„Neturėjau plano sukti į politiką, bet gavau netikėtą pasiūlymą, kad mano kandidatūra būtų iškelta Antakalnio apygardoje (...) Neturėjau labai daug laiko mąstyti, bet nusprendžiau sutikti kandidatuoti“, - BNS trečiadienį sakė I.Šimonytė.

Jos kandidatūrą Antakalnio vienmandatėje apygardoje antradienio vakarą iškėlė ir vienbalsiai patvirtino opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Antakalnio skyrius.

I.Šimonytė aiškino norinti pasiūlyti aukštesnio lygio nei dabar politinę darbotvarkę.

„Ar esate kada turėję tokį jausmą, kada jums gėda klausyt, kai kažkas nusidainuoja? Tai man jau kažkuria prasme yra gėda klausyt turbūt, ir aš pagalvojau - ar man reikia gėdytis kažkur kampe, ar vis dėlto reikia pabandyti kažką padaryti pačiai ir pasiūlyti kažkokią kitokią darbotvarkę nei tai, kas dabar politiniame diskurse matosi“, - BNS kalbėjo I.Šimonytė.

„Nenoriu badyti pirštais į nieką konkrečiai. Bet tai susiję su daugeliu dalykų ir su tuo, kokia vyksta apskritai diskusija apie tai, kas yra svarbu valstybėje ir kai visa diskusija susiveda tik į tai - po kiek MMA? Tai man atrodo, kad šitai valstybei žvelgiant į priekį ne vienerius metus ir ne vienerius rinkimus, tikrai yra daugybė kitų labai svarbių dalykų, apie kuriuos reikia kalbėti ir apie kuriuos nėra kalbama. Na, ir etikos dalykai - visi šitie pasipliuškenimai už valdiškus (pinigus - BNS) ir panašūs dalykai mane tiesiog liūdina,. Man atrodo, kad žmonės Lietuvoje yra nusipelnę aukštesnio etikos standarto politikoje“, - savo apsisprendimą aiškino buvusi finansų ministrė.

Paklausta, ar įstos į konservatorių partijos gretas, I.Šimonytė sakė, jog tai spręs dar ateityje: „Jei taryba mane šeštadienį patvirtins, tai nenoriu sukurti kažkokios mėgiamos diskusijos Lietuvoje - va, dėl posto įstojo į partiją. Man postas Seime - anoks postas. Man tikrai postų nereikia, geros ir blogos šlovės jau užgyvenau per savo 40 metų ir čia ne apie tai kalba. Manau, kad partija puikiai tai supranta ir manau, kad mes išspręsim šitą klausimą taip, kaip man ir partijai atrodys geriausia“.

Klausiama, kaip derins savo pareigas Lietuvos banko valdyboje su būsimu kandidatavimu į Seimą, I.Šimonytė patikino, jog prasidėjus rinkimų kampanijai, savo veiklą organizuos taip, kad nekiltų abejonių dėl interesų derinimo.

„Ketinu kandidatuoti - tai yra žinia šiandien, bet rinkiminė kampanija neprasidės šiandien, kandidatai bus registruojami tada, kai numato rinkimų įstatymas ir tada, be abejo, visokių ir visiems klausimų gali kilti. Tai, manau, kad etika yra viena iš didžiausių valstybės tarnautojo ir pareigūno vertybių ir tikrai savo veiklą, kokia ji bebūtų, organizuosiu taip, kad etikos reputacijos problemų nekiltų nei Lietuvos bankui, nei Vilniaus universitetui“, - sakė I.Šimonytė.

Apie I.Šimonytės posūkį į politiką buvo skelbta ir praėjusiais metais prieš savivaldos rinkimus. Tačiau tąkart I.Šimonytė nusprendė nesiekti Vilniaus mero posto dėl asmeninių priežasčių. Pasak jos, praėjusiais metais žinia apie jos svarstymus buvo paviešinta per anksti, kai dėl savo kandidatavimo savivaldos rinkimuose ji dar nebuvo apsisprendusi.

I.Šimonytė nėra TS-LKD narė. Be darbo Lietuvos banke, ji taip pat dėsto Vilniaus universitete ir yra išrinkta jo tarybos pirmininke.