„Galima sutikti, kad galbūt nebuvo preciziškai padirbėta ir mūsų visos teisinės sistemos, kuri ir daro išvadas – turime ir teisės departamentą, ir Vyriausybės išvadą. Galbūt formuluotė yra tobulintina, bet tikrai nenorėčiau, kad iš tų trūkumų būtų suvesta ir suprimityvinta, kad tai yra nukreipta prieš žiniasklaidą – anaiptol“, – pirmadienį LRT televizijos laidoje „Teisė žinoti“ sakė I.Šiaulienė.

Seimas praėjusį ketvirtadienį 79 balsais „už“, vienam buvus „prieš“ ir 11 parlamentarų susilaikius papildė Baudžiamąjį kodeksą straipsniu, numatančiu, kad už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos atskleidimą ar viešą paskelbimą grės viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas.

Pataisą pateikusios socialdemokratės I. Šiaulienė ir Rimantė Šalaševičiūtė iš pradžių siūlė, kad atsakomybė būtų taikoma, kai atskleidžiama su nepilnamečiu asmeniu susijusi informacija, tačiau Vyriausybė pasiūlė, kad būtų baudžiama už bet kokios medžiagos paviešinimą. Tokios pataisos be diskusijų ir buvo priimtos Seime.

Kelios dešimtys žiniasklaidos priemonių vadovų, redaktorių, žurnalistų viešai kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami pataisas vetuoti. Jie teigia, kad įstatymas gali apriboti galimybes pranešti apie vykstančius teisminius procesus ir sudaro prielaidas kelti bylas žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai paskelbiama visuomenės interesus atitinkanti informacija.

D.Grybauskaitė pataisas pavadino gėdingomis, bet kol kas nepaskelbė, ar jas vetuos.