Higienistai vasarą rekomenduoja gerti tik virintą pieną

Higienistai, norint išvengti susirgimų ūmiomis žarnyno ligomis, vasarą pataria vartoti tik virintą pieną ir jo produktus.
Pasak užkrečiamųjų ligų profilaktikos specialistų, šiltuoju metų laiku, ypač liepos ir rugpjūčio mėnesiais, dvigubai padidėja susirgimų ūmiomis žarnyno infekcijomis, kurių priežastis - termiškai neapdorotas pienas ir jo produktai.

Lietuvos higienistų ir epidemiologų sąjungos pirmininkas Stanislovas Tarbūnas teigia, kad vartojant termiškai neapdorotą pieną įmanoma užsikrėsti ūmiomis žarnyno infekcijomis: vidurių šiltine, dizenterija, salmonelioze, kampilobakterioze, ešerichijozėmis, listerioze, jersinioze bei kitomis maisto toksinėmis mikrobinės ir virusinės kilmės infekcijomis.

Šių ligų užkratas į pieną gali patekti iš sergančio gyvulio arba žmogaus.

Ūmių žarnyno infekcijų požymiai yra pilvo skausmai, viduriavimas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmai, karščiavimas ir bendra organizmo intoksikacija.

Paprastai šios ligos prasideda ūmiai, inkubacinis laikas, priklausomai nuo ligos, gali trukti nuo kelių valandų iki poros savaičių.

Listeriozė itin pavojinga kūdikio besilaukiančioms moterims, dėl jos gali įvykti persileidimas.

Pasak S. Tarbūno, patikimiausias būdas išvengti per pieną ir jo produktus plintančių ūmių žarnyno infekcijų yra pieno virinimas. Pramoniniu būdu pieną galima apdoroti pasterizuojant ir sterilizuojant aukštoje temperatūroje.

Pasterizuojant sunaikinamos ne visos bakterijos. Kadangi ne visoms bakterijoms sunaikinti reikalinga ta pati temperatūra, temperatūros režimas parenkamas atsižvelgiant į atspariausias, pavyzdžiui, tuberkuliozės, bakterijas. Sterilizuojant, kai pienas kaitinamas aukštesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje, sunaikinamos visos jame esančios bakterijos.

Gydytojai higienistai perspėja jokiu būdu negerti patiems ir neduoti vaikams nevirinto naminio šviežiai pamelžto, taip pat turgavietėse ir iš ūkininkų pirkto pieno.

Dažnai ūmiomis žarnyno infekcijomis susergama valgant ir tinkamai neapdorotą varškę.

Turguje pirktą varškę gydytojai higienistai rekomenduoja naudoti gaminant virtinukus, įdarus, sviestą naudoti padažams ir panašiai.

BNS
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Lietuvoje

Konservatoriai laidoja universitetų reformą (3)

Opoziciniai konservatoriai Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio remiamą Vytauto didžiojo universiteto (VDU) planą jungti po savo stogų smulkesnius universitetus vadina reformos sabotavimu, tuo tarpu „valstiečių“ vadovai tvirtina, kad viskas vyksta pagal planą – svarbu ne laikytis pačių patvirtinto pertvarkos plano, o sumažinti universitetų skaičių.

Duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai, kol kas nėra (1)

Užsienio reikalų ministerija susisiekė su ambasada Jungtinėje Karalystėje dėl išpuolio Mančesteryje. Šiuo metu neturima duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai, informuojama pranešime spaudai.

Keis tūkstančių gyvenimus: Darbo kodekso pataisos, kurių nepraleidžia S. Skvernelis (59)

Darbo kodeksas iš valdžios išvertė socialdemokratus, jis gali pakenkti ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungai – partijai, kuri Seimo rinkimus laimėjo kritikuodama Algirdo Butkevičiaus proteguotą Darbo kodeksą.

S. Skvernelis dėl universitetų Seime sulaukė iššūkio iš savų (67)

Premjero Sauliaus Skvernelio sudaryta darbo grupė jau yra pasiūliusi, kaip turi vykti aukštojo mokslo pertvarka. Bet ši pertvarka nebūtinai sulauks palaikymo Seime.

Seimas alkoholio ribojimų imsis ketvirtadienį (62)

Seimas daug aistrų sukėlusių Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų imsis ketvirtadienį. Taip antradienio rytą sutarė Seimo seniūnų sueiga.