„Jei eisi su minia koja kojon, neva populiarus būsi. Vis dėlto mes galime patarti, jei šiek tiek suprantame. Aš tame posėdyje dalyvavau ir iškart pasakiau – ji prisijungė prie manęs, dabar bus blogai – žmonės pyks, negerai bus. Mačiau, ji paskui tikslino savo įžvalgas“, – apie skandalu tapusį I. Degutienės pasisakymą kalbėjo A. Margelis.

Kaip DELFI jau skelbė, konservatorė I. Degutienė šeštadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų tarybos posėdyje piktinosi, kad kai kurie lietuviai Kovo 11-ąją suplūdo į Suvalkus Lenkijoje pigiau apsipirkti ir nešventė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos. Sekmadienį politikė akcentavo, kad dėl to kalti ne Lenkijon išsiruošę žmonės, o dabartinė valdžia.

Kovo 11-ąją A. Margelis į Lenkiją apsipirkti važiuojantiems lietuviams pasienyje dalino lietuviškas trispalves ir sveikino su švente. Beveik tūkstantis lietuviškų vėliavėlių buvo išdalintos per pirmąsias dvi valandas.

Pavyduliaujantis lietuvis neperka iš kaimyno

A. Margelis sako, kad kiekviena šalis turi turėti savo kredo – „pirk savo šalies produkciją ir eksportuok, kiek gali“. Jo teigimu, tokį kredo turi Lenkija, Vokietija, Norvegija.

Artūras Margelis

„Vienas mokslų daktaras yra suskaičiavęs, kad vienas euras, sumokėtas už užsienio prekę, sukuria keturis eurus tai šaliai. Pakeisti situaciją nebus paprasta, bet žinome, kad Vokietija turi labai gerą šūkį – „vokiška virš visko“ – jie šeimoje taip auklėja“, – rinktis lietuvišką produkciją ragina A. Margelis. Jo teigimu, lietuviai Lenkijoje beveik negali įkurti savo verslo – esą lenkai iš kitos šalies verslininko nepirktų.

„Gal reikėtų grįžti prie mentaliteto, mūsų kultūros, postsovietinio laikotarpio, privačios nuosavybės nebuvimo. Viskas prasideda nuo to, kad lietuvis pavydi kaimynui ir tai persiduoda kitur – iš kaimyno beveik nė vienas lietuvis neperka, nes galvoja, kad kaimynas bus bagotas ir tada bus liūdna. Danai dar kitaip sako – jei kaimynas bus bagotas, aš ir būsiu bagotas, nes bagotas kaimynas turės pinigų ir pirks iš manęs“, – dėstė Lazdijų rajono meras.

Pasak A. Margelio, daug lemia ir minios atkartojimas: kažkas važiavo ir pirko, pasakė, kad pigu, tada minia plečiasi. Tačiau, pastebi meras, žmonės neskaičiuoja išlaidų kurui, amortizacijos, draudimo, transporto senėjimo.

A. Margelis cituoja mokslininką, paskaičiavusį, kad vienas automobiliu nuvažiuotas kilometras kainuoja nuo 1,5 Lt iki 2,5 Lt. Be to, jis siūlo atidžiai žiūrėti į perkamų prekių svorį ir neapsigauti rinkodariniais triukais.

„Tačiau jei pasakysiu, kad nėra pigu, sakys, jis durnas. Mes žinome, kad pigu – visi kartoja, kad labai pigu“, – į klausimą, ar Lenkijoje nėra pigiau nei Lietuvoje, atsakė Lazdijų rajono meras.

A. Margelis prisimena su Žemės ūkio ministerija pasirašytą sutartį, pagal kurias savivaldybės įsipareigoja ir skatina vietinės produkcijos, ypač maisto, populiarinimą ir supirkimą. Tai A. Margelis ir sako bandantis daryti bei taip ragina elgtis centrinę valdžią.

A. Margelis irgi jaučiasi ne visada suprastas – štai žiniasklaida paskelbė, esą jis uždraudė važiuoti apsipirkti į Lenkiją. Tačiau, klausia jis, kaip galima tą padaryti. „Aš neturiu tokios teisės, judėjimas juk laisvas, aš tik vėliavėles dalinau ir sveikinau su Kovo 11 d. Buvo įdomu, iš kur žmonės važiuoja – daug iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Druskininkų. Judėjo mašinų kolonos“, – savo akimis įsitikino Lazdijų rajono meras.