Klaipėdos valdininkai tikisi, kad pradėjusi veikti nauja elektroninė registravimo į darželius sistema užtikrins daugiau skaidrumo. Pernai rugsėjį į Klaipėdos lopšelius ir darželius atėjo rekordinis skaičius vaikų per pastaruosius 20 metų – apie 8,5 tūkst. Dar apie 700 vietų pritrūko.

Šiuo metu eilėje laukia daugiau kaip 5 tūkst. mažųjų klaipėdiečių, o įtarinėjančiųjų, kad kažkas buvo priimtas nesilaikant eilės, netrūksta kasmet.

„Šita vaikų registravimo sistema turbūt nepadės mums sumažinti eilių – ji tiesiog parodys realią situaciją, nes šiandieną neturime labai tikslios apskaitos. Nežinia, kiek tėvelių registruoja savo vaikus vienoje ar keliose įstaigose, ir užtikrinti, patikrinti šitos sistemos nėra įmanoma“, – sako Nijolė Laužikienė, Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė.

Nuo šiol – pradėjus veikti elektroninei sistemai – vaikus bus galima užregistruoti į tris įstaigas ir tik tuos, kurių gyvenamoji vieta deklaruota uostamiestyje. Vaikai iš kitų savivaldybių į darželį galės būti priimti tik likus laisvų vietų, patenkinus visų klaipėdiečių poreikius.

Patekusieji į darželius privalės juos lankyti. Pernai paaiškėjo, kad apie pusė užsirašiusių vaikų darželių beveik nelanko, ir tėvai nepateisina, kodėl. Pagal galiojusią tvarką už nelankytas dienas ir mokėti nereikėjo.

Nuo naujųjų nelankyti be pateisinamos priežasties bus galima tik 4–5 dienas, o ne pusę mėnesio, kaip būdavo anksčiau. Praleidžiantys daugiau bus šalinami.

„Iš tikrųjų lankomumas palyginti su 2013 metų pradžia gerokai pagerėjo visose įstaigose“, – sako Virginija Letukienė, lopšelio-darželio „Puriena“ direktorė.

Nuo naujųjų tėvams taip pat teks fiksuotą mėnesinį mokestį mokėti ne tik už ugdymą, kaip buvo iki šiol, bet ir už maisto gamybą – sudėjus jis sieks 47 litus.