Dabartinis Alkoholio kontrolės įstatymas nurodo, kad vartoti svaigalus karinėse ir sukarintos tarnybos įstaigose bei jų teritorijose draudžiama, rašo "Lietuvos žinios". KAM atstovų aiškinimu, dabar, kai Lietuva yra NATO ir Europos Sąjungos narė, labai suintensyvėjo ir išsiplėtė tarptautinis karinis bei civilinis bendradarbiavimas, sulaukiama aukščiausio lygio užsienio valstybių pareigūnų vizitų.

Per įvairius renginius esą privalu pakelti taurę tauriųjų alkoholinių gėrimų, todėl karinėse teritorijose tai daryti draudžianti tvarka "vienareikšmiškai netikslinga". Pasak kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko, "galima sakyti, tai - karinio protokolo elementas". Jis nemano, kad pakeitus tvarką kiltų kokių nors neigiamų pasekmių, nes kalbama tik apie simbolinį alkoholinių gėrimų vartojimą.

Tuo metu oponentai baiminasi, kad nebūtų grįžta prie išgyvendintos ydingos praktikos. Seimo narės Rasos Juknevičienės prisiminimais, 2009-aisiais, kai pradėjo eiti krašto apsaugos ministrės pareigas, sistemoje rado "ir balių, ir kariniuose lėktuvuose laisvai besiliejantį alkoholį". Pasak jos, nepatogumus dėl svečių pagerbimo per renginius karinėse įstaigose ir teritorijose lengvai galima išspręsti numatant tik šias konkrečias išimtis įstatymuose ir vidiniuose krašto apsaugos sistemos dokumentuose.

"Protokoliniais atvejais taurė šampano iš tikrųjų yra sudėtinė protokolo dalis, ir visi supranta, jog tai neturi nieko bendra su girtavimu. Tačiau nenorėčiau, kad būtų grįžtama prie to, kas vyko iki 2009-ųjų, kai alkoholis buvo tiesiog sudėtinė kai kurių kariuomenės lygmenų dalis", - sakė R. Juknevičienė.