Lietuvoje tokio portalo koordinatoriumi tapo buvęs „Litovskij kurjer“ vyriausiasis redaktorius Anatolijus Ivanovas. Neoficialiais duomenimis, Latvijoje už portalą bus atsakingas žurnalo „Baltijskij mir“ regioninis redaktorius Andrejus Solopenko, tačiau DELFI su juo susisiekti nepavyko.

Portalų domenai buvo registruoti šių metų balandžio mėnesį: baltnews.ee registruotas A. Kornilovo vardu, baltnews.lt ir baltnews.lv registravę asmenys nenurodomi.

Lietuvoje su šiuo portalu dirbsiantis A. Ivanovas savo dalyvavimo naujos žiniasklaidos priemonės kūrime patvirtinti nenorėjo. A. Ivanovas DELFI tik teigė, kad nuo ketvirtadienio bus nebe „Litovskij kurjer“ vyriausiasis redaktorius, bet redaktoriaus pavaduotojas. Esą tokie pokyčiai įvyko dėl vidinės reorganizacijos.

„Aš asmeniškai nekuriu nieko, nes pas mane nėra tiek resursų sukurti naują portalą. Jūs tikriausiai įsivaizduojate, kiek tai kainuoja. Ne, tikrai jokių planų pas mane nėra“, - sakė A. Ivanovas.

Savo žodžių A. Ivanovas neišsižadėjo net tuomet, kai DELFI gavo patvirtinimus, kad jis yra atsakingas už šio portalo veikimą Lietuvoje.

Šį faktą DELFI patvirtino „Litovskij kurjer" stažuotojos-jaunosios žurnalistės Lina Ušpalytė ir Alisa G. (pavardė redakcijai žinoma - DELFI). 

Klausiama apie naują portalą, L. Ušpalytė buvo konkreti: „Galiu pasakyti, kad tai būtų Anatolijus Georgevičius Ivanovas – buvęs „Litovskij kurjer“ redaktorius“, - sakė L. Ušpalytė, tačiau pati mergina sakė dar neapsisprendusi, ar dirbs naujajame portale.

„Galbūt jūs žinote, kad merginos ir viena, ir kita dar mokosi mokykloje. Toks niuansas. Be to, tai ne darbuotojai, kurie dirba redakcijoje, tai darbuotojai ne pagal sutartį. 

Dar kartą noriu pabrėžti, aš esu „Litovskij kurjer" redaktoriaus pavaduotojas, tai mano pagrindinės pareigos ir pagrindinė darbo vieta. Kas ką šneka, manęs nelabai domina. Visi šneka, informacijos nulis, o gandai, gandai, gandai", - piktinosi A. Ivanovas. 

Klausiamas, ar tai reiškia, kad merginos meluoja, pašnekovas kalbėjo mįslingai: „Ta prasme, meluoja? Aš gi dar nieko nežinau. Mes sėdėjome, analizavome informaciją, kuri atsirado po truputį iš visur, buvau užimtas. Kol kas priimtas tarpinis sprendimas. Pratęsime konsultacijas. Šiandien aš nieko negaliu komentuoti".

A. Kornilovas: tai bus nepolitinis portalas

DELFI susisiekus su Estijos rusų tėvynainių koordinacinės tarybos atstovu A. Kornilovu, šis patvirtino, kad jo vardu buvo įregistruotas domenas baltnews.ee.

„Taip, mano vardu įregistruotas portalas baltnews.ee, toks portalas tikrai planuojamas“, - DELFI sakė A. Kornilovas.

Klausiamas, koks tai bus portalas bei kokia jo koncepcija, A. Kornilovas sakė kol kas negalintis atskleisti detalių: „Pažiūrėsime, kas iš to išeis“.

„Portalas bus pramoginis, konkurentais jums nebūsime, - sakė jis. – Koncepcija – normalus, pramoginis, nepolitinis portalas“.

Jo teigimu, kiekvienoje Baltijos šalyje bus asmuo, atsakingas už turinį. „Manau, kad bus kaip tik taip bus“, - sakė A. Kornilovas.

Pasiteiravus, kas bus atsakingas asmuo Lietuvoje, pašnekovas nutylėjo: „Žinau, bet kol kas nesu pasirengęs pasakyti“.

„Portalas kol kas dar neveikia, prie jo dar dirbama. Greitai viską sužinosite“, - užtikrino pašnekovas.

