JAV karinių pajėgų kroviniai tranzitu per Klaipėdos uostą į Afganistaną ir iš jo gabenami nuo 2011 metų sausio.

„Šios dienos tikslas – aplankyti visus Baltijos šalių uostus: Rygos, Talino, Klaipėdos. Pastarasis uostas ypač domina, nes per Klaipėdą gabenama daugiausia krovinių. Kol kas viskas vyko sklandžiai ir, manau, kad taip bus ir toliau. Klaipėdos uostas atitinka visus mūsų keliamus reikalavimus“, - po susitikimo su Klaipėdos valdžios, uosto atstovais konstatavo P. Selva.

Jį priimti Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas net trumpam sugrįžo iš atostogų. „Generolas yra penktasis pagal svarbą žmogus JAV gynybos sistemoje, todėl labai džiaugiuosi jo vizitu. Tai, kad jis Klaipėdoje apsilankė dabar, kai nuo jo kadencijos pradžios praėjo tik trys mėnesiai, rodo, kad JAV labai svarbus jų krovinių tranzito per Klaipėdą klausimas“, - teigė V. Grubliauskas.

P. Selva akcentavo, kad jį ypač nudžiugino tai, jog Klaipėdos uoste statomas Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, o tai reiškia, kad uostas bus dar labiau saugomas objektas, o sykiu – ir per jį gabenami kroviniai.

Iš Afganistano per Klaipėdos uostą gabenamų JAV krovinių srautas pastaruoju metu mažėja, nes užsienio šalyje mažėja JAV karinių pajėgų.

„Galima sakyti, kad JAV dabar kraustosi iš Agfanistano – gabenami baldai, kita įranga, kurios reikėjo daugelį metų. Tačiau svarbiausia, kad šių krovinių tranzitas vyksta per Klaipėdos uostą“, - pabrėžė uostamiesčio vadovas.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktorius Artūras Drungilas skaičiavo, kad nuo bendradarbiavimo pradžios per Klaipėdos uostą pergabenta apie 10 tūkst. konteinerių JAV karinių pajėgų krovinių.

„Žinoma, šie skaičiai tikrai nėra dideli visos uosto krovos kontekste. Tačiau tai puiki galimybė užmegsti bendradarbiavimą su JAV. Patirtis rodo, jog kariniai kroviniai vėliau pritraukia verslo krovinius“, - teigė A. Drungilas.

S. Pelvai ir jį lydinčiai delegacijai antradienį buvo surengta ekskursija po Klaipėdos uostą, pažintis su jo infrastruktūra, galimybėmis.

„Džiugu, kad susitikime kalbėjome ne tik apie krovinius iš Afganistano, bet ir apie kitas bendradarbiavimo galimybes“, - teigė V.Grubliauskas.

Paklaustas, ar susitikime, vykusiame už uždarų durų, kalbėta ir apie galimybę, jei prireiks, gabenti JAV ir NATO karinius krovinius į Ukrainą, V. Grubliauskas patikino, kad šis klausimas nebuvo nagrinėjamas, nes „karo niekas nenori“.

„Tačiau jei reikėtų, mes esame pasirengę priimti tokius krovinius, organizuoti jų gabenimą“, - atvirai pripažino A. Drungilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (781)