Dėl šios priežasties Kremliaus propagandistu laikomas O. Gazmanovas ketvirtadienį nebuvo įleistas į šalį ir artimiausiu reisu išvyko į Maskvą. Į Lietuvą O. Gazmanovas buvo atvykęs dainuoti privačiame vakarėlyje.

Tai DELFI patvirtino Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktoriaus pavaduotojas Artūras Vazbys.

Tuo tarpu Migracijos departamentas informacijos neteikia motyvuodamas, kad saugo Rusijos piliečio O. Gazmanovo asmens duomenis.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, O. Gazmanovas į nepageidaujamų asmenų sąrašą įtrauktas dėl agresyvios propagandos Krymo okupacijos ir aneksijos kontekste. Kaip žinoma, Rusija 2014 m. pradžioje užpuolė Ukrainą, okupavo Krymo pusiasalį ir vėliau įjungė jį į Rusijos sudėtį – tai yra aneksavo.

Kiek vėliau Rusija pradėjo agresiją prieš Ukrainą rytinėje šalies dalyje, kur neintensyvaus pobūdžio konfliktas tęsiasi iki šiol.

O. Gazmanovas dažnai atlieka dainą „Pagamintas SSRS“, kurioje skamba žodžiai „Ukraina ir Krymas, Baltarusija, Moldova – tai mano šalis! Sachalinas, Kamčiatka, Uralo kalnai – tai mano šalis! Krasnodaro kraštas, Sibiras ir Pavolgys, Kazachstanas, Kaukazas, ir Pabaltijys... Aš gimiau Sovietų Sąjungoje, padarytas aš SSSR!“.

Ši daina Rusijoje atliekama ir oficialiomis progomis, pavyzdžiui, minint Rusijos Konstitucijos sukaktis. Šią dainą O. Gazmanovas 2013 m. gruodžio mėnesį atliko ir Lietuvoje. Tačiau tuomet dainininkas padarė viską, kad prašymas atlikti dainą nuskambėtų iš publikos pusės.

O. Gazmanovas taip pat kartu su kitais Rusijos kultūros ir meno veikėjais viešai palaikė Krymo okupaciją ir aneksiją.

Dainininkas socialiniame tinkle ketvirtadienį pasiskundė nebuvęs įleistas į Lietuvą, nors turėjo galiojančią Šengeno vizą. Vizą jam išdavė Italija.

„Aš Lietuvoje, Vilniaus oro uoste. Nepaisant to, kad turiu Šengeno vizą, kuri, pagal ES įstatymus, panaikina visas sienas, manęs neišleidžia iš oro uosto. Pasirodo, yra slaptas Lietuvoje nepageidaujamų asmenų iš Rusijos sąrašas. Sako, kad sąrašų iš anksto gauti negalima ir jokių pranešimų neatsiunčia, ir priežasčių nepaaiškina, kad apie savo statusą Rusijos pilietis galėtų sužinoti tik atskridęs oro uoste“, – teigia dainininkas.

Tokią sistemą atlikėjas pavadino niekšiška.

Lietuvos sprendimas įtraukti asmenį į nepageidaujamų asmenų sąrašą yra nacionalinis.

2014 metais O. Gazmanovą į „juodąjį sąrašą“ įtraukė kaimyninė Latvija. Jam uždrausta atvykti dėl „veiksmų, prisidėjusių pažeidžiant Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenumą“.

L. Linkevičius: priežastis - agresyvi propaganda

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Rusijos atlikėją O. Gazmanovą Lietuvos institucijos į nepageidaujamų asmenų sąrašą įtraukė dėl propagandos, remiančios Rusijos agresiją kaimyninėse šalyse.

„Bendrais bruožais galiu pasakyti, kad tai dėl agresyvios propagandos, susijusios su Rusijos agresyviais veiksmais kaimyninėse šalyse“, - BNS ketvirtadienį sakė ministras.

L. Linkevičius sakė detalesnės informacijos apie draudimą atvykti į Lietuvą negalintis teikti dėl duomenų apsaugos reikalavimų.

Ministras teigė nesureikšminantis šio atvejo, nes dėl įvairių priežasčių šiemet pasieniečiai į Lietuvą iš viso neįleido per 2,7 tūkst. asmenų.

65 metų O. Gazmanovui leista pernakvoti oro uosto teritorijoje esančiame viešbutyje, nes pasieniečių patalpose buvo asmenų, pasiprašiusių prieglobsčio.

Ketvirtadienį priešpiet iš Lietuvos O. Gazmanovas išvyks reisu į Maskvą, teigia VSAT.

L. Linkevičiaus teigimu, Lietuva gerbia žodžio laisvę, bet ji nėra suderinama su karo propaganda.

„Mes gerbiame žodžio laisvę, bet yra tam tikros linijos, kurios nereikėtų kirsti, kai kalbame apie smurto, agresijos, karo garbinimą. Tai prisideda prie eskalavimo - tai ne tik žodžio laisvė, bet ir kėsinimasis į nacionalinį saugumą ir stabilumą“, - kalbėjo ministras.