• Maištininkai buvo malšinami

    Pergalė po daug aistrų sukėlusių svarstymų ir kairiosios opozicijos demaršų buvo išplėšta vos kelių balsų persvara.

    Po opozicijos reikalavimu surengto vardinio balsavimo apie 22 valandą paaiškėjo, jog už kitų metų biudžetą balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 58, susilaikė - 9.

    Paskelbus rezultatus Seimo salėje nugriaudėjo plojimai.

    Nebuvo tik 4 Seimo narių

    Diskusijų įkarštyje Seimo plenarinių posėdžių salėje užsiregistravo 137 parlamentarai.

    Valdančioji dauguma pritarė visiems pasiūlymams, kuriuos teikė Vyriausybė, ir sėkmingai atmesdavo opozicijos pataisas.

    Tą pavyko padaryti tik laikantis geležinės drausmės. Į posėdį atėjo visi Seimo liberalai. "Paskelbta neišvykimo diena", - juokavo frakcijos seniūno pavaduotojas Klemensas Rimšelis.

    Liberalų frakcijos vadovė Dalia Kutraitė-Giedraitienė guodėsi, jog sėdėjimas posėdžių salėje smarkiai nuvargino.

    R.Pavilionis šįkart netrukdė

    Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijos gretos taip pat buvo susitelkusios. Posėdyje nedalyvavo tik Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis, kuris yra išvykęs į Vokietiją gydytis.

    Tačiau dėl to socialliberalai tik džiaugėsi. Jie prisipažino, jog savo pasiūlymais R.Pavilionis koalicijos gretose sukelia sumaištį.

    Kova vyko ir tarp savų

    Seimo Liberalų frakcijos seniūnė Dalia Kutraitė-Giedraitienė iki balsavimo nebuvo tikra, ar koalicijos partneriams socialliberalams pavyko sustyguoti savo pozicijas.

    Nuogąstauta, jog biudžeto projektui gali nepritarti socialliberalai Jeronimas Kraujelis, Jonas Čiulevičius bei Gintautas Kniukšta.

    Maištininkai buvo malšinami

    Bet dėl jų pozicijos Naujosios sąjungos frakcijos seniūnas Gediminas Jakavonis prieš balsavimą jau atrodė ramus: "Kiekvienas jų supranta, jog negalima kirsti šakos, ant kurios patys sėdi".

    J.Kraujelis vakar jau tvirtino, jog balsuos už Vyriausybės pateiktą biudžetą: "Suprantame, jog nėra pinigų". Jam pritarė ir G.Kniukšta.

    Tuo tarpu už paramą valdančiajai daugumai Seimo vicepirmininko postą gavęs Valstiečių partijos lyderis Ramūnas Karbauskis vakar kategoriškai pareiškė nebalsuosiąs už biudžetą: "Žemės ūkis kitąmet nebus finansuojamas. Mums skirtos lėšos tik padengs šių metų skolas".

    Biudžeto projektui teigė nepritarsiantys ir su valstiečiais frakciją Seime įsteigę Naujosios demokratijos partijos atstovai.

    Jokioms frakcijoms nepriklausantys Julius Veselka, Vytautas Šustauskas, Stanislovas Buškevičius bei prie jų prisišliejęs krikščionis demokratas Petras Gražulis irgi neketino balsuoti už biudžeto įstatymą.

    Už biudžeto projektą balsavo valdančiajai koalicijai nepriklausantis nuosaikusis konservatorius Gediminas Vagnorius.