Kartu su lietuvių atstovu, posto neteko ir Seinų apskrities viršininkas Ryszardas Grzybowskis – jo vietą užėmė Pilietinės platformos partijai priklausantis Andrzejus Szturgulewskis. R. Vitkauską apskrities viršininko pavaduotojo kėdėje keičia partijos „Teisė ir teisingumas“ atstovas Stanislawas Jatrzebskis.

Kaip DELFI teigė Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas, būtent dėl pažado viršininko pavaduotojo kėdę skirti lietuvių tautinės mažumos atstovui lietuviškasis Punskas sutiko jungtis prie Seinų apskrities. Dabar lenkų politikai esą nutarė šio įsipareigojimo nepaisyti.

„Nustatytos normos buvo vakar suardytos. Kai kūrė Seinų apskritį, kad ji iš viso galėtų būti įkurta, reikėjo Punsko savivaldybės. Lietuvių organizacijos nusprendė, kad einame į Seinų apskritį – buvo ir sąlyga, kad viršininko pavaduotojas būtų lietuvis. Iki vakar taip buvo. O vakar susikūrė nauja koalicija, ir lietuviai pasijuto atstumti. Punsko savivaldybė ir lietuviai“, - pasakojo V. Liškauskas.

Pasak jo, lietuvių bendruomenei svarbiau ne tai, kad jų atstovai, užimantys 3 iš 15 Seinų tarybos narių kėdžių, buvo nustumti į opoziciją, o pats faktas, kad lenkai sulaužė „džentelmenišką susitarimą“.

V. Liškausko teigimu, yra teorinė galimybė Punską atskirti nuo Seinų apskrities, protestuojant prieš tokius politinius manevrus. „Bet ką mes laimime? Reikia pasverti viską. Lieka Suvalkų apskritis, o ji dar didesnė (nei Seinų – DELFI), ir tada dar sumažėtų mūsų balsų. Sunku pasakyti, dabar spręsime: ir lietuviškos organizacijos, ir Punsko valsčiaus taryba“, - sakė Punsko viršaitis.

Po valdžios perversmo, lietuviams Seinų apskrities vadovybėje paliktas vienas postas – valdybos nario, atsakingo už lietuvių tautinę mažumą. Šią kėdę, V. Liškausko žodžiais, vietos politikai lietuviams paliko „kad apraminti sąžinę“.

„Bet valdybos narys – tai ne viršininko pavaduotojas. Tai visai kas kito“, - pridūrė V. Liškauskas.

DELFI primena, jog Punsko lietuviai, pernai susidūrę su vandalų išpuoliais, rimtai svarstė galimybę atsisakyti dvikalbių užrašų. Vis dėlto po poros mėnesių dvejonių nutarta išniekintas lenteles grąžinti į savo vietas.