Pro kolonijos vartus išėjusį 61 metų J.Jermalavičių pasitiko gausus būrys žurnalistų, jo buvusių bendražygių bei artimųjų.

Tarp pasitinkančiųjų buvo ir Rusijos ambasados Vilniuje antrasis sekretorius Aleksandras Južaninas. Per visą įkalinimo laiką nuteistąjį lankė Rusijos ambasados darbuotojai.

"Pasitinkame garbingą Rusijos pilietį", - sakė diplomatas žurnalistams.

Prie kolonijos vartų buvo iššautas šampano butelis, J.Jermalavičius išgėrė vieną taurę. Žurnalistų paklaustas, ką veiks laisvėje, jis atsakė, jog "spręs istorinius uždavinius".

Rusijos pilietybę turintis nuteistasis ketina išvykti iš Lietuvos - į Maskvą arba Minską. Žurnalistams jis teigė dar neapsisprendęs, kur vyks, bet Lietuvoje tikrai neliksiąs.

"Kokia kaltė, jūs pažiūrėkit, ką padarė tie, kurie turi valdžią", - paklaustas, ar jaučiasi kaltas, ar būdamas kolonijoje suprato savo kaltę.

Trumpai pabendravęs su žurnalistais, J.Jermalavičius įsėdo į raudonos spalvos Rusijos ambasados automobilį "Ford Sierra" su diplomatiniais numeriais ir išvyko.

Kaltu dėl valstybinių nusikaltimų pripažintas J.Jermalavičius nelaisvėje praleido 8 metus. Didžiąją bausmės dalį jis atliko dar iki nuosprendžio paskelbimo 1999 metų rugpjūčio 26 dieną.

J.Jermalavičius kartu su savo bendražygiu Mykolu Burokevičiumi buvo sulaikyti 1994 metais Baltarusijoje ir atvežti į Lietuvą. Kelerius metus nuosprendžio jie laukė Lukiškių kalėjime Vilniuje.

Buvę promaskvietiškos Lietuvoje veikusios kompartijos (LKP/SSKP) veikėjai - 74 metų buvęs LKP vadovas Mykolas Burokevičius bei 69 metų Juozas Kuolelis - lieka kalėti Vilniaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje. Dar du nuteistieji - 56 metų Jaroslavas Prokopovičius ir 73 Leonas Bartoševičius - į laisvę buvo paleisti pernai vasarį dėl senyvo amžiaus ir silpnos sveikatos teismui sutrumpinus bausmę.

Dar vienas nuteistasis - 71 metų Stanislavas Mickevičius - slapstosi nuo teismo skirtos bausmės.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas praėjusių metų gruodžio 28 dieną atmetė visų nuteistųjų 1991 metų sausio 13-sios sąmokslininkų ir jų advokatų kasacinius skundus. Teismo nuomone, laisvės atėmimo bausmės sąmokslininkams buvo skirtos pagrįstai.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir kasacine tvarka neskundžiamas.

Už valstybinius nusikaltimus M.Burokevičius yra nuteistas kalėti 12 metų. Į laisvę jis turėtų išeiti 2006 metų sausio 15 dieną. J.Kuolelis į laisvę išeis 2005 metų rugpjūčio 23 dieną.

Nuteistiesiems atsirastų galimybė į laisvę išeiti anksčiau, jei jie kreiptųsi su malonės prašymu į Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų. Kol kas nežinoma, ar jie ketina pasinaudoti tokia galimybe.

Įstatymai nenumato galimybės už valstybinius nusikaltimus nuteistiems asmenims atlikusiems tam tikrą dalį išeiti į laisvę pirma laiko. Už sukčiavimą, turto prievartavimą, plėšimus ir kitus nusikaltimus gerai kolonijoje besielgiantys nuteistieji gali tikėtis anksčiau išeiti į laisvę. Tuo tarpu už valstybinius nusikaltimus nuteisti asmenys tokia galimybės neturi.

M.Burokevičius, J.Jermalavičius ir kiti buvę partijos veikėjai yra nuteisti už aktyvų dalyvavimą antivalstybinėje veikloje, viešus raginimus pažeisti Lietuvos suverenitetą ir nuversti teisėtą valdžią. Nuosprendį byloje dėl sąmokslo smurtu užgrobti valdžią Vilniaus apygardos teismas paskelbė 1999 metų rugpjūčio 26 dieną.

Daugelis kitų 1991 metų sausio 13-sios bylos kaltinamųjų išvengė bausmės, nes pasislėpė nuo Lietuvos teisėsaugos Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje.

14 žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą nuversti teisėtą Lietuvos valdžią 1991 metų sausio 13 dieną.