Skubos tvarka administracinę bylą dėl eitynių išnagrinėjęs teismas atmetė Vilniaus savivaldybės apeliaciją, kuria ginčytas žemesnės instancijos teismo sprendimas, kuriuo savivaldybė įpareigota leisti eitynes Gedimino prospektu. Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Teismas: savivaldybė eitynių vietą keisti siekė be pagrindo

LVAT konstatuoja, jog Konstitucijoje įtvirtinta teisė į taikius susirinkimus „yra fundamentali demokratinėje visuomenėje, todėl ją riboti galima tik įstatymu ir tik tuo atveju, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves“. Teismo nuomone, Vilniaus savivaldybės siekis perkelti eitynes į kitą vietą šių sąlygų neatitiko.

„LVAT teisėjų kolegija nutartyje konstatavo, jog teisės į susirinkimų laisvę ribojimas byloje vertinamu atveju nebuvo pagrįstas, nebuvo būtinas demokratinėje visuomenėje. Teisėjų kolegija pabrėžė, kad pirmosios instancijos teismas tinkamai įvertino faktines bylos aplinkybes ir nusprendė, kad atsakovo nurodyti argumentai negali būti pripažinti pagrįstais ir pakankamais siekiant apriboti vieną iš pagrindinių demokratinės valstybės teisių. LVAT konstatavo, jog pirmosios instancijos teismas pagrįstai konstatavo, jog vykstant eitynėms pareiškėjo pasirinktoje vietoje bus užtikrinta tinkama asmens teisių ir visuomenės interesų pusiausvyra, o atsakovas neįrodė būtinybės nagrinėjamu atveju riboti teisę į susirinkimų laisvę, todėl atsakovo apeliacinį skundą atmetė kaip nepagrįstą“, - teigiama LVAT pranešime.

Teismas taip pat įpareigojo savivaldybę išduoti leidimą eitynėms Gedimino prospektu. Tai miesto valdžia privalo padaryti ne vėliau kaip ketvirtadienį, 11 val.

Eitynėms prospektu priešinęsis ir savo kiemą vietoje prospekto joms siūlęs Vilniaus meras Artūras Zuokas teisme gavo jau trečią antausį. Jau anksčiau už eitynes Gedimino prospekte buvo pasisakę du žemesnės instancijos teismai, tačiau A. Zuoko vadovaujama savivaldybė vis kreipdavosi į aukštesnės instancijos teismus.

Anksčiau LVAT yra atkreipęs dėmesį, jog ginčas administracinėje byloje kilo dėl taikių susirinkimų laisvės, kuri yra vienas iš demokratinės visuomenės pagrindų. Lietuvos Respublika yra ratifikavusi tarptautines sutartis, kuriomis yra įsipareigojusi ne tik suteikti teisę asmenims pateikti skundus teismui dėl bet kokių šios laisvės suvaržymų, apribojimų ir draudimų, bet ir užbaigti teisminius ginčus iki numatomų renginių pradžios.

DELFI primena, eitynės „Už lygybę“ Gedimino prospekto pradžioje turėtų prasidėti šeštadienį, 13 val. Eitynių dalyviai iki valandos planuoja žygiuoti Lukiškių aikštės link, kur bus sakomos kalbos. Numatoma, kad renginys truks iki 16 val.

Paramą LGBT bendruomenei eitynėse išreikš Europos valstybių ambasadoriai, Lietuvos bei užsienio politikai, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

A. Zuokas: eitynėms kliūčių nebus

Vilniaus meras A. Zuokas DELFI teigė, jog jau trečiadienį eitynių organizatoriams turėtų būti išduotas leidimas žygiuoti Gedimino prospektu.

„Teismas nusprendė, teismas gali tą daryti. Mūsų administracinė komisija turi posėdį rytoj. Ir, be abejonės, gavusi teismo sprendimą, teismo įpareigojimu privalės išduoti leidimą šiai eisenai pagal jų prašymą pilna apimtimi. Neabejoju, kad administracinė komisija teismo sprendimą įvykdys“, - kalbėjo meras.

Pasak jo, savivaldybė papildomų saugumo priemonių Gedimino prospekte neplanuoja. „Renginio saugumą turi užtikrinti policijos pareigūnai. Tai yra jų kompetencija ir jų, be abejo, galimybės. (...) Tikrai noriu tikėti, kad eisena bus civilizuota, kultūringa ir rami. Be abejonės, policijos pareigūnai turi įvertinti visas rizikas ir grėsmes ir užtikrinti eisenos saugumą“, - tęsė A. Zuokas.

Pats meras šeštadienį Gedimino prospekte pasirodyti nežada. „Ne, nežiūrėsiu. Turiu įdomesnių ir prasmingesnių užsiėmimų“, - reziumavo A. Zuokas.

Policija saugumo planų neatskleidžia

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas DELFI teigė kol kas negalįs atskleisti, kokios saugumo priemonės bus taikomos renginio metu. Apie jas policija žada informuoti ketvirtadienį, specialioje spaudos konferencijoje.

Paklaustas, ar asmenims, kurie mėgins kliudyti renginiui ar rengti išpuolius prieš jo dalyvius, numatoma sugriežtinta atsakomybė, sostinės policijos vadovas į detales nesileido. „Sankcijos yra tiek Administracinių teisės pažeidimų kodekse, tiek Baudžiamajame kodekse. (...) Tokios ir bus sankcijos“, - sakė K. Lančinskas.