"Čia reikėtų blaivia galva kalbėti apie du dalykus: pirmiausia - apie šiandieninę ekonominę situaciją ir teisinius dalykus. Man nepatinka tai, kad buvo pateiktas naujas įstatymas, ne laikinasis, kurį dar šiandien, esant blogai ekonominei finansinei situacijai, buvo galima pratęsti, tačiau buvo pateiktas visai naujas įstatymas, ir ką tokiu įstatymu, jeigu jį priimsime, padarysime? Vadinasi, šiandien vieni signatarai gautų rentas pagal senąjį įstatymą, nes naujas priimtas įstatymas atgaline data negaliotų, o naujai turintys galimybę gauti rentas gautų jas jau kitokias. Vien tai, kad signatarai būtų dviejų rūšių (....) yra negerai", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė parlamento vadovė.

Pasak I. Degutienės, pagal dabartinę šalies ekonominę situaciją turėjo būti pratęstas laikinasis signatarų rentų skyrimo įstatymas, tačiau Vyriausybė pasirinko kitą kelią.

"Matuoti kažkokiu piniginiu dydžiu signataro indėlį į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą - ne visai etiška ir gražu, man toks požiūris nepriimtas. Turime suvokti, kad yra Konstitucija, pagrindinis teisinis dokumentas, ir kad, jeigu tu keiti įstatymą, tai tie, kas jau gana, jiems tas įstatymas negalios, čia tik naujiesiems galios. Iš esmės mes nieko nesutaupome", - kalbėjo I. Degutienė.

Seimas antradienį nepritarė Vyriausybės siūlymui sumažinti Prezidento valstybinę rentą, tačiau buvo linkęs sumažinti signatarų rentas. Parlamentarai po pateikimo pritarė tai numatančiam Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų ir Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaraciją pasirašiusių asmenų statuso įstatymo pakeitimo projektui, primena ELTA.

Už finansų ministrės I. Šimonytės pateiktas įstatymo pataisas antradienį balsavo 48 Seimo nariai, prieš 10, susilaikė 35 parlamentarai.

Pagal siūlomą projektą, valstybinės signataro rentos dydis yra 40 procentų Seimo nario pareiginės algos per mėnesį.

Pataisų rengėjai siūlo, kad pagal naują įstatymą būtų perskaičiuojamos ir iki šio įstatymo įsigaliojimo paskirtos valstybinės signataro rentos, valstybinės signataro našlių ir našlaičių rentos.

Šiuo metu signataro renta siekia pusę parlamentaro algos.