„Pusę valandos prieš tai, kas įvyko, mes išvažiavome. Niekas grupėje nevėlavo, tai laiku ir išvažiavime. Jei kas būtų pavėlavęs, tikriausiai taip, būtume negrįžę. Nes jei būtume viduje, šansų grįžti tikrai nebūtų buvę - ten tiek plytų, viskas siaura... bet buvo punktuali grupė, valgyti niekas nenorėjo“, - apie išgyventą žemės drebėjimą BNS pasakojo su lietuvių grupe namo grįžęs Rimas Kasparavičius.

Balandžio 13-28 dienomis Nepale keliavusi vienuolikos lietuvių grupė Vilniaus oro uoste žurnalistams pasakojo, kad iš Nepalo sostinės šeštadienį išvažiavo į už poros dešimčių kilometrų esantį Baktapuro senamiestį, iš jo - į Nagarkoto kaimelį nakvynės. Būtent tuomet kelyje juos ir užklupo žemės drebėjimas.

Kaip žurnalistams sakė grupės vadovas Tadas Jeršovas, prasidėjus žemės drebėjimui, visi iššoko iš mikroautobuso ir apie dvi valandas laukė, kol pasikartojantys seisminiai smūgiai aprimo.

„Mums tikrai pasisekė, kad buvome kaimo vietovėje, aplink buvo keli namai - sugriuvo daugiausia tie prie kelio stovintys apleisti, gal net negyvenami namai. Po valandos jau pradėjo važinėti automobiliai“, - sakė T.Jeršovas.

Jis tvirtino, kad jiems, laimei, neteko matyti nei žuvusiųjų, nei vykstančių gelbėjimo darbų, tačiau vėliau vėl važiuojant pro Baktapurą, iš kurio pavyko pabėgti, jie matė stichijos nusiaubtą senamiestį.

„Kai važiavome pro pagrindinę senamiesčio gatvę, buvo matyti, kad visi pastatai suvirtę į vidų - ten tikrai buvo bloga vieta. Visi būriavosi lauke“, - pasakojo jis.

R.Kasparavičius BNS tvirtino, kad daugiausia griuvo iš molinių plytų pastatyti namai, tuo metu betoniniai statiniai atlaikė. Pasak jo, būtent senosios statybos pastatai ir dominuoja Baktapuro senamiestyje, iš kurio keliautojams ir pavyko ištrūkti likus pusvalandžiui iki nelaimės.

Toliau keliaujant dalis grupės nusprendė naktį po stipriausių smūgių praleisti autobuse, dalis - lauke.

„Nusprendėme toliau tęsti kelionę į Nagarkotą - į tokią keterą už 35 kilometrų nuo Katmandu. Ten visi viešbučio darbuotojai buvo lauke ir mums nerekomendavo eiti į vidų - mes ir nenorėjome. Praleidome vakarą ir naktį lauke, ten padarė du laužus, išnešė kėdžių, apklotų. Dalis nakvojo autobusiuke, išsinešėme stalus su čiužiniais, praleidome naktį. Kartkartėmis svarstėme, kad gal jau nustojo, gal einame į vidų, bet tik įėjus į vidų vėl pradėdavo visas pastatas drebėti“, - įspūdžiais taip pat dalijosi T.Jeršovas.

Lietuviai vėliau grįžo į Katmandu oro uostą, kur praleido paskutinę naktį, iš ten jie skrido į Stambulą, vėliau - į Vilnių.

„Panikos nesijautė, nes blaiviai galvoji, ką reikia daryti. Oro uoste apsaugos punktuose taip pat ragino kuo greičiau praeiti (...) ten, kur jau yra išėjimas į lauką, nes jei kas, gali išbėgti. Šeštadienį vieni lietuviai išskrido, jie sakė, kad net kelis kartus visi iš oro uosto bėgo į lauką, nes daugiau pakartotinių smūgių buvo“, - pasakojo T.Jeršovas.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį popietę pranešė, kad jai tiesiogiai arba per trečiuosius asmenis pavyko susisiekti su visais 40 Nepale esančių Lietuvos piliečių.

Visi piliečiai, anot URM, yra sveiki ir saugūs.

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius tebeauga. Naujausiais Nepalo Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šeštadienį šalį nusiaubęs 7,8 balo žemės drebėjimas nusinešė 5057 žmonių gyvybes, per 10 tūkst. žmonių sužeista. Tai antra tokio masto nelaimė šalyje nuo 1934-ųjų, kai per žemės drebėjimą šioje Himalajų šalyje žuvo 10,7 tūkst. žmonių.