakcija iš 19 narių (17 socialdemokratų ir 2 „darbiečiai“).

Mažumoje dirbs Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (31 narys), Liberalų sąjūdis (14 narių), „Tvarka ir teisingumas“ (8 nariai), Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (8 nariai) ir 2 pavieniai parlamentarai: Linas Balsys ir Aušra Maldeikienė.