Higienistai vasarą rekomenduoja gerti tik virintą pieną

Higienistai, norint išvengti susirgimų ūmiomis žarnyno ligomis, vasarą pataria vartoti tik virintą pieną ir jo produktus.
Pasak užkrečiamųjų ligų profilaktikos specialistų, šiltuoju metų laiku, ypač liepos ir rugpjūčio mėnesiais, dvigubai padidėja susirgimų ūmiomis žarnyno infekcijomis, kurių priežastis - termiškai neapdorotas pienas ir jo produktai.

Lietuvos higienistų ir epidemiologų sąjungos pirmininkas Stanislovas Tarbūnas teigia, kad vartojant termiškai neapdorotą pieną įmanoma užsikrėsti ūmiomis žarnyno infekcijomis: vidurių šiltine, dizenterija, salmonelioze, kampilobakterioze, ešerichijozėmis, listerioze, jersinioze bei kitomis maisto toksinėmis mikrobinės ir virusinės kilmės infekcijomis.

Šių ligų užkratas į pieną gali patekti iš sergančio gyvulio arba žmogaus.

Ūmių žarnyno infekcijų požymiai yra pilvo skausmai, viduriavimas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmai, karščiavimas ir bendra organizmo intoksikacija.

Paprastai šios ligos prasideda ūmiai, inkubacinis laikas, priklausomai nuo ligos, gali trukti nuo kelių valandų iki poros savaičių.

Listeriozė itin pavojinga kūdikio besilaukiančioms moterims, dėl jos gali įvykti persileidimas.

Pasak S. Tarbūno, patikimiausias būdas išvengti per pieną ir jo produktus plintančių ūmių žarnyno infekcijų yra pieno virinimas. Pramoniniu būdu pieną galima apdoroti pasterizuojant ir sterilizuojant aukštoje temperatūroje.

Pasterizuojant sunaikinamos ne visos bakterijos. Kadangi ne visoms bakterijoms sunaikinti reikalinga ta pati temperatūra, temperatūros režimas parenkamas atsižvelgiant į atspariausias, pavyzdžiui, tuberkuliozės, bakterijas. Sterilizuojant, kai pienas kaitinamas aukštesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje, sunaikinamos visos jame esančios bakterijos.

Gydytojai higienistai perspėja jokiu būdu negerti patiems ir neduoti vaikams nevirinto naminio šviežiai pamelžto, taip pat turgavietėse ir iš ūkininkų pirkto pieno.

Dažnai ūmiomis žarnyno infekcijomis susergama valgant ir tinkamai neapdorotą varškę.

Turguje pirktą varškę gydytojai higienistai rekomenduoja naudoti gaminant virtinukus, įdarus, sviestą naudoti padažams ir panašiai.

BNS
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Lietuvoje

Kam parūpo geri santykiai su A. Lukašenkos statytiniais: išlindo sąrašas (112)

Lenkų rinkimų akcijos parlamentaras Jaroslavas Narkevič Seime panoro įkurti Gerosios kaimynystės su Baltarusijos Respublika tarpparlamentinę grupę. Tokia grupė nebuvo įkurta, o buvęs ambasadorius JAV, konservatorius Žygimantas Pavilionis savo kolegų norą jungtis į tokią grupę pavadino „penktąja kolona“.

10 būdų, kaip taupo Lietuvos pensininkai (75)

Šių metų balandžio mėnesį vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija Lietuvoje buvo 273, 92 euro. Daugumai dirbančių žmonių tokią sumą per mėnesį išleidžia vien maistui, o ką jau kalbėti apie būsto paskolą ar nuomą, komunalinius mokesčius bei atostogas. Lietuvos pensininkus galima vadinti tikrais taupymo ekspertais. Pateikiame 10 būdų kaip Lietuvoje taupo senjorai, rašo „Lietuvos žinios“.

Palygino Palangą, Turkiją ir Bulgariją: kur atostogauti labiausiai apsimoka (120)

Vis daugiau lietuvių savo atostogas planuoja ne tik gimtosios šalies pajūryje, Turkijoje ar Graikijoje, bet ir Bulgarijoje.

V. Pranckietis vyksta į JAV (25)

Kitą savaitę, pirmadienį, Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis išvyksta į Vašingtoną (JAV).

Viceministrė: Svarstoma pertvarkyti Darbo biržą (26)

Darbo biržą numatoma pertvarkyti, vietoj pagrindinės būstinės ir 10-ties teritorinių padalinių įkuriant vieną struktūrą ir sumažinant administracijos darbuotojų. Pertvarką numatoma įgyvendinti iki 2018 metų rudens, sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė