Lėktuvas į Lietuvos teritoriją ties Varėnos rajonu įskrido dukart – 14.03-14.07 val. ir 14.14-14.17 valandą. Pažeidimas fiksuotas Lietuvos kariuomenės oro erdvės stebėjimo priemonėmis ir vizualiai, nurodė ministerija.

Dėl neteisėto valstybės sienos kirtimo Valstybės sienos apsaugos tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Dėl šio incidento nota ketvirtadienį bus įteikta Baltarusijos ambasados laikinajai reikalų patikėtinei, BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Tai pirmasis šiais metais užfiksuotas Lietuvos oro erdvės pažeidimas, BNS nurodė Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų štabo viešųjų ryšių karininkas vyresnysis leitenantas Audrius Ašmontas.

Pasak karininko, apie įvykį buvo informuotas NATO oro policijos misiją vykdantis kontingentas, jie buvo pasirengę reaguoti, bet pažeidimas buvo trumpas, todėl tikslo kilti nebuvo.

Anot A. Ašmonto, su orlaiviu buvo bandoma užmegzti ryšį, bet jis skrido be atsakiklių.

Baltarusijos transporto ir komunikacijų ministerijos Aviacijos departamento vadovas Vladimiras Kostinas valstybinei naujienų agentūrai „Belta“ teigė, kad Minskas kol kas oficialios informacijos apie incidentą neturi.

Anot „Belta“ pateikiamų preliminarių duomenų, „An-2“ pasienyje skraidė stebėdamas žemės ūkio pasėlius.

Balandžio pabaigoje Baltarusijos oro erdvę pažeidė iš Lietuvos skridęs civilinis orlaivis. Lengvąjį lėktuvą „P46T“ pilotavo Danijos pilietis.

Tąkart orlaivis kilo iš Vilniaus oro uosto ir pažeidė skrydžio plane numatytą maršrutą nuskristi iki Baltarusijos sienos ir grįžti, teigia Lietuvos pareigūnai.

Dėl šio incidento taip pat buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė ketvirtadienį BNS nurodė, kad jo metu kol kas niekam nebuvo pareikšti įtarimai, teisinės pagalbos prašymų išsiųsta nebuvo.