Šia kliūtimi partija pirmiausiai įvardija reikalavimus dėl rinkiminio bloko pavadinimo.

LLRA rinkimuose dalyvauja koalicijoje su Rusų aljansu. Tai jau ne pirmi rinkimai, kai šios dvi tautinių mažumų pagrindu suburtos politinės jėgos dirba išvien. Abi partijos rinkimuose iškėlė daugiau nei 500 kandidatų. Tačiau LLRA susidūrė su problema: daug kur nepavyksta registruoti koalicijos partnerių sutarto rinkiminių sąrašų vardo.

„Pasirodo, Lietuvoje partijos koalicija negali pasirinkti pavadinimo (…) tokio, kokio jinai norėtų“, - spaudos konferencijoje sakė LLRA frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė.

Pasak jos, kai kuriose rinkimų apygardose neleidžiama registruoti sąrašų, kurių pavadinime mirga partijos lyderio vardas.

„Kažkodėl ne visose rinkimų apygardose registurojama koalicija „LLRA ir Rusų aljanso koalicija Valdemaro Tomaševskio blokas“, - piktinosi R. Tamašunienė.

Pasak jos, Vyriausioji rinkimų komisija delsia spręsti dėl LLRA skundo, kuriuo ginčijami atsisakymai registruoti sąrašus su V. Tomaševskio vardu.

Anot jos, V. Tomaševskio vardą kol kas sąrašo pavadinime įregistravo tik Vilniaus rajono ir Šalčininkų rinkimų komisijos. Jei nebus leista LLRA lyderio vardo naudoti visuose sąrašuose, partija ketina kreiptis į teismą.

Politikė pabrėžia, jog tokį pavadinimą koalicija naudojo jau ne kartą. LLRA frakcijos seniūnė užsimena mananti, jog VRK veliasi į politinę konkurenciją, ir viliasi, jog galų gale bus nuspręsta „legalizuoti“ V. Tomaševskio pavardę.

Vis dėlto konkrečių politinių jėgų, kurios bando kaišioti pagalius į LLRA ratus, ji neįvardijo.

LLRA atstovas VRK Valdemaras Urbanas teigė, esą VRK svarsto tris variantus: leisti V. Tomaševskio vardą naudoti visur, tik Vilniuje, kur LLRA lyderis siekia mero posto, arba apskritai neleisti jo naudoti.

Pasak jo, tokia situacija „kelia nereikalingą įtampą“ tarp VRK ir partijų.

V. Urbanas pateikia ir analogiją – visuomeninius rinkimų komitetus, kurie laisvai naudoja tik vienoje apygardoje kandidatuojančio politiko pavardę. Tai judėjimai, kuriuos po savo vėliava veda Seimo narys Naglis Puteikis, kandidatuojantis į Vilniaus mero postą.

Z. Vaigauskas: dėl Vilniaus problemų nėra

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, jog sprendimus dėl sąrašų pavadinimų priima apygardų rinkimų komisijos. Anot jo, neaiškumų kyla dėl įstatymo nuostatos, kuri riboja galimybes naudoti vardą politiko, kuris nekandidatuoja į konkrečios savivladybės tarybą.

„Apygardos registruoja, apygardos sprendžia. Įstatymas sako, kad jeigu kandidato nėra sąraše – pavadinime irgi neturėtų būti jo vardas“, - aiškino Z. Vaigauskas.

Pasak jo, tokiu atveju LLRA drąsiai gali naudoti V. Tomaševskio vardą Vilniaus mieste, kur LLRA lyderis kandidatuoja ir sąraše, ir tiesioginiuose merų rinkimuose. „Čia problemų nėra“, - teigė VRK vadovas.

Pasak jo, galutinį sprendimą VRK turėtų priimti penktadienį, tad dabar nėra prasmes veltis į ginčus. „Penktadienį išsiaiškinsime. Nenoriu iš anksto komentuoti“, - sakė Z. Vaigauskas.

Savivaldybių tarybų ir pirmieji šalies istorijoje tiesioginiai merų rinkimai įvyks kovo 1 d.