Lyginant su vasario mėnesio tyrimo rezultatais, gyventojų, pasitikinčių komerciniais bankais, padaugėjo 11 procentinių punktų. Kovą pasitikį komerciniais bankais teigė 49 proc. apklaustųjų, priešingai – 47 proc., o nuomonės neturėjo 4 proc. respondentų, rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ kovo 4- 5 dienomis atlikta gyventojų apklausa.

Pasitikėjimas Lietuvos banku yra jau išaugęs seniai ir buvo stabiliai aukštas, bet pasitikėjimas komerciniais bankais po ekonominių, bankų krizių buvo labai žemas, tad dabar – gana ryškus šuolis. Tai galėtų būti susiję su informacijos suaktyvėjimu, komerciniai bankai siuntinėja informaciją apie perėjimą prie (elektroninių mokėjimų eurais erdvės. – ELTA) SEPOS, šita informacija susijusi su pervedimų patikimumu“, – svarstė „Baltijos tyrimų“ sociologas Romualdas Mačiūnas.

Lyginant su vasario mėnesio tyrimo rezultatais, taip pat 6 procentiniais punktais pakilo pasitikinčių savivaldybėmis ir „Sodra“, 5 procentiniais punktais pagerėjo Lietuvos žiniasklaidos vertinimas, o 4 procentiniais punktais padaugėjo gyventojų, pasitikinčių profsąjungomis ir muitinėmis.

Per pastarąjį mėnesį 3 procentiniais punktais pablogėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vertinimas, o kitų institucijų vertinimai nepakito arba pokyčiai yra paklaidos ribose.

2016 metų kovo mėnesį 18 metų ir vyresni Lietuvos gyventojai labiausiai pasitikėjo Priešgaisrine gelbėjimo tarnyba (89 proc. teigė pasitikį), Bažnyčia – 71 proc., policija – 69 proc., krašto apsauga – 65 proc., Prezidento institucija ir Lietuvos banku – po 64 proc., Lietuvos žiniasklaida – 63 proc., „Sodra“ – 62 proc., Konstituciniu Teismu ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba – po 61 proc., savivaldybėmis – 58 proc. ir Valstybės saugumo departamentu – 53 proc. apklaustųjų. Kiekviena iš šių institucijų pasitiki daugiau nei pusė suaugusių šalies gyventojų.

Dar keturiomis institucijomis gyventojai daugiau pasitiki, nei nepasitiki: Valstybės kontrolė, profesinės sąjungos, komerciniai bankai ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, o kitomis institucijomis gyventojai daugiau nepasitiki, nei pasitiki.

Labiausiai šalies gyventojai vasarį nepasitikėjo Lietuvos Seimu, kuriu nepasitiki 71 proc., Lietuvos Vyriausybe – 57 proc. ir teismais – 54 proc. gyventojų.