Higienistai vasarą rekomenduoja gerti tik virintą pieną

Higienistai, norint išvengti susirgimų ūmiomis žarnyno ligomis, vasarą pataria vartoti tik virintą pieną ir jo produktus.
Pasak užkrečiamųjų ligų profilaktikos specialistų, šiltuoju metų laiku, ypač liepos ir rugpjūčio mėnesiais, dvigubai padidėja susirgimų ūmiomis žarnyno infekcijomis, kurių priežastis - termiškai neapdorotas pienas ir jo produktai.

Lietuvos higienistų ir epidemiologų sąjungos pirmininkas Stanislovas Tarbūnas teigia, kad vartojant termiškai neapdorotą pieną įmanoma užsikrėsti ūmiomis žarnyno infekcijomis: vidurių šiltine, dizenterija, salmonelioze, kampilobakterioze, ešerichijozėmis, listerioze, jersinioze bei kitomis maisto toksinėmis mikrobinės ir virusinės kilmės infekcijomis.

Šių ligų užkratas į pieną gali patekti iš sergančio gyvulio arba žmogaus.

Ūmių žarnyno infekcijų požymiai yra pilvo skausmai, viduriavimas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmai, karščiavimas ir bendra organizmo intoksikacija.

Paprastai šios ligos prasideda ūmiai, inkubacinis laikas, priklausomai nuo ligos, gali trukti nuo kelių valandų iki poros savaičių.

Listeriozė itin pavojinga kūdikio besilaukiančioms moterims, dėl jos gali įvykti persileidimas.

Pasak S. Tarbūno, patikimiausias būdas išvengti per pieną ir jo produktus plintančių ūmių žarnyno infekcijų yra pieno virinimas. Pramoniniu būdu pieną galima apdoroti pasterizuojant ir sterilizuojant aukštoje temperatūroje.

Pasterizuojant sunaikinamos ne visos bakterijos. Kadangi ne visoms bakterijoms sunaikinti reikalinga ta pati temperatūra, temperatūros režimas parenkamas atsižvelgiant į atspariausias, pavyzdžiui, tuberkuliozės, bakterijas. Sterilizuojant, kai pienas kaitinamas aukštesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje, sunaikinamos visos jame esančios bakterijos.

Gydytojai higienistai perspėja jokiu būdu negerti patiems ir neduoti vaikams nevirinto naminio šviežiai pamelžto, taip pat turgavietėse ir iš ūkininkų pirkto pieno.

Dažnai ūmiomis žarnyno infekcijomis susergama valgant ir tinkamai neapdorotą varškę.

Turguje pirktą varškę gydytojai higienistai rekomenduoja naudoti gaminant virtinukus, įdarus, sviestą naudoti padažams ir panašiai.

BNS
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Lietuvoje

Prabilo R. Karbauskio pavaduotoja: nieko aš iš nieko nepaėmiau (456)

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja, Kultūros komiteto pirmininko pavaduotoja ir frakcijos seniūno pavaduotoja Greta Kildišienė pirmadienį Svėdasuose susitiko su rinkėjais.

Iš davusių medikui kyšį dauguma sako jautęsi moraliai įsipareigoję atsidėkoti (23)

Gyventojų apklausa parodė, kad beveik pusei jų yra tekę atsidėkoti gydytojui finansiškai, o dažniausiai tai daroma, nes jaučiamas moralinis įsipareigojimas atsidėkoti.

Seimo valdyba uždraudė į parlamentą įnešti alkoholio (21)

Seimo valdyba papildė vidaus taisykles ir uždraudė į parlamento rūmus įnešti alkoholinių gėrimų.

„Netapk alkoholio vergu“: prie socialinio projekto jungiasi aludariai ir lenktynininkas (16)

Jaunimo piktnaudžiavimas alkoholiu, priklausomybė nuo svaigiųjų gėrimų ir to sukeliamos pasekmės – viena opiausių šalies problemų, sukeliančių skaudžių ir negrįžtamų padarinių. Vienas iš kovos su alkoholio grėsmėmis būdų – visuomenės švietimas, būtent šiam tikslui buvo sukurtas socialinės reklamos projektas „Netapk alkoholio vergu“.

Diplomatinė parama Izraeliui: Lietuvos ministras nevyko į Paryžiaus konferenciją (82)

Lietuva Paryžiuje vykusioje Artimųjų Rytų taikos konferencijoje buvo atstovaujama žemesniu diplomatiniu lygiu nei kaimyninės šalys - į Prancūzijos sostinę delegavo viceministrą.