Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį nurodė Vyriausybei per parą atšaukti diplomatą kaip praradusį jos pasitikėjimą.

Tuo metu premjeras Andrius Kubilius, žurnalistų paklaustas, ar bus atšauktas M. Laurinkus, sakė, kad trečiadienio Vyriausybės posėdyje tokio klausimo nėra.

„Kodėl jūs manęs klausiate? Aš ne prezidentė, kai būsiu prezidentė, tai pasakysiu“, – paklaustas apie atšaukimo priežastis, sakė premjeras.

Prezidentė nori atšaukti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį kreipėsi į Vyriausybę dėl buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Mečio Laurinkaus atšaukimo iš ambasadoriaus Gruzijoje pareigų, nes jis prarado šalies vadovės pasitikėjimą.

Šis žingsnis žengtas praėjus vos dienai po to, kai iš pareigų atsistatydino dabartinis VSD vadovas Povilas Malakauskas ir vykstant tyrimui dėl galimai Lietuvoje veikusio slapto Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo.

Prezidentės nuomone, ambasadoriais turi dirbti profesionalūs, o ne politikuojantys diplomatai, sakė jos atstovas spaudai, BNS komentuodamas sprendimą atšaukti M.Laurinkų.

"Prezidentės manymu, ambasadoriai turi būti profesionalūs diplomatai, kurie supranta, kas yra diplomatinė tarnyba, o politikuojantys diplomatai turi apsispręsti, ar pasirinkti politiko karjerą ir politikavimą", - BNS trečiadienį sakė L.Balsys.

V.Ušackas: prarado pasitikėjimą

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas BNS trečiadienio rytą patvirtino, kad gautas prezidentės kreipimasis.

"Prarado pasitikėjimą", - apie prezidentės motyvus trečiadienio rytą BNS sakė ministras.

Norint atšaukti ambasadorių, būtinas Vyriausybės teikimas ir prezidento galutinis sprendimas

Remiantis Lietuvos Konstitucija, diplomatinius atstovus užsienio valstybėse Vyriausybės teikimu skiria ir atšaukia šalies prezidentas. Pasak konstitucinės teisės eksperto, profesoriaus Juozo Žilio, diplomato atšaukimui Vyriausybės teikimas yra privalomas – jeigu jo nebūtų, prezidentė D. Grybauskaitė negalėtų veikti savo nuožiūra.

„Čia yra kategoriškas reikalavimas. Šito niekas apeiti negali. Nėra jokios abejonės, kad aktas dėl ambasadoriaus paskyrimo ar atšaukimo turi būti tik valstybės vadovo. Tai nekvestionuojama konstitucinė norma. Lygiai taip pat nekvestionuojama, kad Vyriausybė turi kreiptis su teikimu į valstybės vadovą“, - DELFI sakė buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas J. Žilys.

Pasak jo, Vyriausybė savo teikimą paprastai įteisina priimdama nutarimą. J.Žilys primena, kad vykdomąją valdžią sudaro prezidentas ir Vyriausybė, tad abi šios dalys privalo suderinti savo veiksmus. „Juos sieja abipusiai įsipareigojimai ir tarpusavio bendradarbiavimas vykdant konstitucines funkcijas“, - sakė profesorius.

Šiuo atveju, pasak J. Žilio, vykdomosios valdžios bendradarbiavimas išreikštas tokia formuluote, kad norint atšaukti ambasadorių, būtinas Vyriausybės teikimas ir prezidento galutinis sprendimas.

Liudijo dėl CŽV kalėjimo

Seimo komitetui liudijęs nušalintasis Prezidentas Rolandas Paksas yra sakęs, kad M. Laurinkus, tuomet buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu, į jį konfidencialiai kreipėsi dėl galimo kalėjimo įkūrimo. Pasak R. Pakso, toks pokalbis galėjęs būti 2003-iųjų pavasarį ar vasarą.

"Į mane buvo kreiptasi kaip į valstybės vadovą, kad aš duočiau sutikimą arba nesutikimą, kad į Lietuvą būtų įvežami asmenys, kurie į Lietuvą patektų ne taip, kaip paprasti mirtingieji. Detalių negaliu pasakyti", - į žurnalistų klausimus atsakė R. Paksas. Jo teigimu, M. Laurinkus prašymą argumentavo "parama mūsų partneriams". Pasak R. Pakso, tuomet jis tarė principinį "ne".

Iš pareigų yra nusprendęs trauktis ir dabartinis VSD vadovas Povilas Malakauskas. Dėl jo atleidimo Seimas turėtų apsispręsti ketvirtadienį.

Seimo pirmininkė negalėjo atmesti tikimybės, kad parlamentas gali nepritarti jo atleidimui iš pareigų, bet teigė, kad tai būtų nesąžininga paties P. Malakausko atžvilgiu.

"Neatleidimas būtų blogas ženklas ir pačiam P. Malakauskui, jei opozicija vaizduoja, kad gina Malakauską, tai tokiu žingsniu (neatleidimu. - ELTA) jam pačiam bus pakenkta. Jis bus tarp dangaus ir žemės. Kaip galime žmogaus, pareigūno valiai, mes, Seimo nariai, trukdyti. Gal opozicija apsigalvo, ir Malakauskui bus ramybė", - sakė I. Degutienė "Žinių radijui".