A. Kornilovo teigimu, portalas veikiausiai pradės veikti po savaitės, tačiau Estijos ir Lietuvos rusakalbių publikai skirti portalai jau buvo pasiekiami jau trečiadienį, Latvijos rusakalbiams portalo nebuvo.

Orientuosis į moksleivius?

Neoficialiais duomenimis, šiame portale išvysime kai kurių „Litovskij kurjer“ jaunųjų stažuotojų tekstų.

Mokykloje besimokanti jaunoji žurnalistė Alisa G. DELFI pasakojo, kad beveik visi, kurie rašys į Baltnews portalus, dalyvauja projekte „Eurazijos medijos laboratorija“, kuris vienija politikais, diplomatais, žurnalistais norintį tapti rusakalbį jaunimą.

„Eurazijos medijų laboratorija“ prasidėjo nuo 2010 m. „Litovskij kurjer“ surengtos jaunųjų žurnalistų mokyklos.

„Tai yra kaip projektas. Šio projekto dalyviai dirba daugelyje laikraščių ir sričių. Galima pasakyti, kad Baltnews yra pagrindinis portalas, prie kurio mes dirbame, bet jis naujas, todėl negalėčiau pasakyti, kad aš jau jame dirbu. Jis dar labai naujas, reikės palaukti, kol žmonės šitą portalą pastebės“, - pasakojo Alisa G.

„Kiek žinau, ten bus naujienos iš visų Baltijos šalių – labiausiai iš Lietuvos. (…) Galiu pasakyti, kad šitas projektas orientuotas į moksleivius nuo 9 iki 12 klasės. Pas mus labai daug žmonių. Čia kaip jaunųjų žurnalistų mokykla. Manau, kad šiame portale labiau rašys jaunieji žurnalistai nei profesionalai. Nors negalėčiau pasakyti, kad pas mus neprofesionalai, nes, pavyzdžiui, pati žurnalistikoje dirbu jau ketverius metus. Galbūt jau daugiau žinau nei tie, kurie tik baigė universitetą. Dar mokausi mokykloje, bet negalėčiau pasakyti, kad nesu profesionalė“, - pridūrė mergina.

Portale turėtume išvysti ir Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje besimokančios jaunosios žurnalistės L. Ušpalytės straipsnių, nors mergina sakė dar neapsisprendusi dėl rašymo baltnews.lt.

„Aš dar nenusprendžiau. Bet galbūt mano straipsniai pasirodys ir baltnews.lt, kaip kad įvairiuose informaciniuose kanaluose“, - sakė L. Ušpalytė.

Dar viena su „Litovskij kurjer“ bendradarbiaujanti mergina Agnija P. (pavardė redakcijai žinoma - DELFI) neatsakė į klausimą apie darbą su baltnews.lt.

„Man įdomu, kas minėjo mano pavardę? Labai įdomūs jūsų klausimai, jeigu iš tikro. Pažiūrėsim, kol kas negaliu nieko pasakyti, nes jūs man padarėt... Nežinau net ką sakyt, nes esu labai nustebusi“, - sakė Agnija P., pasiūliusi dėl visko kreiptis į A. Ivanovą.

DELFI duomenimis, portalams rašys ir kiti jaunieji žurnalistai: Aleksandra Rybakova, Anastasija Frolova, Marija Lariščeva bei A. Ivanovo dukra Natalija Ivanova. 

N. Maliukevičius: einama su neskaidriais projektais

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius teigia nenustebęs dėl panbaltiško portalo kūrimo, tačiau nusistebėjo, kad spalio 1 dieną startavusiame baltnews.lt tinklapyje autoriais nurodomi tokie asmenys kaip politologas Kęstutis Girnius ar buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, generolas Jonas Kronkaitis.

„Iš principo bendrame kontekste vyksta diskusijos apie rusakalbį kanalą, apie mūsų įrankius, skirtus rusakalbiams. O oponuojanti pusė veikia proaktyviai, steigia kuo greičiau alternatyvius kanalus - ne televizinius, o internetinius. Manau, kad jų žingsnis logiškas, nes tai viena perspektyviausių rinkų, kuri ateityje plėsis", - teigė politologas.

Tačiau N. Maliukevičius teigia, kad dar svarbenis klausimas yra šių naujienų portalų skaidrumas. Kaip pastebi pašnekovas, juose nenurodyti jokie kontaktai.

„Į tą reikia atkreipti dėmesį, tai nėra toks elgesys, kuris būtų būdingas europinei žiniasklaidos rinkai. Vėl einama su kažkokiais neaiškiais, neskaidriais projektais", - sakė mokslininkas.