LGL praneša trečiadienį gavusi savivaldybės administracijos sprendimą suderinti „Baltic Pride 2016“ eitynių „Už lygybę!” vietą, laiką ir formą.

Įsakymą dėl eitynių suderinimo pasirašė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Rokas Uscila.

Numatoma, kad eitynės vyks birželio 18 d., šeštadienį. LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų) ir jų rėmėjų bendruomenė žygiuos Gedimino prospektu. Po eitynių numatomas LGBT bendruomenės mitingas Bernardinų sode. Eitynės ir bendruomeninė kultūrinė programa truks nuo 12 val. iki 18 val., joje tikimasi sulaukti apie 1000 dalyvių.

Žada užsienio žvaigždžių koncertą

LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko DELFI džiaugėsi jaučiantis naujus vėjus savivaldybėje: tokio aiškaus bendradarbiavimo su savivaldybe ir policija dar nebūta. „2013 m. turėjome tam tikrų problemų, šįmet mes šių problemų išvengėme ir dabar turime laiko pasiruošti šventei, kurią norime padovanoti miestui. Manyčiau, tokia tradicija turėtų tęstis ir ateityje“, – kalbėjo V. Simonko.

Marija Aušrinė Pavilionienė, Vladimiras Simonko
Jis sakė manantis, kad eitynės padės LGT bendruomenei ir visuomenei susitelkti ties pakantumo puoselėjimu ir laisvesniu požiūriu į kitokius. Oficialus kitų metų festivalio šūkis bus „Mes esame žmonės, o ne propaganda!“

LGL lyderis aiškino šį kartą paprašęs Bernardinų sodo, nes miestui norima padovanoti didelį koncertą, į kurį gali atvykti nemažai užsienio muzikos žvaigždžių. Muzikantų pavardžių jis kol kas neišduoda, nes tai turi būti staigmena miestui.

„Į šias eitynes jau pakviesta nemažai garbių svečių, vienas tokių galimai bus Kopenhagos meras“, – išdavė pašnekovas.

V. Simonko teigė su savivaldybės atstovais ir policija sutaręs, kad, remiantis ankstesnių metų patirtimi, bus išvengta bet kokios konfrontacijos su nusiteikusiais priešiškai.

DELFI primena, kad homoseksualų eitynės Vilniuje vyks jau trečią kartą. Ankstesniais metais dėl teisės žygiuoti LGBT bendruomenė kovojo teisme.

„Baltic Pride“ – tai bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos LGBT žmogaus teisių srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų projektas, kuriuo siekiama didinti Baltijos šalių visuomenių atvirumą ir bendradarbiavimą kovojant su homo-, bi- ir transfobijos apraiškomis.

Organizatoriai skelbia, kad šį kartą festivaliu bus siekiama pasinaudoti kaip platforma, aptariant diskriminacinio pobūdžio Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų taikymą LGBT bendruomenės atžvilgiu ir skatinant konstruktyvią visuomeninę diskusiją dėl tos pačios lyties porų santykių teisinio pripažinimo.

„Baltic Pride“ festivalis 2014 metais vyko Taline (Estija), o 2015 metais – Rygoje (Latvija). Eitynėse „Už lygybę!” Rygoje dalyvavo daugiau nei 5000 dalyvių.