Naktį miegoti neleidžia smūginis triukšmas

Į DELFI redakciją kreipėsi Virbeliškių g. 7 namo gyventojai, kurie teigė, kad kiekvieną naktį yra pažadinami didžiulio triukšmo, sklindančio nuo šalia esančių sandėlių. Nors Vilniaus mieste galioja higienos normos ir visi gyventojai turi teisę į ramų poilsį nakties metu, miesto savivaldybė vilniečiams padėti nelabai gali.

„Problema, kuri griauna mūsų sveikatą ir trikdo miegą – nuolatinis naktinis smūginis triukšmas, kurį kelia „Pieno žvaigždžių“ logistikos centras kiekvieną naktį šalia gyvenamųjų namų nuo 22.30 val. iki 7 val. ryto kraunant į vilkikus paletes su pieno, mėsos ir kita produkcija. Pagrindinės krovos rampos atsuktos tiesiai į Virbeliškių g. 7 namą. Smūginis garsas, sklindantis iš šių rampų naktį krovos darbų metu, sustiprėja atsimušdamas į sandėlių metalinius stogus ir „sprogsta“ mūsų balkonuose.

Problemos esmė, kad triukšmingi krovos darbai vykdomi naktį, dėl ko tampa neįmanomas nakties poilsis. Naktinį poilsį kas vakarą griauna ir nuolatinis vilkikų važiavimas į sandėlius ir grįžimas pasikrovus Virbeliškių gatvele po 22 val. po pat mūsų namų langais, t.y. tada, kai gyventojai ruošiasi naktiniam poilsiui. Vis gi didžiausią triukšmą kelia patys krovos darbai. Tai tęsiasi visą naktį“, - skundėsi gyventojai.

Stebėjosi, kaip šalia gamybinių sandėlių leidžiama statyti namus

Gyventojai stebėjosi Vilniaus miesto bendrojo plano nuostatomis, kodėl nėra numatomos sanitarinės zonos ir visai šalia gamybinių sandėlių leidžiama statyti naujus gyvenamuosius namus.

„Neatmetame galimybės, kad galimai šios situacijos priežastis yra dar vienas korupcijos atvejis Lietuvoje, nes logiškai neįmanoma paaiškinti, kaip gali būti statomi gyvenamieji namai taip arti logistikos sandėlių, jei naktiniai krovos darbai buvo vykdomi ir anksčiau „? - klausė gyventojai.

Pasak gyventojų, šalia yra statoma ir daugiau daugiabučių, kurių gyventojai taip pat bus pasmerkti kęsti naktinį triukšmą: „Statytojas – pardavėjas UAB PPI Group, parduodamas butus būsimų gyventojų neinformavo apie tai, kad krovos darbai ir vilkikų eismas visai šalia namo vykdomas naktį, t.y. naktinės rimties metu.

Kieme kyla dar keletas to paties statytojo namų, kurių būsimieji gyventojai neišvengiamai susidurs su ta pačia problema – tikėtina, kad ir jie nebus informuoti apie naktinį logistikos centro darbą, logiškai vertinant, kad leidimas statyti gyvenamosios paskirties namus šalia sandėlių turėtų būti išduodamas tik tuo atveju, kai galimas sandėlių triukšmas yra minimalus dieninis ir netrikdo ramybės naktį.“

Savivaldybės vyriausiasis architektas plane problemos neįžvelgė

Savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis gyventojams teigė, kad jokių klaidų rengiant Vilniaus miesto bendrąjį planą nebuvo padaryta, prie logistikos centro buvo galima statyti gyvenamuosius namu, o gyventojai patys turėjo įvertinti vietą pirkdami butą.

„Mano galva detalus planas suderintas ir patvirtintas teisėtai. Jokios sanitarinės zonos, kurios galėjo riboti gyvenamosios paskirties objektų plėtrą toje teritorijoje nebuvo nustatytos, o paskirties keitimo galimybių niekas neribojo. Tad negaliu abejoti dėl gyvenamosios paskirties teisėtumo. Jūs įsigijote butą, vertinote situaciją, kaimynystę ir privalėjote įvertinti visus aspektus. Mano galva nei projektuotojai rengdami projektą, nei savivaldybė jį tvirtindama klaidų nepadarė“, - rašė M. Pakalnis.

Mindaugas Pakalnis

Architektas pasiūlė išsimatuoti triukšmo lygį: „Suprantu, kad kenčiate nuo kaimynų veiklos keliamo triukšmo. Vilniaus mieste galioja triukšmo prevencijos taisyklės. Jose apkalbėtas ir veiklos keliamas triukšmas. Ten pasakyta, kad triukšmo ribojimai netaikomi Vilniaus miesto bendrajame plane pažymėtose verslo ir gamybos teritorijose Tačiau kartu Vilniaus miesto bendrajame plane numatyta, kad teritorijose, netinkamose gyventi vykdoma veikla neturi daryti neigiamo poveikio greta esančioms gyvenamosioms teritorijoms.

Iš viso to sektų, kad reikia įrodyti, kad triukšmas viršija norminius dydžius. Jūs pranešate apie kaimynų keliamą triukšmą savivaldybės saugaus miesto departamentui. Jis kreipiasi į visuomenės sveikatos centrą prašydamas patikrinti ar triukšmas neviršija norminių reikalavimų. Siūlau pradėti šią procedūrą, kadangi mano galva bandymas kvestionuoti detaliojo plano „teisingumą“ ir jame numatytos galimybės keisti paskirtį į gyvenamąją mano galva yra visiškai neperspektyvus.“

Siūlo kreiptis į policiją

Vilniaus miesto savivaldybė daug patarimų gyventojams, kaip apsiginti nuo triukšmo taip pat neturėjo. Jų teigimu, geriausia būtų pranešti apie pažeidimus nakties metu policijai.

„Pažeidimų nustatymas ir kaltininkų patraukimas administracinėn atsakomybėn labai priklauso nuo operatyvaus pranešimo apie daromą pažeidimą. Jei ateityje pastebėsite galimus pažeidimus, apie tai nedelsiant praneškite policijai arba savivaldybės viešosios tvarkos skyriui“, - rašoma savivaldybės atsakyme.

Pasak savivaldybės atstovų, vis dėlto viešosios tvarkos skyrius nedirba visą parą: „Savivaldybės pareigūnai, atvykę pagal pranešimą turėtų galimybę tinkamai surinkti įrodymus apie pažeidimą, nustatyti pažeidimą padariusius asmenis ir patraukti juos atsakomybėn. Viešosios tvarkos ir visuomenės saugumo užtikrinimas yra pagrindiniai policijos uždaviniai, todėl nenutrūkstamas policijos darbas organizuojamas visą parą, o savivaldybė tik dalyvauja, bendradarbiauja užtikrinant viešąją tvarką, todėl neturi galimybės nuolat ir nedelsdami reaguoti į asmenų pranešimus apie galbūt padarytus teisės pažeidimus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (512)