Vilniaus rajono apylinkės teismas ketvirtadienį išnagrinėjo administracinio teisės pažeidimo bylą, kurioje protokolas dėl Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo tvarkos pažeidimo buvo surašytas Vilniaus rajone, Didžiojoje Riešėje gyvenančiai Liucinai Voleišo. Ji – buvusi Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narė, išrinkta pagal Lenkų rinkimų akcijos kandidatų sąrašą.

Paaiškėjo, kad buvusi politikė Lietuvos vėliavos ant savo gyvenamojo namo neiškėlė kovo 11-ąją – už padarytą pažeidimą teisėja Jolanta Bagdonienė moteriai, kuri į bylos nagrinėjimą net neatvyko, skyrė įspėjimą.

Prieš savaitę sankcijos už vėliavo neiškėlimą sulaukė ir dar viena Didžiosios Riešės gyventoja – ji taip pat nepasirūpino, kad minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną būtų pakabinta vėliava.

Tuo metu į valstybės simbolį spjovusi ir vasario 16-ąją vėliavos ant savo namo Jašiūnų miestelyje neiškėlusi aplinkos viceministrė R. Cytacka liko nenubausta – žiniasklaidai paviešinus pažeidimo faktą, Šalčininkų rajono policijos komisariatas protokolą dėl pažeidimo surašė jos sutuoktiniui.

Policijoje DELFI sužinojo, kad už šį pažeidimą Mariuszas Cezary Cytackis buvo nubaustas administracine tvarka, nuobaudą vyras yra sumokėjęs.

Cytackų namas buvo patikrintas ir liepos 6-ąją – viceministrės šeima įstatymų laikėsi ir vėliavą ant savo namų išsikėlė.

Lietuvos vėliavą visiems privaloma iškelti per valstybines šventes – vasario 16-ąją (Lietuvos valstybės atkūrimo diena), kovo 11-ąją (Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena) ir liepos 6 d. (Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena).

Tuo metu Lietuvos valstybės vėliava prie valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų iškeliama gerokai dažniau.

Prieš kelerius metus tuometis teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlė panaikinti pareigą gyventojams bei įmonėms švenčių dienomis kelti Lietuvos valstybės vėliavą prie pastatų, kuriuose yra įsikūrę, tačiau tokį reikalavimą palikti valstybės ir savivaldybių institucijoms.

Politikas pažymėjo, kad vėliavos kėlimas visų pirma turėtų būti iš pilietinių paskatų daromas veiksmas, o ne teisinė pareiga. „Šiandien šios pareigos nevykdo nemažai žmonių, o ir užtikrinti, kad vėliavos numatytomis dienomis būtų iškeltos ant visų pastatų, gana sudėtinga“, - R. Šimašius teigė, kad yra iškilusi įstatyme įtvirtinto reikalavimo laikymosi problema.

R. Šimašiaus pasiūlymas ir liko pasiūlymu – vėliavos neiškėlusiems asmenims bei įmonių vadovams už vėliavos iškėlimo tvarkos pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 10 iki 30 litų, o valstybės ir savivaldybių institucijoms – nuo 30 iki 60 Lt.