Vien liepą pasieniečiams įvairiose Lietuvos vietose įkliuvo 51 vietnamietis. Dar 35 migrantus iš šios Azijos valstybės savo šalyje sulaikė ir į Lietuvą grąžino Lenkijos pareigūnai.

„Toks staigus vietnamiečių migrantų antplūdis per vieną mėnesį fiksuojamas pirmą kartą“, - teigiama penktadienį išplatintame VSAT pranešime.

Pernai per visus metus Lietuvos pasieniečiai iš viso buvo sulaikę 80 Vietnamo piliečių.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje susidariusi situacija šią savaitę aptarta ir neplaniniame abiejų šalių atsakingų pareigūnų susitikime.

Lietuvos pasieniečiai atkreipia dėmesį, kad migrantai iš Vietnamo, skirtingai nei savarankiškai keliaujantys gruzinai, per valstybės sieną mėgina prasmukti gerai organizuotomis grupėmis. Jas lydi apylinkėse besiorientuojantys vedliai, Baltarusijos ir Lietuvos pasienio vietovėse užsieniečių laukia parengtos transporto priemonėmis, kuriomis jie gabenami Lenkijos link.

Liepą Švenčionių rajone pareigūnai iš viso sulaikė keturias vietnamiečių grupes, kiekvienoje jų buvo po 6-8 žmones. Taip pat įkliuvo juos gabenę rusas bei lenkas. Visi šie valstybės sienos pažeidimai fiksuoti VSAT Ignalinos rinktinės Pavoverės užkardos atsakomybės ruože.

Vilniuje pareigūnams vienu metu įkliuvo aštuoni vietnamiečiai ir du juos gabenę kirgizai.

Dar 18 Vietnamo piliečių ir juos gabenusius tris lietuvius bei du kirgizus paskutinėmis liepos dienomis prie sienos su Lenkija sulaikė Lazdijų rinktinės pasieniečiai.

Vienas šio VSAT padalinio pareigūnų persekiotas automobilis, kuriuo gabenti vietnamiečiai, įvažiavo į Lenkijos teritoriją, tačiau už šešių kilometrų buvo sulaikytas kaimyninės šalies Rutka-Tartak užkardos pasieniečių.

Tačiau turima žinių, jog ne visi šalyje įkliuvę migrantai į Lietuvą pateko per sieną su Baltarusija. Pasieniečių kriminalinė žvalgyba išsiaiškino, jog dalis užsieniečių buvo įvežti iš Latvijos arba savavališkai išvyko iš Pabėgėlių priėmimo centro Rukloje, kur jie laikinai apgyvendinami kaip nelydimi nepilnamečiai.

Pasieniečių kriminalinės žvalgybos duomenimis, tarptautinis organizuotas nusikalstamas susivienijimas savo veiklą keliais kanalais koordinuoja iš Rusijos bei Lenkijos.

Dauguma įkliuvusių pažeidėjų neturi jokių dokumentų, įrodančių teisėtą jų atvykimą ir buvimą Šengeno zonoje. Tik keletas sulaikytųjų pateikė savo vardais išduotus vietnamiečių pasus, kuriuose buvo negaliojančios rusiškos vizos.

Per pirmines apklausas išsiaiškinta, jog galutinis tokių Vietnamo piliečių kelionių tikslas – Vakarų Europa. Kai kurie užsieniečiai teigė dirbę statybose Rusijoje, tačiau vėliau dėl mažo užmokesčio ir asmeninių priežasčių nusprendė išvykti.

VSAT duomenimis, nelegali vieno vietnamiečio kelionė iš gimtinės į pasirinktą Vakarų Europos valstybę jam kainuoja nuo 8 iki 12 tūkst. JAV dolerių (20 tūkst. iki 30 tūkst. litų).

Šiemet per septynis mėnesius pasieniečiai iš viso sulaikė 139 migrantus iš Vietnamo.

Per penkerius metus, 2007- 2011-aisiais, sulaikytų Vietnamo piliečių skaičius neviršijo nė 40 asmenų.